Ακρωτηριασμός εργάτη μετά από 10ωρη εργασία

Οι επιπτώσεις του εργατοκτόνου νομοσχεδίου Γεωργιάδη έχουν αρχίσει να φαίνονται πριν καλά- καλά εφαρμοστεί. Την Κυριακή 24/09, στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, εργάτης που ανήκε στο προσωπικό ενός εκ των βασικών υπερεργολάβων, ο οποίος κατέχει διάφορες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Ναυπηγεία, ακρωτηριάστηκε στα δάχτυλα του χεριού του μετά από ασταμάτητη εργασία 10 ωρών.

Κυβέρνηση και εργοδότες έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στο να εφεύρουν τρόπους για να εξοντώσουν τους εργαζόμενους και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Ο εργάτης δούλευε σε δύο εταιρείες του συγκεκριμένου εργολάβου, επτά μέρες την εβδομάδα, χωρίς ρεπό για πολύ καιρό. Είχε προσληφθεί και σε δεύτερη εταιρεία του εργολάβου, προκειμένου εκείνος να μπορεί να τον απασχολεί για περισσότερες ώρες, χωρίς την καταβολή υπερωριακής προσαύξησης.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία σχετικά με τα εργατικά δυστυχήματα, σε έκθεση της ΟΣΕΤΕΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων σε Τεχνικές Επιχειρήσεις), προκαλούν σοκ. Σύμφωνα με την έκθεση το 2023 έχουν καταγραφεί 135 νεκροί και 229 σοβαρά τραυματίες, από δυστυχήματα κατά τη διάρκεια της στους εργασίας. Το πρώτο τετράμηνο του έτους καταγράφηκαν 57 νεκροί το δεύτερο τετράμηνο 69 νεκροί.

 Όλη την προηγούμενη τετραετία και ιδιαίτερα μετά την επανεκλογή της τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτίθεται στην εργατική τάξη με τον πιο σκληρό τρόπο. Επιδιώκουν την παγίωση του Νέου Συστήματος Εκμετάλλευσης, νέο κύμα φτωχοποίησης, συνέχιση της φοροληστείας πάνω στην εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Σε αυτό το πλαίσιο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη,  σε συνέχεια του νόμου Χατζηδάκη και των αντεργατικών νόμων όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κλπ), προσπαθεί να θεσμοθετήσει την εργασιακή ζούγκλα που ισχύει σε μεγάλο βαθμό και σήμερα. Η εργασιακή ανασφάλεια νομιμοποιείται και θεσμοθετούνται στην ουσία σύγχρονα σκλαβοπάζαρα. Και με αυτό το νομοσχέδιο στοχεύουν στο να επιβάλλουν το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης και σταδιακά να αφαιρέσουν κάθε εργατικό και κοινωνικό δικαίωμα που έχουμε κερδίσει έως τώρα με τους αγώνες μας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση και εργοδότες δουλεύουν μαζί. Με τους αγώνες μας και τις δικές μας δυνάμεις να παλέψουμε ενάντια στην ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση αστικής τάξης και κυβερνήσεων. Για να μην ζούμε σαν δούλοι, για ένα κομμάτι ψωμί, όσο εκείνοι πλουτίζουν.

 Για λιγότερη δουλειά – δουλειά για όλους χωρίς μείωση αποδοχών.

  • Κατάργηση του Νομοσχεδίου Γεωργιάδη και όλων των αντεργατικών μνημονιακών νομοσχεδίων