Ιεράπετρα, 2 Φεβρουαρίου: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ!

ΟΛΗ Η ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ανταπόκριση από τις κινητοποιήσεις

Με μια μαζικότητα που έφτανε τις μεγάλες κινητοποιήσεις του 2013 –γίνεται λόγος για 10.000 σε ένα δήμο 28.000 κατοίκων– οι κάτοικοι της Ιεράπετρας διαδήλωσαν εχθές Πέμπτη 2/2/2023, ενάντια στα σχέδια του υπουργείου υγείας για υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης σε κέντρο υγείας, στα σχέδια διάλυσης της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Τα καφέ, τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα έκλεισαν –ακόμα και κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ–, τα δημοπρατήρια και οι υπηρεσίες του δήμου το ίδιο, οι εκπαιδευτικοί κάλεσαν στάση εργασίας και κατέβηκαν στην κινητοποίηση μαζί με τους μαθητές.

Είχε προηγηθεί, μια εβδομάδα πριν, μια αυθόρμητη, θερμή «υποδοχή» στην υφυπουργό υγείας, που είχε έρθει εσπευσμένα στην Κρήτη να κατευνάσει το κλίμα, τάζοντας διάφορα απίθανα (π.χ. χημειοθεραπείες στην Ιεράπετρα, που κινδυνεύει να μείνει χωρίς παθολογική κλινική), αλλά καμιά πραγματική λύση στα τεράστια προβλημάτων υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Δυστυχώς, η καμπάνια που διεξήγαγε η «οργανωτική επιτροπή φορέων», με στίγμα δήθεν «μακριά από κόμματα και χρώματα», περιορίστηκε (όπως αναμενόταν) στα ζητήματα και τις διεκδικήσεις του συγκεκριμένου νοσοκομείου, στο πόσο αυτό και μόνο πλήττεται από το «Νέο ΕΣΥ» και γιατί αυτό ειδικά το νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει ή να υποβαθμιστεί κ.ο.κ. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν οι περισσότερες, προεκλογικού τύπου, ομιλίες στην χθεσινή συγκέντρωση, από όπου παρέλασαν όλοι οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων. Όπως επίσης αναμενόταν, αναπάντητη έμεινε η αγωνία του κόσμου για το από ’δω και μετά.

Η ΟΚΔΕ, με μια ομάδα συναγωνιστών-ριών, που μαζί κινηθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από την Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα Ιεράπετρας, συμμετείχαμε στην προπαγάνδιση και στην ίδια την κινητοποίηση με δικό μας κείμενο (βλ. https://www.okde.gr/archives/18473). Προσπαθώντας να θέσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και την ανάγκη μεγάλων, μαχητικών και ανατρεπτικών αγώνων, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και στη διάδοχή της, όποια κι αν είναι αυτή. Η Επιτροπή προχωράει άμεσα σε νέα μαζέματα, για να βοηθήσει στην οργάνωση των επόμενων κινητοποιήσεων.

Μαρία Κτιστάκη