ΠΑΣΕ VODAFONE: Απόλυση συνάδελφου στο τμήμα εξυπηρέτησης εταιρικών πελατών (1399)

“διότι δεν συνεμορφώθην με τας υποδείξεις”…

Εχθές 14 Μάρτη -“σιωπηλά” όπως μας έχει συνηθίσει η τηλεργασία- απολύθηκε έμπειρη συνάδελφος από το 1399 μετά από 8 έτη εργασίας. Ο λόγος ήταν πως η συνάδελφος είχε αντιδράσει έντονα στις καθημερινές πιέσεις στην εργασία. Συγκεκριμένα καθώς οι συνεχείς διακοπές μέσω teams από προϊσταμένους της προκαλούσαν έντονο φόρτο και stress, ενώ παράλληλα της αποσπούσαν την προσοχή από τη δουλειά της, καθώς γίνονταν ενώ μιλούσε με πελάτες, είχε καταλήξει να κλείνει την εφαρμογή teams για να μπορεί να εργαστεί απερίσπαστη.

Χωρίς να έχει καμία προειδοποίηση από τους άμεσα προϊσταμένους της, ενημερώθηκε τηλεφωνικά -καθώς εργαζόταν από το σπίτι- να μεταβεί από τα γραφεία του άμεσου εργοδότη (εταιρείας εργολάβου) για να υπογράψει την απόλυσή της. Η συνάδελφος αποδέχθηκε την απόλυση, παρά την αντίθετη παραίνεση του Σωματείου μας.

Η άσκηση έντονης ψυχολογικής πίεσης, η συνεχής παρενόχληση -σε βαθμό ψυχολογικής κακοποίησης- από προϊσταμένους για υποδείξεις την ώρα της εργασίας μέσω εφαρμογών, τηλεφώνων ή προσωπικής παρουσίας έχει γίνει καθημερινός τόπος για τους εργαζόμενους κατά αρχάς στα τηλεφωνικά κέντρα -και όχι μόνο. Οι μέθοδοι και το ύφος που χρησιμοποιούνται από προϊσταμένους σε τμήματα όπως των SoHo PTs, στην εξυπηρέτηση σταθερής (5519) και αλλού μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί καθημερινή κακοποίηση. Καθιστούμε τη διοίκηση και τους προϊσταμένους των τμημάτων πλήρως υπεύθυνους για την κακή ψυχολογική κατάσταση των συναδέλφων.

Η απόλυση έμπειρου εργαζομένου επειδή δεν δεχόταν παρενοχλήσεις μέσω της εφαρμογής teams είναι ένα επιπλέον βήμα στο παζλ των πιέσεων που δεχόμαστε όλοι και έχει οδηγήσει σε 100άδες παραιτήσεις από τα τηλεφωνικά κέντρα. Καλούμε τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν αυτή την πραγματικότητα να αντιδράσουν δυναμικά και να αρνηθούν αυτές τις μεθοδεύσεις και τις πιέσεις.

Η πρώτη απάντηση στην αυξανόμενη επιθυμία της διοίκησης να αποψιλώνει το παλαιό προσωπικό και ταυτόχρονα να δημιουργεί συνθήκες εξάντλησης και ψυχολογικής πίεσης στους εργαζομένους πρέπει να δοθεί αύριο με την μαζική μας συμμετοχή στην Πανελλαδική απεργία. Καλούμε όλους τους συναδέλφους νέους και παλαιούς να κλείσουν υπολογιστές και να νεκρώσουν την εταιρεία. Είναι χρέος επιβίωσης και χρέος ευθύνης απέναντι στις απολύσεις που υλοποιεί καθημερινά η διοίκηση.

Την επόμενη ημέρα της απεργίας καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στο Σωματείο και να ασκήσουμε πιέσεις με κινητοποιήσεις κάθε είδους για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, για πραγματικές αυξήσεις μισθών, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και σταθερό άμεσο εργοδότη με την κατάργηση των εργολάβων.

Παραθέτουμε την τελευταία ανακοίνωση – κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή απεργία της 16ης Μάρτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone-Πάναφον