Το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα και το κίνημα του 2023 – Νέα μπροσούρα

Το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα και το κίνημα του 2023, Κείμενα της Lutte Ouvrière και Etincèle (NPA) – Κωνσταντίνος Σηφάκης

Χρονολογία έκδοσης: (Οκτώβριος 2023)

Σελίδες: 70

Τιμή: 2 Ευρώ

Στις αρχές του 2023 ο «πρόεδρος των πλουσίων» Μακρόν και η κυβέρνησή του κατέβασαν  ένα άκρως αντιδραστικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, που όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις για 3 περίπου μήνες από τη γαλλική κοινωνία και το εργατικό κίνημα. Τελικά, κατόρθωσαν οι Μακρόν-Μπορν να το περάσουν πραξικοπηματικά-όπως συνηθίζει όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια-με την χρησιμοποίηση του άρθρου 49 παρ. 3 του γαλλικού Συντάγματος, δηλαδή παρακάμπτοντας τη Βουλή όπου δεν είχε την πλειοψηφία.

Η μπροσούρα του Κ. Σηφάκη που κυκλοφορούν οι Εκδόσεις Εργατική Πάλη παρουσιάζει αυτή την αντιδραστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και αναλύει τον αγώνα του γαλλικού εργατικού κινήματος και τη στάση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων. Επιπλέον κάνει μια ιστορική αναδρομή στο ζήτημα των συντάξεων στην Γαλλία και όχι μόνο-μια αναδρομή που έχει μεγάλη σημασία για την καλύτερη κατανόηση του προβλήματος των συντάξεων. Το ζήτημα των συντάξεων όπως και γενικότερα της κοινωνικής ασφάλισης αφορά και τη χώρα μας, επειδή τα τελευταία χρόνια είναι ένας από τους κυριότερους στόχους –αν όχι ο κυριότερος των αντιδραστικών επιθέσεων της αστικής τάξης και των νεοφιλελευθέρων/μνημονιακών κυβερνήσεων. Μάλιστα σύντομα, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση των α(χ)ρήστων του Μητσοτάκη πρόκειται να παρουσιάσει μια μήνι ασφαλιστική/συνταξιοδοτική «μεταρρύθμιση».

Τέλος, στην μπροσούρα-για την καλύτερη γνώση των γεγονότων- παραθέτουμε και δυο κείμενα για το συνταξιοδοτικό και τον αγώνα των εργαζομένων δυο γαλλικών επαναστατικών οργανώσεων, της Lutte Ouvrière και της Etincèle, που συμμετείχαν ενεργά στα γεγονότα.

Από τον πρόλογο της έκδοσης