Προέχει η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων- ΟΧΙ τα κέρδη τους

Από την Τετάρτη όλη η χώρα βρίσκεται σε κύμα καύσωνα  το οποίο θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες! Οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να δουλεύουν κάτω από αυτές τις συνθήκες βρίσκονται αντιμέτωποι με την θερμική καταπόνηση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την  ασφάλεια τους. Όσοι δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους (οικοδόμοι, εργάτες δήμων, διανομείς κ.α.) βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση αφού είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους ότι με βάση την απόφαση του Υπ. Εργασίας απαγορεύεται η εργασία τις ώρες 12:00-17:00 σε συνθήκες καύσωνα. Αντίστοιχο δελτίο τύπου έχει εκδώσει και η ΓΣΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την ΥΑ 65581/12-7-2023 για τα «έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου-καύσωνα, με την ονομασία «ΚΛΕΩΝ (CLEON)», προβλέπονται τα εξής:

  • Λήψη τεχνικών και οργανωτικών μέτρων προστασίας από τους εργοδότες (επεμβάσεις στους χώρους εργασίας για μείωση της θερμοκρασίας και καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, προσφορά πόσιμου νερού σε θερμοκρασία 10-150C, οργάνωση του χρόνου εργασίας με συχνότερα διαλείμματα, Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-17.00 κτλ)
  • Όσον αφορά Εργασίες σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του καύσωνα:
    • Παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-17.00 για οποιαδήποτε μέρα έχει θερμοκρασία άνω των 40oC
    • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
    • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
    • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
    • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
    • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Ωστόσο δεν περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια! Κυβέρνηση και εργοδότες δε νοιάζονται καθόλου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Μητσοτάκης και Άδωνις δεν πρόκειται να κάνουν τίποτα για την εφαρμογή της απόφασης, ενώ οι εργοδότες είναι γνωστό ότι παίζουν τις ζωές μας κορόνα-γράμματα για να μην χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη τους. Ήδη πάνω από 100 καταγγελίες έχουν γίνει σήμερα στην Επιθεώρηση Εργασίας και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα αυξάνονται με το λεπτό. Στο περσινό κύμα καύσωνα 60.000 άνθρωποι στην Ευρώπη, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι και φτωχοί έχασαν τη ζωή τους.

Συνάδελφοι/ισες, μόνο με την οργάνωση μας μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στις πιέσεις των εργοδοτών. Να αρνηθούμε να δουλέψουμε τις ώρες που επικρατεί καύσωνας. Να απαιτήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Με την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη μας, μέσα από σωματεία και επιτροπές αγώνα να απαντήσουμε συλλογικά στις εγκληματικές εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Απαιτούμε:

  • Αυστηρό Νομικό Πλαίσιο για απαγόρευση εργασίας σε ακραίεςκαιρικές συνθήκες- Να μην δουλεύουμε σε θερμοκρασίες άνω των 38oC
  • Αυστηροί έλεγχοι από το ΣΕΠΕ, για την εφαρμογή της απόφασης του Υπ. Εργασίας.
  • Πραγματικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.