Οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να νικήσουν

MAΥΡΟ στη ΝΔ και στα «προοδευτικά» ρετάλια του ΣΥΡΙΖΑ

Για μια γενική αντεπίθεση, ενάντια στη σημερινή αθλιότητα!

Με μια Αριστερά ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ

ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, ΠΟΛΕΜΩΝ. Η γενικευμένη κρίση του καπιταλισμού παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, υπόσχεται νέα δεινά σε νεολαία και εργαζόμενους. Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των εξοπλισμών, η λύσσα των «Δυτικών» ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, ανάβουν διαρκώς τη φωτιά σε νέες εστίες, απειλούν με γενικευμένο πόλεμο. Η καπιταλιστική απληστία καταστρέφει ολόκληρα οικοσυστήματα, σπρώχνει την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η ακρίβεια (αποτέλεσμα της κρίσης, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, του πολέμου) σαρώνει το λαϊκό εισόδημα, οδηγεί σε τρομακτική πτώση του βιοτικού επιπέδου.

Ενώ η ελίτ φωνάζει πως «οι μέρες της αφθονίας τελείωσαν», συνεχίζει να κερδοσκοπεί ασύστολα (ιδιωτικοποιήσεις, χρηματιστήριο ενέργειας κ.ά.), οδηγώντας σε έκρηξη των ανισοτήτων.

Η πολιτική και κοινωνική σήψη έρχεται στην επιφάνεια με τεράστια, απανωτά σκάνδαλα. Η αθλιότητα δεν είναι μόνο του Μητσοτάκη και της παρέας του, αλλά όλης της σημερινής «δημοκρατίας των πλουσίων», των προσώπων και θεσμών της. Αυτή η ελίτ, που απολαμβάνει πλήρη ατιμωρησία, έχει γιγαντώσει εναντίον μας ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης των ΜΑΤ και δικαστηρίων. Οι μηχανισμοί καταστολής ανεξέλεγκτα δολοφονούν για 20 ευρώ βενζίνη, ξεσπιτώνουν εργαζόμενους και φτωχούς, ενώ επιβραβεύονται για το έργο τους με 600 ευρώ επίδομα – που ψήφισαν σχεδόν όλοι μαζί! Κεφάλαιο, κυβερνήσεις, αστικά κόμματα επιτίθενται μανιασμένα στα εργατικά δικαιώματα, διαλύουν τη δημόσια-δωρεάν υγεία και παιδεία – για να γίνουν όλα πεδίο ασύστολης κερδοσκοπίας των καπιταλιστών-αρπακτικών σε βάρος των «από κάτω».

 

ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΕΤΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ. Με νόμους όπως της Κεραμέως (ΝΔ), άξιας συνεχίστριας του Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ), αποκλείουν ταξικά τη νεολαία, την καταδικάζουν σε ανασφάλεια και εξαθλίωση, σε σχολεία – εξεταστικά κάτεργα (Τράπεζα Θεμάτων, ΕΒΕ κ.λπ.). Πανεπιστήμια ή ακόμη και ενιαία Λύκεια γίνονται προσιτά μόνο σε όποιον έχει γεμάτες τσέπες. Για τους υπόλοιπους, «δομές κατάρτισης και μαθητείας» – και πολύ τους είναι! Μετά τον σχολικό Γολγοθά, πρέπει να επιβιώσουμε στο Πανεπιστήμιο ΑΕ, ως φοιτητές πελάτες, υποχρεωμένοι να πληρώνουμε από τη μέριμνα μέχρι δίδακτρα, μέσα σε σχολές-φυλακές (ΟΠΠΙ και ΜΑΤ, πειθαρχικά, διαγραφές).

Μας υπόσχονται μόνο κουτσουρεμένα πτυχία, φθηνές καταρτίσεις, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα – να γίνουμε θύματα της υπερεκμετάλλευσης σε μια ανελέητη «αγορά εργασίας». Ανεργία, μαύρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια με μισθούς πείνας και χτύπημα της συλλογικής διεκδίκησης αποτελούν την εργασιακή «κανονικότητα» των νέων (ενισχυμένη από νόμους-εκτρώματα όπως του Χατζηδάκη). Ένα μέλλον όπου η «γενιά των 3 και 60» δεν έχει καμία προοπτική για ζωή με αξιοπρέπεια.

Με περίσσιο κυνισμό, οι «άριστοι» επιτίθενται μανιασμένα στη νεολαία, για να επιβάλλουν ότι μόνο αυτό το μέλλον μας αξίζει. Τολμάνε και μιλάνε για «ανεύθυνους και τεμπέληδες νέους», για «μπαχαλάκηδες» κ.λπ. – αυτοί που είναι βουτηγμένοι σε κάθε βρωμιά και απαξιώνουν καθημερινά το ίδιο το δικαίωμά μας στη ζωή.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. Οι νέοι, που δεν χωράνε σε κανέναν λογαριασμό των κυβερνήσεων, ξαφνικά είναι οι πρώτοι που προορίζονται να γίνουν «κρέας για τα κανόνια». Με τον επικίνδυνο, αντιδραστικό ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό και τους εξοπλισμούς στο «κόκκινο», με τη χώρα να έχει γίνει μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ και με τον ελληνικό καπιταλισμό μπροστάρη σε κάθε τυχοδιωκτισμό υπέρ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, η ντόπια ελίτ προετοιμάζεται στο όνομα της «υπεράσπισης της πατρίδας» να μας ρίξει σε πολεμικά σφαγεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι νέοι κατεβαίνουν στον δρόμο: Αγώνας ενάντια στην εκκένωση των εστιών, μαθητικές καταλήψεις φθινοπώρου 2020, απαγορευμένες διαδηλώσεις 17/11 και 6/12 του 2020, αγώνας ενάντια στους Νόμους Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη, συμπαράσταση σε απεργούς πείνας, έκρηξη της Ν. Σμύρνης, φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στις αστυνομικές εισβολές στις σχολές, κινητοποιήσεις ενάντια στις κρατικές δολοφονίες κ.ά. Αυτοί οι σημαντικοί αγώνες ενάντια στην καταστολή και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης πέτυχαν νίκες (π.χ. ακύρωση εγκατάστασης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας) και κυρίως έφθειραν τον Μητσοτάκη, άνοιξαν νέους δρόμους αντίστασης.

Πρέπει να πάμε κόντρα σε όσους σπέρνουν αυταπάτες, υποσχόμενοι «κοινοβουλευτική διέξοδο». Στην κάλπικη αντιπολίτευση του δήθεν «προοδευτικού» ΣΥΡΙΖΑ / Τσίπρα (από κοντά και το ΠΑΣΟΚ): Υπόσχεται «ευαίσθητη» διαχείριση της κρίσης, αυτός που καταπάτησε τη βούληση του ελληνικού λαού, εφάρμοσε τα χειρότερα μνημόνια. Φωνάζει για «εκτροπή» για να ρίξει στάχτη στα μάτια, ενώ ψηφίζει σωρηδόν νόμους μαζί με τη ΝΔ, την ξεπερνάει σε «πατριωτική» πολεμοκαπηλεία – ή συμφωνεί με μια πιο «δημοκρατική» πανεπιστημιακή αστυνομία! Το ΜεΡΑ25 κάνει το «αντισυστημικό», θέλοντας να ξεχάσουμε την τεράστια ευθύνη του (Βαρουφάκης): άφαντο στους αγώνες, σκέτη φλυαρία στις προτάσεις, «ψάχνεται» να τρυπώσει σε κάποια νέα κυβέρνηση και κυρίως να μη χάσει τις βουλευτικές καρέκλες. Λέμε όχι στην γραφειοκρατική, αδιέξοδη πολιτική του ΚΚΕ: όσο κι αν φωνάζει, δεν οργανώνει αγώνες παρά μόνο κομματικές παρελάσεις, τάχα μεταφέροντας «την πίεση στο κοινοβούλιο». Συκοφαντεί και χτυπάει αγωνιστές, διασπά τους αγώνες – και υποκλίνεται έπειτα στον συντηρητισμό, ψηφίζοντας το «επίδομα δολοφονίας 600 ευρώ» στους μπάτσους. Στο όνομα των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» συντάσσεται με τον αστικό εθνικισμό. Πρέπει, τέλος, να ξεπεράσουμε τις χρεωκοπημένες λογικές «πλατιών» σχημάτων (όπως και στο φοιτητικό κίνημα), που εξαντλούνται σε κενές εκλογικίστικες συρραφές.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ. Η γενιά της κρίσης, που δεν της «προσφέρουν» τίποτα, δε θα γίνει γενιά της ανοχής. Παίρνοντας παράδειγμα από τους μεγάλους αγώνες σε όλο τον κόσμο, όπου οι νέοι αποτελούν μαζικό και δραστήριο κομμάτι, να διεκδικήσουμε ό,τι μας κλέβουν. Κόντρα στο αδιέξοδο της ΜΙΖΕΡΗΣ «κανονικότητας», της υποταγής, των εκτονώσεων και ατομικών ή ψεύτικων «λύσεων». Να πιάσουμε το νήμα των μαχητικών αγώνων, της σύγκρουσης και ρήξης, της αυτοοργάνωσης, της συλλογικότητας και αλληλεγγύης, των δυναμικών παραδόσεων του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. ΣΤΗΡΙΓΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, όχι σε «Μεσσίες». Να παλέψουμε για τον Σοσιαλισμό:

Μια οικονομία εντελώς διαφορετική, σχεδιασμένη δημοκρατικά από τους ίδιους τους εργαζόμενους. – Μια κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την προστασία του περιβάλλοντος, όχι την «αγορά» και το κέρδος. – Μια ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες, που δεν έχει καμία σχέση με τις σταλινικές δικτατορίες. Μαζί με τους εργαζόμενους, να ενισχύσουμε και να χτίσουμε μια επαναστατική δύναμη, που δεν υποχωρεί «στα δύσκολα» – αυτό είναι ό,τι πιο χρήσιμο έχουμε να κάνουμε ως νέοι.

Οι νέοι αγωνιστές της ΟΚΔΕ βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, έχοντας το δικό μας «μερίδιο» σε καταστολή, συλλήψεις, πρόστιμα κ.λπ., στην κοπιαστική δουλειά οργάνωσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και των φοιτητών στις σχολές. Επιμένοντας στην ενότητα μέσα στην δράση και στον αγώνα (όχι στους εκλογικίστικους αχταρμάδες). Στην συσπείρωση μιας αγωνιστικής πρωτοπορίας. Παλεύοντας για ένα νέο ρεύμα πολιτικοποίησης, για την ανασυγκρότηση-ανασύνθεση του κινήματος σε επαναστατική κατεύθυνση. Στις εκλογές, ξέρουμε ότι όποια κυβέρνηση κι αν βγει, η «επόμενη μέρα» θα είναι ακόμα πιο σκληρή. Γι’ αυτό ούτε απέχουμε ούτε διαλέγουμε κανένα «μικρότερο κακό» (που πάντα οδηγεί στο μεγαλύτερο) – αλλά στηρίζουμε μια τέτοια δύναμη, που έχει πυξίδα και εφαρμόζει έμπρακτα ένα σχέδιο αγώνων ικανό να οδηγήσει στη νίκη. ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ – ΠΑΛΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

 

  • Λεφτά για δημόσια-δωρεάν Παιδεία για όλους, ΟΧΙ για Εξοπλισμούς.
  • Αυξήσεις στους Μισθούς – Συλλογικές Συμβάσεις. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ.
  • Στον δρόμο σπάμε την κρατική τρομοκρατία.
  • Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο – Διεθνισμός, Κοινός αγώνας με τον τούρκικο λαό.