Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Εκατοντάδες εστιακοί φοιτητές στον αέρα

Ακολουθεί ανακοίνωση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό (ΕΚ) των Εστιών

Σαν τους κλέφτες με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κλειστό, το Συμβούλιο Διοίκησης ανακοίνωσε έναν κατάπτυστο Εσωτερικό Κανονισμό (Ε.Κ.) λειτουργίας των εστιών. Μετά το φιάσκο της ΕΒΕ που άφησε πολλά τμήματα ορφανά, αλλά και την ψήφιση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, αυτός ο κανονισμός συνεχίζει το ξήλωμα-διάλυση του ιδρύματος και την επίθεση στην Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Ο νέος Ε.Κ. τσακίζει την Φοιτητική Μέριμνα (Φ.Μ.) πετώντας εκτός 100άδες φοιτητές που αποδεδειγμένα είναι οι πιο φτωχοί με πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα, βάζοντας σαν προμετωπίδα την «αριστεία» και την «ακαδημαϊκή επίδοση».

Ο Ε.Κ. επιτίθεται ευθέως στους εστιακούς φοιτητές, καταργώντας τα βασικότερα δικαιώματα που μέχρι τώρα είχαμε κατοχυρώσει με τους αγώνες μας. Οι κύριες διατάξεις είναι:

  1. Επαναφορά χαρατσιού 40 ευρώ ανά μήνα. Όποιος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει ή καθυστερεί στην καταβολή του χαρατσιού, θα δέχεται τις απειλές από την εφορία των εστιών και στην συνέχεια θα τιμωρείται με έξωση!Ποιος το περίμενε: να διώχνεις φοιτητές από εστίες που προορίζονται για τους πιο φτωχούς, επειδή είναι πολύ φτωχοί! Σήμερα το συντριπτικό ποσοστό των διαμενόντων αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και αυτά τα χρήματα, που περιφρονούν οι «σπουδαίοι» που πήραν αυτήν την απόφαση. Δεν διστάζουν όμως να είναι απλόχεροι, μηδενίζοντας το ετήσιο ενοίκιο, όχι στα παιδιά με 2 άνεργους γονείς, όχι στις πολύτεκνες οικογένειες (αυτοί έτσι κι αλλιώς μονοπωλούν τη λίστα υποψηφίων), αλλά στους 3 κορυφαίους φοιτητές από κάθε τμήμα. Μάλιστα ο καλύτερος φοιτητής θα παίρνει δώρο 2000 ευρώ το χρόνο! Μεγάλη έμπνευση να παίρνεις χρήματα από την τσέπη των φτωχών για να τα δίνεις σε άριστους.
  2. Θέσπιση κόφτη «ακαδημαϊκής προόδου». Αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότησης και επιλογής των αιτούντων. Κατάργηση των 4ετών συμβολαίων, όρια διαμονής ν+2. Κάθε χρόνο θα πετιούνται εκτός εστιών όσοι δεν έχουν περάσει μαθήματα που αντιστοιχούν σε 30 ECTS μέσα στο προηγούμενο έτος, δηλαδή με άλλα λόγια το 50% των μαθημάτων. Χωρίς «ναι μεν, αλλά» και περιστροφές, όσα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και αν έχεις, η Φ.Μ. θα τιμωρεί με έξωση όσους δεν εξετάστηκαν επιτυχώς στα προηγούμενα εξάμηνα, στερώντας τους κάθε δυνατότητα τελικά να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Σαν να μην έφτανε αυτό η επιλογή των υποψηφίων θα γίνεται με συνυπολογισμό των ECTS που έχει συμπληρώσει ο κάθε φοιτητής. Ο παραλογισμός τους φτάνει σε σημείο να μοριοδοτεί περισσότερο όποιον έχει περάσει τα ¾ των μαθημάτων του ή «αριστεύει», από ό,τι έναν φοιτητή με κάποιο από τα ακόλουθα κοινωνικά κριτήρια: τριτεκνία-πολυτεκνία, σοβαρή ασθένεια ή αναπηρία συγγενικού προσώπου, ανεργία 2 γονέων, μονογονεϊκή οικογένεια! Το συμβόλαιο ακόμα από διάρκεια ν ετών που ήταν, αλλάζει σε 1+1 έτος, πάντα με την προϋπόθεση του ακαδημαϊκού στόχου και της πληρωμής των ενοικίων. Δηλαδή με κάθε τρόπο, κανένας δεν είναι πλέον ασφαλής ότι θα καταφέρει να διατηρήσει το δωμάτιό του για όσο καιρό πρέπει να σπουδάζει.
  3. Πειθαρχικά και «αστυνόμευση» των φοιτητών: Γνωρίζουν πολύ καλά πως τα μέτρα αυτά θα φέρουν αντιδράσεις από τους φοιτητές. Προσπαθούν με χουντικής εμπνεύσεως μεθόδους να μας τρομοκρατήσουν και να μας αποτρέψουν να αγωνιστούμε, συμπεριλαμβάνοντας στον Ε.Κ. διατάξεις πειθάρχησης και τιμωρίας των φοιτητών. Η παραβίαση του κανονισμού, οδηγεί σε μεταχείριση των φοιτητών που θυμίζει σωφρονιστικό ίδρυμα! Η σειρά είναι εξής: α) Γραπτή επίπληξη, β) Έγγραφη ειδοποίηση επικείμενης έξωσης γ) Έγγραφη εντολή άμεσης παράδοσης δωματίου, δ) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του φοιτητή, θα κινητοποιούνται τα «μεγάλα μέσα» του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου για να αποφασίσουν πώς θα επιβάλουν με άλλα μέσα τις αποφάσεις/εξώσεις. Στον παλιό κανονισμό, οι τιμωρητικές διατάξεις αφορούσαν παραβάσεις που απειλούσαν την ανθρώπινη ζωή και άλλα σοβαρά ζητήματα. Πλέον όμως αυτά τα μέσα θα χρησιμοποιούνται για να διώξουν όποιον δεν πληρώνει, όποιον ξεπερνά το ν+2, όποιον δεν περάσει για μια χρονιά 30 ECTS κλπ. Υποχρεώνουν τον φοιτητή να πληρώνει ακόμη και τις φθορές του δωματίου του, λες και είναι παράλογο να καταρρέει ένα ασυντήρητο δωμάτιο 30 χρόνων.

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε κι άλλες αντιδραστικές διατάξεις του νέου Ε.Κ., αλλά όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: είναι αποφασισμένοι να τσακίσουν την Φοιτητική Μέριμνα με κάθε μέσο. Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν. Η προηγούμενη διοίκηση είχε επιχειρήσει ξανά ένα λίγο – πολύ παρόμοιο Ε.Κ., ξανά μέσα στο κατακαλόκαιρο του 2019. Όσα μέτρα-εκτρώματα γεννούσε εκείνος ο κανονισμός, ανατράπηκαν με αγώνες του Συλλόγου Εστιακών και η ίδια η Σύγκλητος τότε αναγκάστηκε να αναιρέσει την ψήφο της. Η τωρινή κατάπτυστη Διοίκηση του Π.Ι. που έχει αποδειχθεί σε όλα τα επίπεδα -και ειδικά στα ζητήματα μέριμνας- κατώτερη των περιστάσεων, αποφασίζει να αφήσει ως έργο μια από τις πιο συντριπτικές επιθέσεις στο δικαίωμά μας στην Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Ήδη οι σπουδές μας έχουν καταστεί ένα ανελέητο και δαπανηρό κυνήγι ECTS, δεξιοτήτων, σεμιναρίων, ΠΜΣ χωρίς ακαδημαϊκή αξία, γεγονός που συνθλίβει τους φοιτητές από τον αδυσώπητο ανταγωνισμό, με την ελπίδα να εργαστούν με μισθούς λίγο καλύτερους από πείνας. Το δικαίωμά μας στην στέγαση, δεν μπορεί να γίνει μια ακόμα αρένα όπου οι αποδεδειγμένα πιο φτωχοί θα χάνουν την δυνατότητα να σπουδάζουν επειδή δεν είναι οι πρώτοι των πρώτων. Ειδικά σε ένα πλαίσιο, όπου μια αναποδιά στην εξεταστική ή η οικονομική ανέχεια των οικογενειών μας, θα μας αποκλείει από το μόνο μέσο που έχουμε για να στεγαστούμε. Οι υπεύθυνοι αντιπρυτάνεις, επίτροποι της Φ.Μ. καλύτερα να αλλάξουν τους τίτλους τους σε real – estate managers και «αστυνόμοι» της φτώχειας, γιατί αυτοί τους ταιριάζουν…

Η Φοιτητική Μέριμνα, ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης η κληρονομιά που δινόταν στη νέα γενιά για να σπουδάσει ανεξαρτήτως της οικονομικής και κοινωνικής της κατάστασης. Αυτό που σήμερα αλλάζει η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της ΝΔ, των λοιπών μνημονιακών σε αγαστή συνεργασία με τους αχυρανθρώπους του Συμβουλίου Διοίκησης, είναι ότι τέτοιες προνομιακές δομές δεν έχουν χώρο στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι Φοιτητικές Κατοικίες, είναι πηγές εσόδων για την «Αυτοχρηματοδότηση» του Πανεπιστημίου και οι φοιτητές είναι οι πελάτες. Άλλωστε θέλουν αργά ή γρήγορα η φοιτητική μέριμνα, πανελλαδικά, να ξεπουληθεί πλήρως, όπως έχει ξεκινήσει με τις εργολαβίες σε σίτιση, φύλαξη και συντήρηση και τα ΣΔΙΤ, το ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων των ΑΕΙ σε ιδιώτες, την ιδιωτικοποίηση εστιών υπό την αιγίδα «αξιότιμων» αρπακτικών, πρώην τραπεζιτών και μελών funds. Η μέριμνα των φοιτητών είναι συνώνυμο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, και γι’ αυτό θέλουν να τελειώνουν μια και καλή με τα απομεινάρια της. Μέσα σε αυτήν την αγορά-Πανεπιστήμιο για τους λίγους και τους “άριστους” που οραματίζονται, δεν χωράνε τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που δεν μπορούν να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η παιδεία στα μνημονιακά χρόνια έχει μπει στο εκτελεστικό απόσπασμα, και η Νέα Δημοκρατία μπήκε στην δεύτερη τετραετία για να δώσει την χαριστική βολή.

Δεν αναγνωρίζουμε τον νέο Ε.Κ. – Μπλοκάρουμε κάθε εφαρμογή του – Όλοι στον αγώνα του Συλλόγου Εστιακών 

Η εφαρμογή του χουντικού Εσωτερικού Κανονισμού πρέπει να μπλοκαριστεί. Ο ατομικός δρόμος δεν αποτελεί λύση. Οι εστιακοί δεν θα αλληλοφαγωθούμε για το ποιος περνά περισσότερα μαθήματα, ποιος έχει καλύτερους βαθμούς και ποιος κάνει ασκητική ζωή για να πληρώσει το χαράτσι. Όλοι διατρέχουμε άμεσο κίνδυνο, όπως και συνολικά η Φ.Μ. Το μέλλον μας ως φοιτητές, κρίνεται από το αν και σε ποιο βαθμό θα απαντήσουμε στην κατάργηση των δικαιωμάτων μας, στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, στην εμπορευματοποίηση – ξεπούλημα της εκπαίδευσης. Όπως το 2019 απαντήσαμε στην παρόμοια προσπάθεια ψήφισης Ε.Κ., έτσι και τώρα, ενάντια στους «άριστους» Διοίκησης και Κυβέρνησης, να ξεκινήσουμε έναν αγώνα διαρκείας.

Ο Ε.Κ. θα μείνει στα χαρτιά. Δεν πληρώνουμε, δεν αποδεχόμαστε εξώσεις, δεν μας τρομοκρατούν. Με ενότητα και αλληλεγγύη να υπερασπιστούμε στην πράξη όποιον φοιτητή απειληθεί, σαν να ήταν ο εαυτός μας. Να συμμετέχουμε όλοι στις γενικές συνελεύσεις του Συλλόγου Εστιακών, συνεχίζοντας την μαζικοποίηση των τελευταίων χρόνων. Να δυναμώσουμε ακόμα παραπάνω τις μαχητικές κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις που μας δυνάμωσαν μέχρι σήμερα. Κρατώντας ανυποχώρητη στάση, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας, την προστασία των δικαιωμάτων μας. Κανένας φοιτητής δεν είναι μόνος του! Με αλληλεγγύη και ενότητα με κάθε αγωνιζόμενο φοιτητή, συλλογικότητα ή Σύλλογο, να βάλουμε μπροστά ένα σχέδιο αγώνων, ικανό να δώσει ένα τέλος στον εφιάλτη που μας ξημερώνει.

Διεκδικούμε: 

  • ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Ε.Κ.
  • ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ – ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΜΣ
  • ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΔΙΤ ΣΤΗ Φ.Μ.
  • ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ