Απάντηση στην ψευδή καταγγελία της ΠΚΣ προς τον Σύλλογο Εστιακών και το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο

Για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών συκοφάντησης αγωνιστών του Συλλόγου Εστιακών, του Ενωτικού Ψηφοδελτίου και της ΣΣΠ από την Πανσπουδαστική ΚΣ/ΚΝΕ, η οποία φαίνεται πως έχει υιοθετήσει ως πάγιες τακτικές τα ψέματα και την διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων. Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την πραγματική αλήθεια και να απαντήσουμε στην σκόπιμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού των συναδέλφων μας, εστιακών και μη.

Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ παρουσιάστηκαν σε Διοικητικό Συμβούλιο (την Δευτέρα 19/06) που κάλεσε το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο με σκοπό τον ορισμό Γενικής Συνέλευσης. Έπειτα από 1 μήνα απουσίας από κάθε συλλογική διαδικασία του Συλλόγου των Εστιακών, η νεολαία του ΚΚΕ αποφάσισε να διασπείρει ψευδώς ότι τάχα η Φοιτητική Μέριμνα και η Διοίκηση του Πανεπιστημίου έχουν προχωρήσει σε μαζικές εξώσεις φοιτητών από τις εστίες. Για την αποκατάσταση της αλήθειας χρειάζεται να πούμε:

1. Όσα χρόνια η ΠΚΣ απουσιάζει και μπαίνει εμπόδιο στους συλλογικούς αγώνες των εστιακών, το Ενωτικό Ψηφοδέλτιο και η ΣΣΠ οργάνωναν έναν αγώνα διαρκείας για την υπεράσπιση του δικαιώματος του κάθε φοιτητή στην δωρεάν στέγαση. Μέσα από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις-διαδηλώσεις-καταλήψεις επιβάλαμε το γεγονός ότι κανείς φοιτητής δεν πετιέται εκτός εστιών.

2. Η Φοιτητική Μέριμνα, μετά από χρόνια υπολειτουργείας και υποστελέχωσης, και μετά από διαρκείς και μαζικές κινητοποιήσεις του Συλλόγου, έχει αρχίσει εδώ και καιρό να ξαναλειτουργεί κάνοντας τα στοιχειώδη. Ποια είναι αυτά; Ενημέρωσε τους απόφοιτους ότι πρέπει να παραδώσουν τα δωμάτιά τους και ζήτησε αντικλείδια για όσα δωμάτια δεν διέθεταν ήδη η τεχνική υπηρεσία και το τμήμα συντήρησης. Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου στη πρυτανεια, η αρχικά αχρείαστα μικρή διορία για την παράδοση των δωματίων παρατάθηκε, και κανένας φοιτητής ή απόφοιτος δεν αναγκάστηκε να αποχωρήσει εσπευσμένα.

Οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ επέλεξαν να διαστρεβλώσουν την όλη κατάσταση: Αρχικά, διαδίδοντας τα ψέματα περί μαζικών εξώσεων. Δεύτερον, πραγματοποιώντας ξεχωριστή κινητοποίηση της ΠΚΣ για μόνο έναν απόφοιτο, την Παρασκευή 16/06. Εφόσον η μέριμνα όπως λένε συνέχισε να προκαλεί λέγοντας στον συγκεκριμένο απόφοιτο να φύγει εσπευσμένα, γιατί άραγε οι εκπρόσωποι της ΠΚΣ δεν ενημέρωσαν όλο τον Σύλλογο έτσι ώστε η υπεράσπισή του να είναι μαζικότερη και πιο δυναμική; Γιατί δεν εμφανίστηκαν στην συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 21/6 για αυτό το θέμα; Γιατί δεν εμφανίστηκαν στην κατάληψη της πρυτανείας στις 22/6 που είχε στόχο να σταματήσουν οι εκβιασμοί-απαράδεκτες συμπεριφορές της φοιτητικής μέριμνας απέναντι σε φοιτητές;

3. Μάλιστα αυτοί οι «αγωνιστές», τολμούν να ανοίξουν με θράσος το στόμα τους και να κατηγορήσουν τον Σύλλογο Εστιακών και αγωνιστές του Ενωτικού Ψηφοδελτίου και της ΣΣΠ, για αδιαφορία όσον αφορά τα προβλήματα των εστιακών. Δεν καταλαβαίνουμε από πού προκύπτει αυτό το θράσος, όταν η ΠΚΣ απουσιάζει από κάθε κινητοποίηση του Συλλόγου ολόκληρη την χρονιά, όταν η ΠΚΣ έχει καλέσει μόλις 1 ακόμη κινητοποίηση, όταν δεν έχουν συμμετέχει σε κανέναν από τους μαζικούς αγώνες για τον καταστροφικό νόμο-πλαίσιο της Κεραμέως και την εισαγωγή των ΣΔΙΤ στις φοιτητικές εστίες.

4. Τέλος, η ΠΚΣ σε συνέχεια της ίδιας στάσης που κρατά διαρκώς ανά τα χρόνια, μας καταγγέλλει και για το γεγονός ότι δεν χαρακτηρίσαμε ως προβοκάτσια την κίνηση κάποιων να μπλοκάρουν με κόλλα τις πόρτες στα γραφεία της μέριμνας. Είναι απαράδεκτη η τοποθέτησή τους με την χρήση τέτοιων εκφράσεων, αφού το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διαίρεση της ενότητας και της αλληλεγγύης των φοιτητών απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από την Διοίκηση και την Μέριμνα.

Δυστυχώς για την ΠΚΣ τα ψέματα και η διαστρέβλωση της αλήθειας δεν θα την σώσουν. Οι ίδιοι οι φοιτητές αντιλαμβάνονται, πώς όποιος απουσιάζει από τους αγώνες ή εμφανίζεται μόνο για να τους διασπάσει, καταφεύγει από απελπισία και μόνο σε τέτοια μέσα και τακτικές. Τακτικές που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τις αρχές της εργατικής δημοκρατίας που πρέπει να διέπουν τους Συλλόγους μας και της δράση τους. Αυτές οι λογικές πρέπει να απομονωθούν από τους συλλόγους μας, για να υπερασπιστούμε τα μοναδικά εργαλεία που έχουμε για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην Δωρεάν Στέγαση, Σίτιση και Σπουδές.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην στέγαση, ενάντια στα όρια φοίτησης, στα δίδακτρα και κάθε άλλη προσπάθεια αποκλεισμού των φτωχών από το δικαίωμα στην μόρφωση. Έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες να δώσουμε, απέναντι σε μεγάλες επιθέσεις, όπως τα ΣΔΙΤ και το ξεπούλημα των εστιών σε ιδιώτες. Με αυτούς τους αγώνες πρέπει να ασχοληθούμε, γυρνώντας την πλάτη μας σε κάθε φωνή αποπροσανατολισμού και σε τακτικές όμοιες με αυτές της ΠΚΣ.