«Αύξηση» κατώτατου μισθού: ο εμπαιγμός των εργαζόμενων συνεχίζεται

Στις 17/03, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του υπουργικού συμβουλίου, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ (από 713). Σε πανηγυρικό τόνο, ανέφερε ότι είναι η τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 (υπολογίζοντας τις «γενναιόδωρες» αυξήσεις 2% (!) και 7,5% που δόθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 και τον Απρίλιο του 2022 αντίστοιχα) ξεχνώντας να αναφέρει ότι από το 2012 μέχρι το 2019 όχι μόνο δεν δόθηκε καμία αύξηση αλλά αντιθέτως τσεκουρώθηκε κατά 22% λόγω των μνημονίων. Επιβεβαιώνοντάς μας ότι είναι το καλύτερο που μπορούσε να κάνει, δεν ξέχασε να μας επισημάνει τον «εισαγόμενο πληθωρισμό» ο οποίος ευθύνεται για την φτώχεια και την ανέχεια που βιώνουμε καθημερινά. Αυτό που ξέχασε να αναφέρει είναι το ποιος εισάγει αυτή την ακρίβεια. Η καμπάνα για αισχροκέρδεια σε σειρά από αλυσίδες σουπερμάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl κα.) επιβεβαιώνει ότι ο μόνος που εισάγει την ακρίβεια στις τσέπες μας είναι μια χούφτα καπιταλιστών με την ευλογία των διάφορων pass και καλαθιών ελεημοσύνης της κυβέρνησης. Ο υπουργός εργασίας Χατζηδάκης εν μέσω πανηγυρισμών για την «αύξηση» του κατώτατου μισθού δεν παρέλειψε να εκβιάσει τους εργαζόμενους ότι εάν δεν συνεχίσει η «πολιτική σταθερότητα» (εννοώντας την παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία) δεν πρόκειται να ξεπαγώσουν οι τριετίες.

Παράλληλα, η κλίκα του Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτη το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας προετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίηση του νερού και ψηφίζοντας την ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού κέντρου παίδων «ΕΛΠΙΔΑ» σχεδόν δυο εβδομάδες μετά το μνημονιακό τους έγκλημα στα Τέμπη. Οι ιδιωτικοποιήσεις και η γενικότερη πολιτική τους εκτινάζουν τις τιμές σε ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα σβήνοντας την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλες οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν εξαπολύσει μια τεράστια επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, την νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθιστώντας την καθημερινότητα αγώνα επιβίωσης. Και ακόμα και αν καταφέρουμε να επιβιώσουμε από την εξαθλίωση που έχουν επιβάλει, οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι έχουν φροντίσει να ξεπουλήσουν κάθε δημόσια υπηρεσία, επιχείρηση και οργανισμό, μετατρέποντάς τες σε παγίδες θανάτου, όπως τα τρένα που συγκρούστηκαν στα Τέμπη.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ- ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

Στις απεργίες της 8ης και 16ης Μάρτη ξεχύθηκε μια λαοθάλασσα στους δρόμους. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα πλημύρισαν τις πόλεις, τους δρόμους και τις πλατείες της χώρας, διαδηλώνοντας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την κυβέρνηση της ΝΔ που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη, όπως και ενάντια στον εμπαιγμό και την εξαθλίωση κάθε μνημονιακής κυβέρνησης. Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να τρομοκρατήσει την κοινωνία με τις δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας όπως αυτή στη μαζική απεργία της 16ης Μάρτη, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει να μετατρέψουμε την οργή μας σε ξεσηκωμό. Με επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, με καταλήψεις στις σχολές και τα σχολεία, πορείες σε πλατείες και γειτονιές. Είναι ο μόνος τρόπος για να διώξουμε κάθε κυβέρνηση που μας εμπαίζει με ελεημοσύνες, κάθε κυβέρνηση που μας θέλει δούλους. Είναι ο μόνος τρόπος για να ζήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια.

 

  • Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από την ακρίβεια- Πλαφόν τιμών στα βασικά είδη
  • Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων. Εθνικοποιήσεις σε τομείς-κλειδιά και μεγάλες επιχειρήσεις, με εργατικό έλεγχο.
  • Να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ