Να καταργηθεί το ΠΔ 85/2022

 Καμία υποβάθμιση τίτλων σπουδών – συλλογικές συμβάσεις για όλους!

Δημόσια- δωρεάν παιδεία

Από τα μέσα Δεκέμβρη εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού  και φοιτητές των δραματικών σχολών, αγωνίζονται μέσω απεργιών, κινητοποιήσεων και καταλήψεων ενάντια στην υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων τους με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022. Σύμφωνα με αυτό, τα πτυχία τους υποβαθμίζονται από ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) σε ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), δηλαδή θα θεωρούνται αντίστοιχα με απολυτήρια λυκείου.

 Αυτή η απόφαση σημαίνει μισθολογική υποβάθμιση και επίθεση στα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.  Πέρα από αυτό, σύμφωνα και με την τελευταία τροπολογία οι μισθοί των ηθοποιών δεν θα καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στόχος των α(χ)ρίστων της κυβέρνησης ΝΔ είναι να μειωθούν οι μισθοί και ο καλλιτεχνικός χώρος να αποτελέσει άλλο ένα «εύφορο» πεδίο για τα ιδιωτικά κολλέγια και το ιδιωτικό κεφάλαιο ευρύτερα που θα μπορεί να πουλάει «πιστοποιήσεις κατάρτισης» σε όσους θέλουν να δουλέψουν ως ηθοποιοί.

Η επίθεση στον πολιτισμό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ που αφήνει ελεύθερους τους λιγνάδιδες, τσιμεντώνει την Ακρόπολη και ξεπουλούν τα μουσεία, τώρα τα έβαλε και με τους ηθοποιούς. Πετάει στα σκουπίδια κόπους, χρόνια σπουδών και αγώνες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι στην τέχνη για αναγνώριση των σπουδών τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι ηθοποιοί δίνουν έναν δίκαιο αγώνα ενάντια στην φτωχοποίηση της τέχνης τους, την εξαθλίωση και τον εξαφανισμό του επαγγέλματός τους. Με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, προχώρησαν σε καταλήψεις των Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, του Κρατικού Θεάτρου στη Θεσ/νίκη, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, της Σχολής Θεάτρου του ΑΠΘ. Οι εργαζόμενοι,  οι νέοι, οι φοιτητές, οι μαθητές είναι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κρίση και μια καθολική επίθεση στα δικαιώματα τους. Με κουτσουρεμένα πτυχία, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα, στοιβαγμένοι σε μια ανθρωποφάγα «αγορά εργασίας». Θέλουν για τους νέους και τους εργαζόμενους ένα μέλλον με ανεργία, μαύρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια με μαύρη εργασία και μισθούς πείνας. Με το αντεργατικό νόμο έκτρωμα Χατζηδάκη χτυπούν τη συλλογική διεκδίκηση και χτίζουν μια νέα εργασιακή «κανονικότητα» όπου ο αγώνας για τα δικαιώματα μας θα είναι παράνομος αλλά η ζάμπλουτη και διεφθαρμένη ελίτ θα απολαμβάνει πλήρη ατιμωρησία  και θα βυθίζει την κοινωνία στην σήψη και την καταστροφή.

Με μαζικούς αγώνες εργαζόμενοι,  φοιτητές, μαθητές να δημιουργήσουμε εστίες αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε πανεπιστήμιο, σε κάθε σχολείο! Μαζί με τους εργαζόμενους στις τέχνες και τον πολιτισμό να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας μέσα από την πραγματική ενότητα των αγώνων, με όπλα μας την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη μας!

 

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ