Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Οι εργαζόμενοι έρμαια της κυβερνητικής ανικανότητας

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΙΑ ΨΩΜΙ – ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!

Το τελευταίο 24ωρο έχουν χτυπήσει τη χώρα ακραία καιρικά φαινόμενα που θέτουν τις ζωές μας σε άμεσο κίνδυνο και θα κρατήσουν περίπου μια εβδομάδα. Για άλλη μια φορά η κυβερνητική ανικανότητα είναι εμφανής καθώς δεκάδες άνθρωποι και οχήματα έχουν εγκλωβιστεί σε εθνικές οδούς και κεντρικούς δρόμους. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τα γνωστά προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 και τα πρόστιμα για να μετακυλήσει τις ευθύνες πάνω μας, ενώ έχει επιστρατεύσει χιλιάδες αστυνομικούς για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας (!). Οι εργαζόμενοι αφήνονται έρμαια των ακραίων καιρικών φαινομένων, με το υπουργείο Εργασίας να έχει εκδώσει αόριστες και θολές οδηγίες.

Συγκεκριμένα:

Υπενθυμίζει αόριστα στους εργοδότες να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους χωρίς να διευκρινίζει – εσκεμμένα– τι σημαίνει αυτό. Έτσι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αφήνεται στην κρίση του κάθε εργοδότη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου εργοδότες, εκβιάζοντας με το μεροκάματο, εξαναγκάζουν τους εργαζόμενούς τους να προσέλθουν στη δουλειά σε συνθήκες ψύχους, έντονων χιονοπτώσεων και παγετού.

Απευθύνει ισχυρή σύσταση προς τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα για εφαρμογή της τηλεργασίας στο μέγιστο βαθμό. Για άλλη μια φορά επιστρατεύουν την τηλεργασία ώστε οι εργοδότες να μην χάσουν ούτε ένα σεντς σε μια περίοδο που τα κέρδη τους είναι τεράστια λόγω της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Απαγορεύει τις εργασίες delivery και courier μετά τις 18:00. Είναι αυτονόητο ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα συμβούν και πριν τις 18:00 και η οδηγία αυτή έχει μόνο σκοπό να εμπαίξει τους διανομείς που αγωνίζονται ώστε να νομοθετηθούν απαγορεύσεις για την πρόληψη της καταπόνησης των εργαζομένων και ρύθμισης των συνθηκών εργασίας τους στις περιπτώσεις έκθεσης σε έντονα καιρικά φαινόμενα.

ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αρνούμαστε να εργαστούμε σε ακραίες καιρικές συνθήκες! Σε μια περίοδο που η ακρίβεια μας έχει τσακίσει, οι τιμές καυσίμων και ρεύματος έχουν απογειωθεί, το ψύχος και ο παγετός γίνονται ακόμα πιο βαριά. Είναι δικαίωμά μας να μην πάμε για δουλειά ή να μην εργαστούμε εάν απειλείται η σωματική μας ασφάλεια λόγω των καιρικών συνθηκών. Είναι δικαίωμά μας να πληρωθούμε τις μέρες που δεν δουλέψαμε λόγω της κακοκαιρίας. Να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς των εργοδοτών. Με την μαχητική υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας σπάμε τον τσαμπουκά των αφεντικών. Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ