ILWU – Ουκρανία: Να σταματήσει ο πόλεμος – Να αρνηθούμε οποιαδήποτε διαχείριση στρατιωτικού φορτίου

15 Δεκεμβρίου 2022

Η ILWU πρέπει να αντιταχθεί στον πόλεμο που προκλήθηκε από ΗΠΑ/ΝΑΤΟ!

 * Η ILWU (International Longshore and Warehouse Union) είναι η παγκόσμια ένωση εργατών σε λιμάνια και αποθήκες.

Εμείς, μέλη και συνταξιούχοι της ILWU, ανησυχούμε πολύ για τη δημόσια δήλωση της Επιτροπής Ακτών στις 3 Μαρτίου 2022 σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αποκλίνει από τις πολλές αντιπολεμικές θέσεις που έχει πάρει το σωματείο μας, ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η ILWU πάντα κατέκρινε τις πολεμικές κινήσεις του ΝΑΤΟ. Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχουμε αντιταχθεί στους πολέμους και τα πραξικοπήματα των ΗΠΑ στην Κορέα, το Βιετνάμ, την Αγκόλα, τη Σερβία (πρώην Γιουγκοσλαβία), την Κούβα (εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων), τη Χιλή (πραξικόπημα), το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα.

Την Πρωτομαγιά του 2008, η ILWU έκλεισε όλα τα λιμάνια της Δυτικής Ακτής για να αντιταχθεί στους «ιμπεριαλιστικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν» (όπως έγραφε η απόφαση του Caucus[1]). Έχουμε λάβει δράση στο σημείο της παραγωγής ενάντια στους πολέμους των ΗΠΑ και στην κυβέρνηση του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Αρνηθήκαμε να φορτώσουμε στρατιωτικό φορτίο στις αντικομμουνιστικές στρατιωτικές χούντες στη Χιλή και το Ελ Σαλβαδόρ. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την κληρονομιά. Το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (Ευρωπαϊκό Τμήμα) εξέδωσε μια δήλωση τον Φεβρουάριο ζητώντας το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η ILWU.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ταξικό πόλεμο στο εσωτερικό και έναν πόλεμο μεταξύ δύο καπιταλιστικών κυβερνήσεων στο εξωτερικό. Τα συνδικάτα οργανώνονται για να παλέψουν ενάντια σε δισεκατομμυριούχους καπιταλιστές, όπως ο ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος, και ο ιδιοκτήτης του Oakland A, Τζον Φίσερ, ο οποίος σχεδιάζει να χτίσει ένα γήπεδο στο πολυσύχναστο λιμάνι του Όκλαντ. Ενώ η ILWU έρχεται σε σύγκρουση με την PMA [2] για την αυτοματοποίηση και τον πληθωρισμό στις διαπραγματεύσεις των συλλογικών συμβάσεων, άνθρωποι στο Τζάκσον του Μισισιπή και στο Φλιντ του Μίτσιγκαν δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Ακόμα χειρότερα, οι κοινότητες των μαύρων και των έγχρωμων αντιμετωπίζουν καθημερινά θανάσιμο τρόμο από την αστυνομία και την ICE. [3] Το 2003, η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές αντιπολεμικής κινητοποίησης στο λιμάνι του Όκλαντ, που φώναζαν: «Οι πόλεμοι είναι για το κέρδος, οι εργαζόμενοι μπορούν να τους σταματήσουν!»

Το 1967, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, αποκάλεσε τις ΗΠΑ «τον μεγαλύτερο προμηθευτή βίας στον κόσμο». Μετά από αυτή την ομιλία, το ILWU Local 10 τον προσκάλεσε να μιλήσει στην συνάντηση του σωματείου, όπου του απονεμήθηκε η ιδιότητα του «Επίτιμου Μέλους» στο σωματείο μας. Έναν χρόνο μετά την αντιπολεμική ομιλία του δολοφονήθηκε. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση πολέμου από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος προκλήθηκε από την επιθετικότητα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, είναι ένας επικίνδυνος «προκαταρκτικός» πόλεμος, που δημιουργεί τον κίνδυνο μιας τεράστιας πυρηνικής μόλυνσης στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στην Ευρώπη – και μπορεί να οδηγήσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία και στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την Κίνα.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ υποσχέθηκε να μην απειλήσει την ασφάλεια της Ρωσίας με τη μετακίνηση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας, εντάσσοντας στο ΝΑΤΟ χώρες του πρώην «Ανατολικού Μπλοκ». Αυτή η συμφωνία έχει παραβιαστεί ξανά και ξανά από τις ΗΠΑ, παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παρθεί μια θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία να είναι συνεπής με την ιστορία της ILWU. Οι λιμενεργάτες παγκοσμίως μπορούν να σταματήσουν αυτόν τον αιματηρό πόλεμο. Οι αντιδραστικές, εθνικιστικές κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν θα το κάνουν.

Το 2014, το πραξικόπημα του Μαϊντάν, υποκινούμενο από τις ΗΠΑ, ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση και έκαψε κεντρικά γραφεία των συνδικάτων στην Οδησσό, σκοτώνοντας 48 ανθρώπους. Σε εναντίωση στο πραξικόπημα, δύο ρωσόφωνες επαρχίες της Ανατολικής Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, αποσχίστηκαν. Το δημοκρατικό δικαίωμα για την αυτοδιάθεση από την εθνικιστική κυβέρνηση του Κιέβου, η οποία απαγόρευσε τη ρωσική γλώσσα, πρέπει να αναγνωριστεί για τις ανατολικές και νότιες επαρχίες. Η νεοφασιστική Ταξιαρχία του Αζόφ επιτέθηκε στρατιωτικά στις δύο νεοϊδρυθέντες δημοκρατίες της περιοχής του Ντονμπάς, σκοτώνοντας από τότε περισσότερους από 15.000 πολίτες. Αφρικανοί μετανάστες στην Ουκρανία, που προσπάθησαν να δραπετεύσουν από τον πόλεμο, υπέστηκαν ρατσιστικές διακρίσεις από την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Επιπλέον, η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική κυβέρνησή του μόλις ψήφισε το Νόμο 5371, που σημαίνει ότι το 70% των εργαζομένων της Ουκρανίας δεν μπορεί μέσα από τα συνδικάτα του να διαπραγματεύεται συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή να παλέψει ενάντια στην απόλυση εργαζομένων από εργοδότες. Αυτός ο αντισυνδικαλιστικός νόμος απορρίπτεται από την Ομοσπονδία Συνδικάτων της Ουκρανίας. Ο στρατιωτικός νόμος του Ζελένσκι εμποδίζει τους εργαζόμενους από το να διαμαρτυρηθούν με απεργίες ενάντια στους αντεργατικούς νόμους.

Η ILWU πρέπει να απαιτήσει τον τερματισμό του πολέμου. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να κάνουμε έκκληση για δράσεις λιμένων στο Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) και στη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF), για να πάρουν θέση άρνησης του χειρισμού στρατιωτικών φορτίων από λιμενεργάτες σε όλο τον κόσμο. Και τα δύο (IDC και ITF) αντιτάχθηκαν πέρσι στη σιωνιστική σφαγή των Παλαιστινίων. Τώρα, μπορούν να απαιτήσουν τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι διεθνείς δράσεις εργαζομένων, που αρνούνται να χειριστούν στρατιωτικά φορτία, μπορούν να τον σταματήσουν.

[1] Συνελευσιακή δομή του συνδικάτου.

[2] Η PMA (Pacific Maritime Association) αντιπροσωπεύει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

[3] Η ICE (Immigration and Customs Enforcement) είναι η υπηρεσία ελέγχου μετανάστευσης και τελωνείων των ΗΠΑ.