Ετήσια Σύνοδος ΝΑΤΟ, Βίλνιους, 11-12 Ιουλίου, Κινητοποιήσεις

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Αθήνα: Τετάρτη 12/7, 7:30 μμ, πάρκο Ελευθερίας (μετρό Μεγ. Μουσικής) και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Θεσσαλονίκη: Τρίτη 11/7 7:30μμ, Αριστοτέλους με Τσιμισκή

Κάτω η Ακρίβεια – Λεφτά για τις Κοινωνικές Ανάγκες, ΟΧΙ για Εξοπλισμούς

ΜΑΖΙΚΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ Όλοι στις Διαδηλώσεις

Η ετήσια Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις 11-12 Ιουλίου 2023 στη Λιθουανία. Σε ένα νέο «ψυχροπολεμικού τύπου περιβάλλον», όπως περιγράφηκε πρόσφατα από την Κίνα, η Σύνοδος και ό,τι προκύψει από αυτήν αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τους λαούς όλου του κόσμου. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλείνει τον 1,5 χρόνο και να μην φαίνεται να σταματά σύντομα, τις ουκρανικές αντεπιθέσεις να αποτυγχάνουν και τη Δύση να χάνει έδαφος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, η τελευταία ετοιμάζεται για εξάπλωση και κλιμάκωση του πολέμου και σε άλλα μέρη του πλανήτη (π.χ. ΝΑ Ασία- Ταϊβάν). Ακόμη εντονότερη τίθεται η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από μέλη του ΝΑΤΟ, πέρα από τον εξοπλισμό που ήδη αποστέλλεται. Ταυτόχρονα o Ζελένσκυ απαιτεί επίσημη πρόταση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – αυτό θα αποτελούσε νέα πρόκληση για τη Ρωσία και κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης.

To NATO ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1949, λίγο μετά από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου. Εκτός από μια στρατιωτική συμμαχία ενάντια στην ΕΣΣΔ, ήταν ο πιο βασικός θεσμός μέσα από τον οποίο ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός (επιβάλλοντας την ηγεμονία του στους ευρωπαίους συμμάχους του) έπαιζε το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα ενάντια στο εργατικό και επαναστατικό κίνημα, ενάντια σε κάθε προσπάθεια ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος και της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας σε όλο τον πλανήτη. Τώρα επεκτείνεται διαρκώς, τόσο σε χώρες που είχε ήδη παρουσία αλλά ενσωματώνοντας και νέες, όπως φαίνεται στη Σκανδιναβία αλλά και στην Ιαπωνία και την περιοχή του Ειρηνικού.

Στη χώρα μας, η μετατροπή της σε απέραντο αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο από την τυχοδιωκτική κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσες προηγήθηκαν δεν αποτελεί φραστική υπερβολή. Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λάρισα και Στεφανοβίκειο ήδη έχουν σημαντικές βάσεις του ΝΑΤΟ και αναμένεται επέκτασή τους. Στον Άραξο, το Αιγαίο και τον Αλμυρό ετοιμάζονται νέες βάσεις και ναύσταθμοι ακόμη και με πυρηνικά! Όλες αυτές οι πολεμοκάπηλες πολιτικές εντείνουν τους ανταγωνισμούς ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης. Μετά τις επανεκλογές τους, Μητσοτάκης και Ερντογάν ετοιμάζονται για μια «διευθέτηση», που το παζάρι της μπορεί να επαναφέρει τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης στο προσκήνιο. Τη στιγμή που τα δημόσια αγαθά (υγεία, παιδεία, υποδομές κτλ.) υποβαθμίζονται διαρκώς και ιδιωτικοποιούνται, η ελληνική αστική τάξη πρωτοστατεί στην εξοπλιστική κλιμάκωση. Ελπίζει έτσι να ανακόψει την υποβάθμιση του ελληνικού καπιταλισμού – και να έχει σταθερό στήριγμα των ΗΠΑ-ΕΕ ενάντια στο εργατικό κίνημα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και «ανταλλάγματα» για το εξωτερικό. Κάνουν θηριώδεις εξοπλισμούς δεκάδων δισ. ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια και την φτώχεια.

Το βάθεμα του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστών Δύσης–Ανατολής, σε συνδυασμό με την βαθύτατη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, μάς φέρνει αντιμέτωπους με τον τρόμο ενός ακόμη παγκόσμιου σφαγείου (αυτή τη φορά με πυρηνικά). Μόνη ρεαλιστική λύση είναι να γκρεμίσουμε από τα θεμέλια το καπιταλιστικό σύστημα οικοδομώντας ένα διεθνιστικό αντιπολεμικό – αντικαπιταλιστικό κίνημα. Με πραγματικά διεθνιστικά χαρακτηριστικά, να ενώσουμε τον αγώνα μας με τους εργαζόμενους, τους νέους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Ευρώπης και της Τουρκίας. Να απαιτήσουμε λεφτά για τις ανάγκες μας και όχι για εξοπλισμούς και πολέμους. Να γκρεμίσουμε όσους επωφελούνται από αυτές τις πολιτικές, προφασιζόμενοι εθνικιστικά «ιδεώδη» που τροφοδοτούν την ακροδεξιά, το ρατσισμό και το φασισμό. Για το παγκόσμιο προλεταριάτο πράγματι «δεν υπάρχει εναλλακτική» πέρα από τη σύγκρουση με τα πολεμικά σχέδια των καπιταλιστών προτάσσοντας την προοπτική της Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

  • Όχι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Πάλη για τη διάλυσή του.
  • ΕΞΩ η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Καμία συμμετοχή στον πόλεμο. Έξω Βάσεις και Πυρηνικά.
  • ΟΧΙ στους Ιμπεριαλιστικούς Ανταγωνισμούς στις πλάτες των λαών.