ΣΣΠ: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Κυβέρνηση και συμβούλιο διοίκησης φέρνουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και ενώ τα Πανεπιστήμια ήταν κλειστά και οι φοιτητές μακριά από τις σχολές, σαν τον κλέφτη, η σύγκλητος του πανεπιστημίου, μετά από εισήγηση του νεοφιλελεύθερου Συμβουλίου Διοίκησης, ψήφισε την «απελευθέρωση» των διδάκτρων στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Σε μία περίοδο που η ελληνική κοινωνία χτυπιέται από την κρίση, την ακρίβεια και την φτώχεια,  αντί να αυξήσουν την χρηματοδότηση των τμημάτων, μεταφέρουν το βάρος στις πλάτες των φοιτητών. Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό το κάθε τμήμα θα μπορεί να «αποφασίσει» αν θα επιβάλλει δίδακτρα. Πλέον οι  φοιτητές – πελάτες θα αναγκάζονται να πληρώσουν για τις ανάγκες του κάθε προγράμματος. Η διάταξη αυτή, αν εφαρμοστεί θα αλλάξει ριζικά τη φύση των σπουδών μας, θα τσακίσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και θα υποβαθμίσει την ποιότητα σπουδών μας.

Πραγματικά αποτελεί άξιο απορίας: Γιατί η πρύτανης, Άννα Μπατιστάτου, καθώς και το Συμβούλιο Διοίκησης, δεν προχώρησαν σε μία τόσο σημαντική απόφαση όταν τα πανεπιστήμια βρίσκονταν σε λειτουργία; Προφανώς γιατί ήξεραν ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήταν από τα λίγα που δεν είχε επιτρέψει την επιβολή διδάκτρων, λόγω των επίμονων κινητοποιήσεων με καταλήψεις και διαδηλώσεις. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μία άκρως αντιδημοκρατική ενέργεια που αναδεικνύει τον ρόλο και τις προθέσεις του Συμβουλίου Διοίκησης: θέλουν να μετατρέψουν το πανεπιστήμιο σε μία επιχείρηση, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της κυβέρνησης, όπου θα μπορούν να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν «άριστες» τσέπες. Έχουν σαν μοναδικό σκοπό τη λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εφαρμόζοντας βήμα-βήμα όλες τις διατάξεις του αντεκπαιδευτικού εκτρώματος Κεραμέως.

ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

  1. Η επιβολή διδάκτρων στα Μεταπτυχιακά οδηγεί στον ταξικό αποκλεισμό των πιο φτωχών! Μετατρέπουν την εκπαίδευση σε ένα ακριβό εμπόρευμα: Πρώτα αφαιρέθηκαν επαγγελματικά δικαιώματα από τα προπτυχιακά, (π.χ. κατάργηση της παιδαγωγικής επάρκειας) και τώρα αυτά πωλούνται σε ξεχωριστά μεταπτυχιακά, μονάχα για όσους μπορούν να χώσουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Από το παράδειγμα άλλων πανεπιστημίων (ΑΠΘ, ΕΜΠ κ.ά.) γίνεται ξεκάθαρο πως τα μεταπτυχιακά που παρέχουν επαγγελματικά δικαιώματα δεν κοστίζουν λιγότερο από 4.500 χιλιάδες ευρώ! Όλο και περισσότεροι φοιτητές θα πετιούνται εκτός εκπαίδευσης, καθώς δεν θα μπορούν να σηκώσουν τα βάρη των υπέρογκων διδάκτρων. Βέβαια, η νεοφιλελεύθερη κλίκα του Μητσοτάκη έχει σκεφτεί τα πάντα. Δημιουργούν προγράμματα δανειοδότησης για φοιτητές, επιβάλλοντας το εξής δίλημμα: ανειδίκευτη εργασία δίχως πτυχίο ή υπέρογκα χρέη! Τελικά, η παιδεία γίνεται ένα ακόμη προνόμιο αποκλειστικά προσβάσιμο σε μία ελίτ, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας καταλήγει να πετιέται στο καλάθι της ανειδίκευτης εργασίας και του εργασιακού μεσαίωνα.
  2. Ανοίγουν τον δρόμο για τη θέσπιση διδάκτρων και στα προπτυχιακά προγράμματα: Η συγκεκριμένη διάταξη ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, μιας και θέτει τη λογική της «αυτοχρηματοδότησης» των ΑΕΙ. Τα πανεπιστήμια σύμφωνα με τους νόμους Κεραμέως και τις δηλώσεις Πιερρακάκη θα πρέπει να εξασφαλίζουν μόνα τους χρηματοδότηση. Είναι θέμα χρόνου μέχρι να ξεκινήσουν να επιβάλλουν δίδακτρα και στα προπτυχιακά προγράμματα, όπως κάνουν ήδη σε μία σειρά από λειτουργίες (Εστίες, Μεταφορά, Συγγράμματα κ.ά.) του πανεπιστημίου.
  3. Υποβαθμίζουν περεταίρω την ποιότητα σπουδών και τα πτυχία: Για να γίνουν ελκυστικά τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα στους φοιτητές-πελάτες πρέπει να παρέχουν και συγκεκριμένα-ελκυστικά επαγγελματικά δικαιώματα και «προσόντα». Αυτό σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Δικαιώματα και πιστοποιήσεις, τα πιο σημαντικά για την εύρεση εργασίας, θα μεταφέρονται επί πληρωμή στα μεταπτυχιακά προγράμματα.
  4. Σχολές και τμήματα απειλούνται με κλείσιμο: Όσα τμήματα δεν υποκύψουν σε αυτή τη διάταξη ωθούνται στο να σταματήσουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα και σταδιακά να κλείσουν ολοσχερώς, αφού δεν θα ανταποκρίνονται στα νεοφιλελεύθερα κριτήρια της αξιολόγησης (ΕΘΑΑΕ) που επέβαλε ο νόμος–πλαίσιο Κεραμέως. Η «τιμωρία» για κάθε «χαμηλή» αξιολόγηση είναι το πετσόκομμα της χρηματοδότησης – άρα η υποβάθμιση των τμημάτων. Σχολές που αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες ή αδυνατούν να προσελκύσουν πελάτες θα οδηγούνται στη συγχώνευση και τελικά στο κλείσιμο, όπως συνέβη με δεκάδες τμήματα!

ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν έρχονται σαν κεραυνός εν αιθρία. Πρόκειται για μία καλά οργανωμένη επίθεση από όλα τα μέτωπα στην δημόσια και δωρεάν παιδεία. Αποκλείουν τα φτωχότερα στρώματα –που δεν έχουν πρόσβαση στην ιδιωτική εκπαίδευση – μέσω  της ΕΒΕ, μειώνουν των αριθμό φοιτητών και κατ’ επέκταση την χρηματοδότηση των τμημάτων και τα οδηγούν σε κλείσιμο. Από την άλλη επιβάλλουν δίδακτρα, ξεκινώντας από τα μεταπτυχιακά και τις εστίες και αποσκοπούν στη γενίκευσή τους. Πρόκειται για μία ακόμα εκδοχή των ιδιωτικοποιήσεων (υγεία, ασφάλιση, μεταφορές κ.ά.) που σπέρνουν θάνατο στο διάβα τους (Τέμπη, πανδημία). Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη για το άρθρο 16 του Συντάγματος, που διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των ΑΕΙ: «Το άρθρο 16 συνιστά αναχρονισμό και θέλουμε να το αλλάξουμε». Ο μόνος «εκσυγχρονισμός» που οραματίζονται, αφορά την πλήρη προσαρμογή στην χρεοκοπημένη αγορά, στην κρίση, στα μνημόνια, στην ανεργία και στις ιδιωτικοποιήσεις των πάντων, δηλαδή ο ταξικός αποκλεισμός των νέων από την εκπαίδευση και η εμπορευματοποίησή της. Την στιγμή που οι μισθοί και τα δικαιώματα πετσοκόβονται, η φτώχεια και η εξαθλίωση γιγαντώνονται, κυβέρνηση και λοιποί μνημονιακοί και ακραίοι νεοφιλελεύθεροι βλέπουν την εκπαίδευση σαν ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας, μία ακόμα ευκαιρία για πλιάτσικο του δημόσιου πλούτου και των πενιχρών εισοδημάτων των λαϊκών οικογενειών.

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ  ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά την επανεκλογή της θα επιτεθεί με ακόμα μεγαλύτερη ορμή στα δικαιώματά μας. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, οι ιδιωτικοποιήσεις, το φόρτωμα της κρίσης στις πλάτες της νεολαίας και των εργαζομένων, η καταστολή, ο κίνδυνος του πολέμου θα ενταθούν το επόμενο διάστημα. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να διαλύσουν την δημόσια και δωρεάν παιδεία, να μας πετάξουν έξω από την εκπαίδευση, να μας καταστρέψουν το μέλλον. Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μέσα από επιτροπές και συνελεύσεις να προχωρήσουμε σε μαζικές μαχητικές καταλήψεις και διαδηλώσεις, σε έναν αγώνα διαρκείας που θα συγκρουστεί μέχρι τέλους με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην εκπαίδευση και παντού.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Δωρεάν σπουδές για όλους-Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της Συγκλήτου.
  • Κάτω τα χέρια από το άρθρο 16.
  • Ριζική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησηςγια την παιδεία.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση σε φοιτητικές εστίες και λέσχη – Έξω οι εργολάβοι.
  • Όλα τα δικαιώματα στα πτυχία – Επαναφορά της Παιδαγωγικής Επάρκειας.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ    

sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com

e-mail:[email protected]