Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορίζοντας ως δικό του «…προσωπικό στοίχημα…» την υγειά των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών μαζών έρχεται με άλματα να το κερδίσει… Την προηγούμενη τετραετία τον καθυστέρησε σοβαρά ως προς αυτό, η εμφάνιση της πανδημίας. Έτσι, δεν τον παίρνει να χάσει και τώρα αυτό το στοίχημα.

Τι κι αν η πανδημία ανέδειξε με τον πιο τρανταχτό τρόπο, την αναγκαιότητα του πλήρως εξοπλισμένου κυρίως σε προσωπικό καθολικού Δημόσιου και ΔΩΡΕΑΝ Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τι κι αν η πανδημία ανέδειξε την εγκληματική νεοφιλελεύθερη διαχείρισή του από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (νομοσχέδια και διατάξεις κομμάτι κομμάτι φέρνουν στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του) που έχουν καταστήσει το ΕΣΥ «χρόνιο ασθενή τελικού σταδίου». Τι κι αν η πανδημία ανέδειξε πως τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ έχουν ρημάξει κυριολεκτικά από τραγικές ελλείψεις προσωπικού. -Για αυτό και η αναμονή για τα απλά ιατρικά ραντεβού και για τα προγραμματισμένα χειρουργεία φτάνουν και ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος. Για αυτό και οι θάνατοι αυτή την χρονιά λόγω των τραγικών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ. Λόγω αυτών και πολλών άλλων οι ασθενείς ωθούνται στους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας ή και κάποιες φορές ακόμη και στον θάνατο!

Κανένα από τα παραπάνω δεν εμπόδισε τον Κ. Μητσοτάκη να μιλήσει ανοιχτά για το σχέδιο που είχε από την αρχή της προηγούμενης τετραετίας. Που όπως έχει πει: «φροντίδα για δημόσια υγεία φυσικά και θα υπάρχει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι και δωρεάν»! Άλλωστε αν παρατηρήσει κανείς δηλώσεις είτε του πρωθυπουργού είτε μελών της κυβέρνησης που αναφέρονται στις υπηρεσίες υγείας πάντα μιλούν για δομές Δημόσιας Υγείας. Η λέξη Δωρεάν δεν αναφέρεται πουθενά.

Κατά την προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε αντεργατικούς νόμους (βλ.ν. Χατζηδάκη), νόμους ενάντια στο δικαίωμα των παιδιών στην Δημόσια Δωρεάν Παιδεία (βλ. ν. Κεραμέως), καταδίκασε εργαζόμενους σε ακραία φτώχεια (βλ. ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, κ.λπ.,), ε λοιπόν δεν μπορεί να επιτρέψει να της ξεφύγει η Υγεία.

Μάλιστα, μετά και την νίκη της στις τελευταίες εκλογές εμφανίζεται ακόμα πιο αποφασισμένη να καταστρέψει το ΕΣΥ. Ο στόχος της είναι απλός: να μειώσει κατακόρυφα τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία και να ανοίξει μια τεράστια αγορά, ένα χρυσωρυχείο, για ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, μεγαλογιατρούς, κ.α.

Έτσι μετά το μισάνθρωπο και απαράδεκτο «Νέο ΕΣΥ» που ψηφίστηκε στο τέλος της προηγούμενης τετραετίας, συνεχίζει την επίθεση με θέμα: «Επαναθεμελίωση του ΕΣΥ». Για την επόμενη τετραετία βασικοί στόχοι όπως αναφέρθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ορίζονται οι εξής: «Η ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με προσωπικό. Η ενίσχυση των κέντρων υγείας. Η ενίσχυση των νοσοκομείων. Η ψυχική υγεία. Ο νέος υγειονομικός χάρτης. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Οι προληπτικοί έλεγχοι και κεντρικοποίηση των προμηθειών. Μείωση των χρόνων αναμονής για ΤΕΠ και χειρουργεία.»

Μια πρώτη ανάγνωση των παραπάνω στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση, -ο Κ. Μητσοτάκης ως «προσωπικό στοίχημα» και η ηγεσία του υπουργείου υγείας ως αποστολή τετραετίας δεν φανερώνει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις.

Οι εργαζόμενοι όμως στην Υγεία και οι ασθενείς ως λήπτες αυτής βιώνουν καθημερινά την αλήθεια:

Στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία παραμένουν στο 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ είναι στο 7,5%. Παράλληλα η Ελλάδα καταγράφει την μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη στην ΕΕ για την υγεία. Το 2021, οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για υπηρεσίες υγείας αποτέλεσαν το 35,2% των συνολικών δαπανών υγείας! Από την άλλη οι δημόσιες δαπάνες σε πολεμικούς εξοπλισμούς και σε δυνάμεις καταστολής ολοένα και αυξάνονται.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει λόγο για ενίσχυση των νοσοκομείων και ενίσχυση των κέντρων υγείας. Δεν αναφέρει όμως πως θα γίνουν αυτές οι ενισχύσεις. Αντί λοιπόν να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την υγεία βάζει και επίσημα στον χορό τον ιδιωτικό τομέα. Οι βάσεις μάλιστα για αυτό μπήκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας που όποιος νέος εξοπλισμός και όποια ανακαίνιση, έγιναν με λεφτά από δωρεές ιδιωτών και ιδρυμάτων όπως το «ίδρυμα Σ. Νιάρχος» και το «ίδρυμα Μ. Βαρδινογιάννη». Με το αζημίωτο φυσικά με τρανταχτό παράδειγμα το παιδοογκολογικό Αθηνών που μετατράπηκε σε ιδιωτικό με την επωνυμία: Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ» και έπεται συνέχεια…. Επίσης, τα προηγούμενα χρόνια και στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων έκλεισαν 10 νοσοκομεία και μεθοδεύεται η συρρίκνωση-συγχώνευση- κατάργηση και άλλων, η μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ και το ξεπούλημά τους στους ιδιώτες.

Ένας άλλος στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη παρουσιάζεται ως: «Η ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με προσωπικό κατά 10.000 εργαζόμενους.». Και πάλι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα πως θα γίνει αυτό. Οι ελλείψεις σε προσωπικό στην Δημόσια Υγεία ξεπερνούν πια τις 40.000! Πέρα από τις συνταξιοδοτήσεις τον τελευταίο καιρό έχει μορφή τσουνάμι το κύμα παραιτήσεων γιατρών. Ενδεικτικά το 2022 έφυγαν 824 γιατροί, οι μισοί λόγω παραίτησης! Φέτος εκτιμάται ότι θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 450 γιατροί ενώ τον τελευταίο μήνα οι παραιτήσεις έφτασαν στις 29! Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι παραιτούνται: «..λόγω εφημεριακής υπερεξόντωσης, λόγω αναγκαστικών εντολών για ετεροαπασχόληση και μετακίνηση και λόγω επιστημονικής και μισθολογικής απαξίωσης». Το παραπάνω γεγονός οδηγεί αναγκαστικά στο συμπέρασμα πως αρκετά τμήματα θα κλείσουν λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Σταθερά προχωράει και η προσπάθεια του διαίρει και βασίλευε! Σχεδόν κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι στα νοσοκομεία. Ήδη το 35%-40% των εργαζόμενων στα νοσοκομεία είναι συμβασιούχοι. Στους συνάδελφους ορισμένου χρόνου καταπατούνται βασικά δικαιώματα εκ μέρους των αλαζονικών διοικήσεων με την σιωπηρή απειλή της μη ανανέωσης της σύμβασής τους και επί της ουσίας ζουν μέσα στην τρομοκρατία με έναν πενιχρό μισθό. Οι ελλείψεις προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας έχουν οδηγήσει σε εξουθένωση και κάποιες φορές και σε θάνατο συναδέλφους! Οι δε εργολαβικοί εργαζόμενοι ενώ «απολαμβάνουν» συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στοιχίζουν ακριβότερα στο Δημόσιο που πλουτίζει τον εργολάβο! Εντωμεταξύ όλο και περισσότερα κομμάτια τεμαχίζονται και περνούν σε εργολάβους/ιδιώτες –καθαριότητα, σίτιση, ασφάλεια, εφημερίες τώρα και τα ραντεβού των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

Για το ΕΚΑΒ που λόγω της έλλειψης προσωπικού και της απαξίωσής του χάθηκαν αυτό το καλοκαίρι τόσες ανθρώπινες ζωές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε την πιο επικίνδυνη λύση. Επικίνδυνη και για τις ζωές των ασθενών αλλά και για τις ευθύνες που προκύπτουν από ένα ανεκπαίδευτο προσωπικό. Επιστράτευσε 199 άτομα προσωπικό από τον στρατό, την πυροσβεστική (εν μέσω καλοκαιριού –sic!) και τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Χωρίς καμία εκπαίδευση! Μια φαρσοκωμωδία που κατέληξε σε δράμα! Για παράδειγμα βρέθηκε οδηγός ασθενοφόρου άνθρωπος που το μόνο όχημα που είχε οδηγήσει ήταν το Ι.Χ του!!! Όλα αυτά την στιγμή που για να προσληφθεί κάποιος στο ΕΚΑΒ πρέπει να έχει παρακολουθήσει δίχρονη εκπαίδευση και εξάμηνη πρακτική εξάσκηση. Την ίδια στιγμή που υπάρχουν 2.500 απόφοιτοι διασώστες του ΕΚΑΒ κατάλληλα εκπαιδευμένοι, σε λίστα αναμονής για πρόσληψη ενώ οι κενές θέσεις για στοιχειώδη λειτουργία του ΕΚΑΒ είναι ήδη 1.200! Η επάνδρωση των ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ με ανεκπαίδευτο προσωπικό στην διάσωση και την διακομιδή, είναι επικίνδυνη για την ζωή. Επίσης δεν είναι τυχαία ούτε «προσωρινή» όπως δήλωσε ο Μητσοτάκης, είναι η εφαρμογή της μακροχρόνιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής τους στην υγεία. Άλλωστε ο Μητσοτάκης και ο θίασός ενδιαφέρονται μόνο για τα αρπακτικά της ιδιωτικής υγείας, γι’ αυτό και δίνουν διακομιδές σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων οι οποίες χρεώνουν το δημόσιο κατά το δεκαπλάσιο!

Η λεγόμενη «ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με προσωπικό» δεν σημαίνει πια μόνιμες προσλήψεις. Οι 10.000 που ανακοινώθηκαν δεν φτάνουν ούτε για αστείο να καλύψουν τα προαναφερόμενα κενά. Και επίσης δεν πρόκειται για μόνιμες προσλήψεις αλλά κυρίως για μια ανακύκλωση (μέσω και της ανανέωσης συμβάσεων) του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Για την μείωση των χρόνων αναμονής για ΤΕΠ (καταγράφηκε από γιατρό έως και 24 ώρες! χρόνος αναμονής ασθενών στην εφημερία), χειρουργεία αλλά και την μείωση ράντζων. Η μείωση των νοσοκομειακών κλινών, η κατάργηση Νοσοκομείων και κλινικών, που προωθήθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, οι ελλείψεις προσωπικού, είναι βασικές αιτίες των παραπάνω προβλημάτων. Η δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία δεν εξασφαλίζεται με την ιδιωτικοποίησή τους, αλλά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Μια δεύτερη ανάγνωση για την πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά την Υγεία μπορούμε να πάρουμε και από την πρακτική της την προηγούμενη τετραετία. Ψήφισε ένα σωρό νομοσχέδια κατά τα οποία: υποβαθμίζει κομμάτια του προσωπικού (βλ. νόμο για νοσηλευτές ΔΕ, εφημερίες γιατρών στην περιφέρεια κ.α.), εισήγαγε τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, μετέτρεψε δημόσια νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ και θα μετατρέψει και άλλα, βρίσκει λύσεις στα ΣΔΙΤ, προχωρά σε προσωρινές προσλήψεις, σε εργασιακή εντατικοποίηση.

Όσον αφορά για το μισθολόγιο και τα μισθολογικά κλιμάκια, αυτά αφορούν στην γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για τους δημόσιους υπάλληλους όπως άλλωστε και η «αξιολόγηση». Δεν προβλέπεται η αποκατάσταση των αδικιών που επιβλήθηκαν στους μισθούς και τα μισθολογικά κλιμάκια του δημοσίου από τα Μνημόνια πόσο μάλλον να δοθούν και πραγματικές αυξήσεις. Η λεγόμενη «αξιολόγηση» στόχο δεν έχει την βελτίωση αλλά την απαξίωση των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα και των εργαζόμενων σε αυτόν, συνδέοντας την με τη λειτουργία ή όχι των δομών που αξιολογούνται (βλ. κλεισίματα σχολείων), με τον μισθό και άλλα (βλ. σχετικά άρθρα από την «Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών»)

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να συρρικνώσει στο μέγιστο βαθμό το ΕΣΥ, να μειώσει νοσοκομεία και κλινικές, να μετατρέψει τους μόνιμους υγειονομικούς σε κακοπληρωμένους επισφαλείς εργαζόμενους, να αυξήσει ακόμη περισσότερο την εντατικοποίηση, ώστε να μεταφέρει τα λεφτά από την υγεία στους επιχειρηματίες και να παραδώσει το ΕΣΥ ως λεία στους απατεώνες της ιδιωτικής υγείας. Αν αυτό οδηγεί σε καταστροφές, θανάτους (βλ. Τέμπη) και ατελείωτα βασανιστήρια για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αυτό δεν την απασχολεί καθόλου.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και εδώ σφυρίζει στον δικό της ρυθμό. Παρόλο που σε κείμενά της: «…έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση και προς πάσα κυβέρνηση ότι είναι αιτία πολέμου η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, η κατάργηση, συγχώνευση Υγειονομικών Μονάδων». Εξαγγέλλει στάσεις εργασίας και απεργίες τουφεκιές που όμως δεν οργανώνει, καταλήγοντας σε άμαζες -για το μέγεθος του χώρου- κινητοποιήσεις.

Η μόνη λύση είναι η ενότητά και οι αγώνες

Καμία «ομαλότητα», καμία «κανονικότητα» δεν υπάρχει στον ορίζοντα, έστω και με ένα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Η οικονομική κρίση χειροτερεύει και οι λυσσασμένες επιθέσεις της κυβέρνησης θα ενταθούν. Απέναντι σε αυτήν τη βάρβαρη και μισάνθρωπη πολιτική του Μητσοτάκη θα πρέπει να αντιταχθούν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. Χρειάζονται πιο αποφασιστικά βήματα. Μόνο με την οργάνωση στους χώρους δουλειάς, σκληρούς αγώνες, με επιμονή και αφοσίωση στην υπεράσπιση της Υγείας, μόνο τότε θα μπορέσει να σωθεί και το ΕΣΥ και μαζί και οι ζωές όλων.

Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης απέναντι στις φτηνές και θανατηφόρες λύσεις τους!

Εμπρός λοιπόν για:

Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Πλήρης, επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων και εκδίωξη εργολάβων.

Αυξήσεις μισθών – ένταξη στα ΒΑΕ.

Το ΕΚΑΒ να παραμείνει δημόσιο. Να καλυφτούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις στο ΕΚΑΒ με σωστά εκπαιδευμένο μόνιμο προσωπικό.

Με σταθμό εκκίνησης την Πανελλαδική Διαδήλωση της ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη, στις 9 Σεπτέμβρη, με μαζικούς και συντονισμένους αγώνες, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας, για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους!

Γεωργία Βουλγαρέλλη

Μέλος της «Αντεπίθεσης των Εργαζομένων» στην Υγεία