Δευτέρα 13 Μάη, 9:00 π.μ. – Συγκέντρωση στα Δικαστήρια Θ/νίκης (κάλεσμα της ΣΣΠ)

ΝΑ  ΑΘΩΩΘΟΥΝ  ΟΙ  16  ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ & ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  

Στις 13 Μάη 16 συμφοιτητές μας θα δικαστούν με τις κατηγορίες της «διατάραξης κοινής ειρήνης», «αντίστασης κατά της αρχής», «οπλοκατοχής» και «απείθειας». Όλοι τους συνελήφθησαν στις 17/11/2013, ανήμερα της 39ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μετά τη λήξη της πορείας και ενώ εκτυλίσσονταν μικρής έντασης επεισόδια στην είσοδο της ΔΕΘ, εκατοντάδες αστυνομικοί (ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ασφαλίτες) εισέβαλαν στο ΑΠΘ κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και δέρνοντας άγρια φοιτητές (5 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο). Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισβολή των ΜΑΤ έγινε χωρίς καν να έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας! Το τρομερό έγκλημα των συμφοιτητών μας ήταν ότι εκείνη τη μέρα διαδήλωσαν ενάντια στη σύγχρονη τρικομματική χούντα και υπερασπίστηκαν το άσυλο, την κατάληψη πρυτανείας και την απεργία των εργολαβικών εργαζομένων που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο.

Οι 16 συμφοιτητές μας δεν είναι οι μόνοι που βιώνουν τις διώξεις και την καταστολή. Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία ποιοτική και ποσοτική αύξηση της καταστολής. Απεργίες κρίνονται αμέσως παράνομες, εργαζόμενοι επιστρατεύονται, διαδηλωτές ξυλοκοπούνται, συλλαμβάνονται και βασανίζονται, μετανάστες κλείνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταλήψεις εκκενώνονται και γενικώς όποιος αγωνίζεται ενάντια στην τρικομματική χούντα έρχεται αντιμέτωπος με ΜΑΤ, δικαστήρια, διώξεις κλπ. Αποκορύφωμα της καταστολής, η περίπτωση των ανυπότακτων κατοίκων της Χαλκιδικής που εδώ και μήνες αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους από τα μεταλλεία χρυσού. 20 συναγωνιστές, κάτοικοι της περιοχής, κατηγορούνται για βαριές κακουργηματικές πράξεις με ανυπόστατα στοιχεία. 2 από αυτούς προφυλακίστηκαν αφού κυριολεκτικά απήχθησαν από ένοπλους αστυνομικούς μέσα από τα σπίτια τους. Όλα αυτά για να κάμψουν τον αγώνα των κατοίκων και να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους κατοίκους της Χαλκιδικής αλλά και όλης της χώρας ότι αυτή θα είναι η αντιμετώπιση για όποιον ορθώνει το ανάστημα του και αγωνίζεται.

Όσο συνεχίζεται η κατάρρευση του ελληνικού καπιταλισμού και σκληραίνει η επίθεση από την κυβέρνηση και τους καπιταλιστές, όσο τα μνημόνια και τα νούμερα δεν βγαίνουν, αυτοί χάνουν κάθε δυνατότητα πειθούς για την αναγκαιότητα ή την ορθότητα της πολιτικής τους. Περνάν έτσι στην εφαρμογή ενός κράτους «έκτακτης ανάγκης» για να αντιμετωπίσουν τούς ολοένα και αυξανόμενους αγώνες και τις αντιστάσεις των εργαζομένων και της νεολαίας. Στην επιβολή ενός κρατικού μηχανισμού που θα επεμβαίνει ολοένα και πιο ωμά, απροκάλυπτα και βίαια για να επιβάλλει το μοναδικό δίκιο που αναγνωρίζεται πλέον, το δίκαιο των δανειστών-τοκογλύφων και τραπεζιτών.

Η σύλληψη και η δίωξη των 16 συμφοιτητών μας γίνεται και για έναν ακόμα λόγο. Για να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το άσυλο πλέον δεν υπάρχει ούτε στην πράξη (έχει καταργηθεί τυπικά με το νόμο Διαμαντοπούλου) και ότι η επίθεση της κυβέρνησης στην εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί. Παρά τις άθλιες συκοφαντίες που εξαπολύουν εναντίον του ασύλου, αποτελεί μια κορυφαία κατάκτηση του φοιτητικού και εργατικού κινήματος. Η κατάργηση του ασύλου θα οδηγήσει στην ποινικοποίηση κάθε διαμαρτυρίας, στην επιβολή ενός χουντικού κανονισμού λειτουργίας, στις δικαστικές διώξεις και μηνύσεις για ψύλλου πήδημα, στην διαρκή παρουσία των ΜΑΤ και της ασφάλειας. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να επιβάλλουν το κλείσιμο τμημάτων και σχολών, τα δίδακτρα, την πλήρη κατάργηση των πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων, τις μαζικές απολύσεις των εργαζομένων στα πανεπιστήμια.

Σε όλες τις δίκες, σε κάθε δίωξη συναγωνιστή πρέπει είμαστε όλοι εκεί για να υπερασπιστούμε το άσυλο και το δικαίωμα στον αγώνα και τη ζωή. Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης που θα στηρίξει τους 16 διωκόμενους (πολιτικά, ηθικά, οικονομικά) και θα κάνει ξεκάθαρο ότι το ξύλο και οι συλλήψεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας κάνουν ακόμα πιο δυνατούς. Αυτοί (κυβέρνηση, τρόικα, μπάτσοι) το μόνο που έχουν να υπερασπιστούν είναι τα μνημόνια, οι ξένοι και ντόπιοι τοκογλύφοι. ΕΜΕΙΣ έχουμε να υπερασπιστούμε τις ίδιες μας τις ζωές, το δικαίωμα σε ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον. Όσο συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα μνημόνια και να καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας, τόσο εμείς πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους πιο μαζικά και μαχητικά για να ανατρέψουμε τη χούντα συγκυβέρνησης-τρόικας και να απαλλαγούμε από τις πολιτικές των μνημονίων και της καταστολής.   

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ