Μαρξιστικό Δελτίο (Μεταπολίτευσης) – Νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Εργατική Πάλη

Μαρξιστικό Δελτίο (Μεταπολίτευσης) – “τρεις τόμοι | Α) 1ος Τόμος 1979-1981, περιλαμβάνει 10 τεύχη (Νο 1-Νο 10). Β) 2ος Τόμος 1981-1983, περιλαμβάνει 9 τεύχη (Νο 11Νο 20). Γ) 3ος Τόμος 1984-1986, περιλαμβάνει 8 τεύχη (Νο 21-Νο 28/29)”

Χρονολογία Έκδοσης: Οκτώβρης 2023

Σελίδες: 2540
Τιμή: 45

Σημείωμα της Έκδοσης

Το Μαρξιστικό Δελτίο (ΜΔ) της Μεταπολίτευσης υπήρξε το σημαντικότερο πολιτικό περιοδικό που κυκλοφορούσε στον τροτσκιστικό χώρο και στον χώρο της Άκρας και Επαναστατικής Αριστεράς-για ένα διάστημα ήταν και το μοναδικό. Το 1ο τεύχος εκδόθηκε τον Γενάρη του 1979 και εκδίδονταν ανελλιπώς μέχρι τον Γενάρη/Μάρτη 1986, τεύχος 28-29. Ήταν τρίμηνο περιοδικό, διευθύνονταν από Συντακτική Επιτροπή, υπεύθυνος ύλης ήταν ο Σωφρόνης Παπαδόπουλος αλλά η ψυχή του ήταν ο Χρήστος Αναστασιάδης ηγετική μορφή του ελληνικού τροτσκισμού και του επαναστατικού  μαρξισμού στην χώρα μας. Συνολικά-στα 7 χρόνια της κυκλοφορίας του- εκδόθηκαν 27 τεύχη. Πολλά από τα ονόματα των συγγραφέων των διαφόρων άρθρων είναι ψευδώνυμα-τα οποία και δεν αντικαταστήσαμε με τα πραγματικά, είτε επειδή πιστεύουμε ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία είτε γιατί πολλοί προτιμούν τα ονόματα που χρησιμοποιούσαν τότε  κ.λπ.

Ο στόχος της έκδοσης του ΜΔ ήταν να ενημερώσει και να συμβάλει στην γνώση των θεωρητικών, πολιτικών, οργανωτικών και αγωνιστικών εξελίξεων που είχαν συμβεί στο παγκόσμιο εργατικό και επαναστατικό κίνημα. Γιατί, δυστυχώς, οι έλληνες αγωνιστές και επαναστάτες, λόγω της δικτατορίας αλλά και της κατάστασης επικρατούσε τότε στο εργατικό κίνημα, γνώριζαν ελάχιστες από τις εξελίξεις, τις αλλαγές, τους προβληματισμούς, από το Μάη του ’68, από την εποχή συνολικά. Η συνδυασμένη κρίση του καπιταλισμού και του σταλινισμού, η άνοδος των ταξικών αγώνων σ’ όλο τον κόσμο ακόμη και στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και στις χώρες του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», ασφαλώς αποτελούσαν νέα φαινόμενα που απαιτούσαν νέες εξηγήσεις και απαντήσεις.  Επιπλέον, η κρίση των ρεφορμιστικών κομμάτων και η αμφισβήτηση της στρατηγικής τους από σημαντικά κομμάτια της εργατικής τάξης και της νεολαίας, όπως και οι σημαντικές διασπάσεις που γνώρισαν όλα τα ΚΚ βοήθησαν στην εμφάνιση μιας πλατιάς πρωτοπορίας και ισχυρών οργανώσεων της Άκρας και Επαναστατικής Αριστεράς. Αυτές οι εξελίξεις κυοφορήθηκαν και ενισχύθηκαν από την αναγέννηση του Μαρξισμού, στην οποία η 4η Διεθνής και ο Ερνέστ Μαντέλ είχαν κεντρικό ρόλο.

Η διαμόρφωση και η διαπαιδαγώγηση μιας νέας επαναστατικής πρωτοπορίας, η ανασυγκρότηση-ανασύνθεση του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος και κυρίως η οικοδόμηση ενός επαναστατικού κόμματος, δεν είναι ένα αυτόματο προϊόν της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος ή και της κρίσης των ρεφορμιστικών κομμάτων και της στρατηγικής τους. Επιπλέον, οι πιέσεις της αστικής ιδεολογίας, η κυριαρχία του σταλινισμού και της σοσιαλδημοκρατίας επί δεκαετίες μέσα στο εργατικό κίνημα (παράγοντες που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, βολονταριστικά, ούτε με διακηρύξεις κ.λπ., είχαν και έχουν τις επιδράσεις τους, όπως πολύ συχνά φαίνεται σε ζητήματα στρατηγικής, πολιτικής και τακτικής, στο εργατικό κίνημα, ακόμη και σε κομμάτια του κινήματος και οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στον επαναστατικό μαρξισμό.

Το ΜΔ με τις αναλύσεις του, με τα άρθρα του για το ελληνικό και παγκόσμιο εργατικό και επαναστατικό κίνημα, με τη δημοσίευση των αποφάσεων της 4ης Διεθνούς, με τις μελέτες, κριτικές για την τέχνη κ.λπ., με τις πολεμικές του ενάντια στους διαστρεβλωτές και παραχαράκτες του μαρξισμού, σταλινικούς και σοσιαλδημοκράτες, ήταν η φωνή του επαναστατικού μαρξισμού και της σοσιαλιστικής επανάστασης. Ακόμη και σήμερα πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τους αγωνιστές του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, γι’ αυτό και κάνουμε ανατύπωση όλων των τευχών του.

Οι Εκδόσεις Εργατική Πάλη, επανεκτυπώνουν και τα 27 τεύχη του ΜΔ σε τρείς τόμους. Α) 1ος Τόμος 1979-1981, περιλαμβάνει 10 τεύχη (Νο 1-Νο 10). Β) 2ος Τόμος 1981-1983, περιλαμβάνει 9 τεύχη (Νο 11Νο 20). Γ) 3ος Τόμος 1984-1986, περιλαμβάνει 8 τεύχη (Νο 21-Νο 28/29). Επιπλέον ο 3ος Τόμος περιλαμβάνει δυο πολύ σημαντικά έντυπα: 1) Το Μαρξιστικό Δελτίο του 1975 (Μάρτης-Απρίλης) που περιέχει δυο αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου της 4ης Διεθνούς, α) Θέσεις για την οικοδόμηση επαναστατικών κομμάτων στην καπιταλιστική Ευρώπη, β) Το Καταστατικό της 4ης Διεθνούς, γ) Άρθρο του Αλαίν Κριβίν: Για την αναγκαιότητα της 4ης Διεθνούς. δ) Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο 1ο φύλλο της Εργατικής Πάλης (10/8/1974), Η κυβέρνηση Καραμανλή και το εργατικό κίνημα. 2) Τα Μαρξιστικά Τετράδια (Φλεβάρης 1984), που δημοσιεύουν δυο σημαντικές αποφάσεις της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής της 4ης Διεθνούς: α) Η κουβανική επανάσταση, το καστροϊκό ρεύμα και η Τέταρτη Διεθνής (12/5/1981), β) Επανάσταση και αντεπανάσταση στην Πολωνία (27/5/1982)

 Σ.Π.