Προδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Ιούνη

 

Είναι γνωστό ότι οι εκλογές στο αστικό σύστημα δεν αποτυπώνουν σωστά τους ταξικούς συσχετισμούς που υπάρχουν σε μια κοινωνία. Και σε κάθε περίπτωση, η εκλογική ψήφος δεν είναι, και δεν μπορεί να είναι, το (μόνο) κριτήριο των κοινωνικών και ταξικών σχέσεων ή συσχετισμών που επικρατούν σε μια κοινωνία. Έχοντας αυτά υπόψη, τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου έδειξαν ορισμένα πολιτικά πράγματα (αναλύονται σε άλλα άρθρα της Ε.Π.), ωστόσο για πιο ασφαλή –όχι οριστικά– συμπεράσματα πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές στις 25 Ιουνίου και κυρίως την περίοδο μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή μέσα στην ίδια την κοινωνική και πολίτική ζωή. Αυτό είναι αναγκαίο όχι μόνο σαν γενικός κανόνας, αλλά γιατί οι βασικές τάσεις που διασχίζουν την κοινωνία είναι εκρηκτικές (κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, κοινωνική και πολιτική κρίση, φτώχεια και διαρκής φτωχοποίηση της κοινωνίας, σήψη, διαφθορά, απειλή ενός γενικευμένου πόλεμου, περιβαλλοντική καταστροφή κ.λπ.).

Μπορούμε να αποτρέψουμε την επικράτηση του Μητσοτάκη

Το μεγάλο ποσοστό που πήρε η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου πρέπει και μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Όσα είπε στην προεκλογική περίοδο και συνεχίζει να λέει αυτός, οι παπαγάλοι του και διαδίδουν τα αργυρώνητα ΜΜΕξαπάτησης είναι κυριολεκτικά ψέματα και δεν ανταποκρίνονται ούτε κατ’ ελάχιστο στο πρόγραμμα, στην πολιτική του κόμματος της ΝΔ και κυρίως στην κατάσταση του ελληνικού καπιταλισμού. Αυτά που πραγματικά υποστηρίζουν η ΝΔ, ο ακραίος νεοφιλελεύθερος Μητσοτάκης και οι ακροδεξιοί συνεργάτες του, Βορίδης, Άδωνις, Πλεύρης κ.ά. είναι, όπως έδειξε και η πολιτική τους την τετραετία που κυβέρνησαν:

Α) Τα μεγάλωμα των τεράστιων κερδών του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα αρκούν για να δείξουν αυτή την πραγματικότητα: α) Η Μότορ Όιλ του Βαρδινογιάννη το 2022 τριπλασίασε τα κέρδη της σε σχέση με το 2021, εμφανίζοντας 1,7 δισ. ευρώ — παρότι μάλιστα μειώθηκαν οι πωλήσεις πετρελαιοειδών. β) Οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις σημείωσαν κέρδη ρεκόρ, αξιοποιώντας στο έπακρο την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την αύξηση των τιμών στα προϊόντα τους και τη μετακύλιση των αυξήσεων των πρώτων υλών στους καταναλωτές. γ) Οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες και οι τράπεζές τους κλέβουν κάθε μέρα εκατομμύρια ευρώ από τις προμήθειες κάθε διατραπεζικής πράξης που πραγματοποιούν αναγκαστικά τα νοικοκυριά κι οι επιχειρήσεις.

Β) Τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν στους ολιγάρχες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος (μια και συνοδεύονται από δάνεια που αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο) το οποίο εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε σε λίγα χρόνια.

Γ) Ετοιμάζει νέα αντεργατικά και αστυνομικά μέτρα πολύ χειρότερα από αυτά που πήρε τα προηγούμενα 4 χρόνια, όπως: α) Ο περιορισμός ή ακόμη και η απαγόρευση των διαδηλώσεων σε ορισμένες περιπτώσεις και η απόδοση στην αστυνομία του δικαιώματος ποιος μπορεί και ποιος όχι να διαδηλώνει, πού και ποια ώρα. β) Ο νόμος Χατζηδάκη που περιορίζει σημαντικά το δικαίωμα της απεργίας, της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων και γενικά μεγαλώνει την κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα. γ) Η εισαγωγή πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για πρώτη φορά στη νεότερη ελληνική ιστορία, προχωρώντας ένα βήμα παρά πέρα μετά την κατάργηση που πανεπιστημιακού ασύλου.

Δ) Ετοιμάζεται να «βελτιώσει», όπως δήλωσε πρόσφατα, το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», δηλαδή το αστυνομικό κράτος από τη μια μεριά και από την άλλη, α) των πελατειακών σχέσεων με τους διορισμούς των ημέτερων (των «γαλάζιων παιδιών») σε κάθε γωνιά του ευρύτερου δημόσιου τομέα με παχυλούς μισθούς, και β) των απευθείας αναθέσεων αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ στους λεγόμενους επιχειρηματίες.

Ε) Ετοιμάζεται να προχωρήσει στις καταστροφικές ιδιωτικοποιήσεις –το νερό είναι πρώτο στην ατζέντα– γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια την εκφρασμένη θέληση του ελληνικού λαού εναντίον τους (57% του ελληνικού λαού είναι κατά) και το τραγικό μαζικό έγκλημα των Τεμπών. Επιπλέον έχει προαναγγείλει την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος για να μπορούν να λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και να προχωρήσει στην κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης και στην εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια ΑΕΙ, όπως έκανε και με τα δημόσια νοσοκομεία.

Στ) Υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια και αυξήσεις στους μισθούς, α) την ίδια στιγμή που στα προγράμματα που έχει καταθέσει στην ΕΕ δεν προβλέπεται καμιά αύξηση τουλάχιστον μέχρι το 2027, β) κρατάει τις τριετίες παγωμένες και γ) επανέρχεται το Σύμφωνο Σταθερότητας (είχε παγώσει λόγω της πανδημίας) σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

Ζ) Διατυμπανίζει τους τεράστιους εξοπλισμούς που έκανε και ετοιμάζεται να δαπανήσει και άλλα δισεκατομμύρια –αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος– για την αγορά F35 που δεν χρησιμεύουν τίποτα στην Ελλάδα, αλλά είναι πολύτιμα για τους ιμπεριαλιστές για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με αυτούς τους τεράστιους εξοπλισμούς ο Μητσοτάκης από τη μια μεριά μετέφερε δισεκατομμύρια στα ταμεία των πολεμικών βιομηχανιών ΗΠΑ, Γαλλίας και Ισραήλ και από την άλλη φτώχυνε παραπέρα των ελληνικό λαό!

Μπορούμε να νικήσουμε

Όσο και αν φωνάζουν ενόψει των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και να υπόσχονται ότι θα βελτιώσουν την άσχημη κατάσταση της οικονομίας και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, είναι βέβαιο ότι απλά παραπλανούν τον ελληνικό λαό. Γιατί για τη σημερινή κατάσταση, α) ευθύνονται και τα δυο αυτά κόμματα, β) εφάρμοσαν μνημόνια και μνημονιακές πολιτικές, γ) τα προγράμματα τους είναι –με ελάχιστες εξαιρέσεις– ίδια με εκείνο της ΝΔ του Μητσοτάκη.

Τέλος, ενόψει της πολύ μεγάλης κρίσης του καπιταλισμού που έρχεται, τα προγράμματα και η πολιτική των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ανεπαρκή είναι και καταστροφικά για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ανεξάρτητα πώς τα παρουσιάζουν στο γυάλινο κουτί των τηλεοράσεων, είναι δοκιμασμένα και φέρνουν φτώχεια και εξαθλίωση στους πολλούς και αμύθητα κέρδη στους πλούσιους. Δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανένα, δεν πρέπει να τους συγχωρήσουμε για τα εγκλήματά τους παλιά και νέα. Και όχι μόνο αυτό. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αποφασιστική ρήξη με το καθεστώς του κεφαλαίου και των πλουσίων, αυτό το καθεστώς που υπηρετούν τα μνημονιακά κόμματα. Σήμερα είναι κυριολεκτικά θέμα ζωής και θανάτου.

Την πολιτική αυτών των μνημονιακών αστικών κομμάτων και τον διεφθαρμένο κόσμο με τις φαραωνικές ανισότητες και αδικίες που έχουν δημιουργήσει αγωνίζεται να συντρίψει η ΟΚΔΕ με την πολιτική, το πρόγραμμα και τους αγώνες της. Και παράλληλα να εγκαθιδρύσει μια σοσιαλιστική δημοκρατία των εργαζομένων και όλων των «από κάτω» χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς ανθρώπους που πεινούν και δυστυχούν. Γι’ αυτή την πολιτική και γι’ αυτό τον αγώνα η ΟΚΔΕ ζητάει στις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου τη στήριξη και την ψήφο των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Η στήριξη και η ψήφος στην ΟΚΔΕ είναι μια χρήσιμη επιλογή.