ΠΑΣΕ VODAFONE: Όργιο αστυνομικής βίας στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία της Πέμπτης 16/3

  • Αναίτιες επιθέσεις, οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. διεμβόλισαν διαδηλωτές, κουκουλοφόροι διακριτοί πίσω από τα ΜΑΤ

Καταγγέλλουμε την επίθεση στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης από την ελληνική αστυνομία και τους παρακρατικούς μηχανισμούς κατά εντολή της κυβέρνησης.

Η επίθεση εκτυλίχθηκε αναίτια σε κόσμο που διαδήλωνε ειρηνικά αρχικά στο κάτω μέρος της πλ. Συντάγματος και επεκτάθηκε κατόπιν σε ολόκληρη την πορεία. Με ιδιαίτερο μένος χτυπήθηκε το μπλοκ του Σωματείου εργαζομένων στα δίκυκλα, ΣΒΕΟΔ. Μετά την επίθεση της αστυνομίας εμφανίστηκαν κουκουλοφόροι που προκάλεσαν μικρές ζημιές σε αυτοκίνητά και βιτρίνες, από το ύψος της Πανεπιστημίου και στα γύρω στενά.

Η αστυνομική βία ήταν απρόκλητη με σωρεία ρίψης χημικών και βομβίδες κρότου λάμψης μέσα στο σώμα της πορείας και κυνηγητό από δίκυκλα της ομάδας «ΔΕΛΤΑ» και από τις ομάδες των ΜΑΤ που βαρούσαν αδιακρίτως γυναίκες και παιδιά. Στις επιθέσεις που εκτυλίχθηκαν αίσθηση προκαλεί η εφόρμηση γερανού της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών, η διεμβόλιση διαδηλωτών από Ι.Χ. που σύμφωνα με τις καταγγελίες οδηγούσαν άνδρες της ασφάλειας,  οι κουκουλοφόροι που φωτογραφήθηκαν πίσω από διμοιρίες των ΜΑΤ και ο ξυλοδαρμός κοριτσιών από άνδρες επίσης των ΜΑΤ.

Τα παραπάνω γεγονότα είναι αδιάψευστα από το φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό υλικό που από εχθές το βράδυ διακινείται σε εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ενδεικτικά βλ. και https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/382218_i-elas-prokalei-para-ta-exorgistika-ntokoymenta-astynomikis-bias?amp καθώς και https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/382255_anapantita-ta-erotimata-gia-orgio-bias-sygkentroseis-allileggyis-stoys ).

Οι συνάδελφοι που βρεθήκαμε στο μπλογκ του Σωματείου μας υποχωρήσαμε συντεταγμένα και σε επικοινωνία μεταξύ μας και καταφέραμε να απομακρυνθούμε με ασφάλεια.

Επισημαίνουμε όλα τα παραπάνω καθώς εκτός της αντίθεσης μας ως άνθρωποι, με στοιχειώδη δημοκρατικά αντανακλαστικά απέναντι σε αυτή τη κατάσταση, η ένταση αυτής της καταστολής καθρεφτίζεται και εδώ στον χώρο εργασίας μας με την αυταρχικότητα να αυξάνεται, τους προϊσταμένους να πιέσουν σε καθημερινή βάση με συμπεριφορές απαράδεκτες, που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας -αλλά επανέρχονται-, με μία διοίκηση, η οποία πληρώνει μισθούς πείνας για το 60-70% των εργαζομένων της, πιέζει όλο και περισσότερο και απαιτεί σε αυτές τις συνθήκες να είμαστε όλοι ενωμένοι «για τον εταιρικό σκοπό»…

Είναι εμφανής ο πανικός της κυβέρνησης, όπου προσπαθεί με την απρόκλητη αστυνομική βία, να περάσει το μήνυμα πως «όποιος διαμαρτύρεται θα δέρνεται», προκειμένου να καταστείλει την διάχυτη δυσαρέσκεια και να επιβάλλει σιωπητήριο στην κοινωνία.

Καταντά προκλητική όμως και η πλήρης αδιαφορία των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στο να υπερασπίσουν με οργανωμένο τρόπο το δικαίωμα στη διαδήλωση και να περιφρουρήσουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις απέναντι στην αστυνομική βία.

Απομένει στα πρωτοβάθμια σωματεία να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του κάθε συναδέλφου που έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει από εδώ και στο εξής.

Είναι αναγκαία η διάλυση των ομάδων ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ, ΕΚΑΜ. H άμεση διάλυση των φανερών πλέον παρακρατικών μηχανισμών που λειτουργούν στην ασφάλεια. Η απομάκρυνσή των σωμάτων ασφαλείας από τις πορείες και η άμεση απεμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. από τις εργατικές συγκεντρώσεις και απεργίες και από τις εντολές κατασχέσεων κατοικιών πολιτών.

Απαιτούμε την παραίτηση του κ. Θεοδωρικάκου και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. είναι φανερά επικίνδυνοι για τη δημοκρατία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον