Αντεπίθεση Των Εργαζομένων Στον Επισιτισμό – Τουρισμό: Μαχητικοί αγώνες ενάντια σε πόλεμο – ακρίβεια – μισθούς πείνας

Συνάδελφοι-ισσες, βρισκόμαστε ήδη μέσα σε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα και αντιμετωπίζουμε μια από τις χειρότερες κρίσεις. Η ακρίβεια μας έχει τσακίσει, με τις τιμές σε ρεύμα/καύσιμα/είδη πρώτης ανάγκης να είναι απαγορευτικές. O μισθός μας δεν φτάνει ούτε μέχρι τα τέλη του μήνα! Η ακρίβεια δεν οφείλεται σε ένα «αόρατο» χέρι όπως μας λένε, αλλά στην οικονομική κρίση του καπιταλισμού, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στα τεράστια κέρδη των επιχειρήσεων. Όλες οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι ανεπαρκείς και κατάφωρη κοροϊδία. Η καθημερινότητά μας είναι ένας εφιάλτης με τα λουκέτα, τις απολύσεις (σε πολλές περιπτώσεις μέσω εξαναγκασμού σε παραίτηση), την απλήρωτη/ανασφάλιστη εργασία και τους ξυλοδαρμούς και τις απειλές των εργοδοτών, να έχουν οξυνθεί.

Συνδικάτα των εργαζομένων – Αγώνας για τις δικές μας ανάγκες!

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση, βασικό καθήκον μας είναι η ανασύνθεση στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού και στην Ομοσπονδία. Να εναντιωθούμε και να ξεμπερδεύουμε με τις ξεπουλημένες ηγεσίες των Συνδικάτων, την συνδικαλιστική γραφειοκρατία κάθε απόχρωσης. Από την μία η αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ), που εφαρμόζει πτυχές του Νόμου Χατζηδάκη και εξαντλείται σε «πόλεμο ανακοινώσεων» με το Υπουργείο. Από την άλλη το ΠΑΜΕ(ΚΚΕ), όπου το μόνο που κάνει είναι να αναλώνεται σε διαμάχες με τις παραπάνω δυνάμεις, με μόνο στόχο τις καρέκλες. Έχουν καταντήσει το Συνδικάτο κομματικό παραμάγαζο και σφραγίδα υπογραφής στις παρελάσεις του ΠΑΜΕ. Όλοι αυτοί αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και ενάντια μας, έχουν καταντήσει τα Συνδικάτα μας τελείως ανίσχυρα αντί για μαζικά εργαλεία αντίστασης και αυτοοργάνωσης. Δεν μπορούν αλλά ούτε και θέλουν να υπερασπιστούν τα πιο στοιχειώδη εργατικά δικαιώματά μας. 

Στον δρόμο που χάραξαν οι συνάδελφοι Διανομείς και οι εργαζόμενοι στον κλάδο…

Η μόνη και πραγματική λύση, δεν βρίσκεται πουθενά αλλού παρά στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Απέναντι στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που επανέρχεται ακόμη πιο αυταρχικό και λυσσασμένο, με τους εργοδότες μας να έχουν πάρει περίσσιο θάρρος και θράσος (με την βοήθεια της κυβέρνησης ΝΔ), είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Μόνο με την ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, με συγκεκριμένο σχέδιο που θα υπερασπίζεται στην πράξη τα δικά μας συμφέροντα, μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση! Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο μας, ξανακάνοντάς το δικό μας. Να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές αγώνα, σπάζοντας την ατομικοποίηση που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εργοδότες και λύνοντας συλλογικά τα καθημερινά μας προβλήματα στο χώρο εργασίας μας. Παράδειγμά μας να γίνουν οι συνάδελφοι διανομείς στην E-Food με τον μεγαλειώδη αγώνα τους αλλά και οι υπόλοιποι διανομείς, με πρωτοστάτη την Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, καταφέρνοντας να κερδίσουν δεδουλευμένα και επαναπροσλήψεις (Πατσατζίδικο Τσαρούχας, Θάλασσα κ.ά.). Όπως οι συνάδελφοι σε καταστήματα εστίασης (Seven2seven), όπου κατάφεραν να εφαρμόζεται η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση στην πράξη, αλλά και οι νικηφόρες διεκδικήσεις σε αρκετά ακόμη εστιατόρια, take-away κλπ.

  • Κατάργηση του εκτρώματος Χατζηδάκη – να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια. Άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ)-αυστηρότερα πρόστιμα στους εργοδότες.
  • Να εφαρμοστεί ΤΩΡΑ η Κ.Σ.Σ.Ε. στον Επισιτισμό, που έχει κηρυχτεί υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους!
  • Πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα, καύσιμα. Μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. – Εθνικοποίηση της ενέργειας και όλων των τομέων-κλειδιών της οικονομίας ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΈΛΕΓΧΟ! – Υγεία, Παιδεία, Ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στον λαό!
  • Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό. Σταθερή και πλήρης απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικής, μερικής απασχόλησης.
  • Έξω Ιμπεριαλιστές και Βάσεις. Όχι στους ανταγωνισμούς για ΑΟΖ & εξορύξεις, στους τυχοδιωκτισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.
  • Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας

Να οργανωθούμε στο Συνδικάτο μας

Συνάδελφοι – ισσες, στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, τα Αρτοζαχ/στεία:

(σερβιτόροι, μάγειρες, διανομείς, μπουφετζήδες, λαντζιέρηδες, πωλητές, ταμίες κ.ά.)

Ø  Από τις 29 Ιουνίου 2022, η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά όλους τους εργαζόμενους της εστίασης και του τουρισμού, έχει κηρυχτεί υποχρεωτική. Τι σημαίνει αυτό για εμάς τους πάνω από 400 χιλιάδες εργαζομένους του κλάδου; Ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μισθολογικό και εργασιακό, που οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν, άσχετα αν η κυβέρνηση την κήρυξε υποχρεωτική για προεκλογικούς λόγους. Ωστόσο, επειδή στην πράξη (κυβέρνηση-εργοδότες), όλο αυτό το διάστημα με διάφορα «κόλπα» και απειλές, κάνουν τα πάντα για να μην εφαρμοστεί, ο μόνος δρόμος για να γίνει αυτό είναι ο δικός μας συλλογικός αγώνας σε κάθε κατάστημα.

Πιο αναλυτικά κάποια από τα δικαιώματα της Κλαδικής Σύμβασης :

1)   Κηρύσσει υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους την 5ήμερη – 8ωρη εργασία.

2)  Χορηγούνται τα εξής επιδόματα: Γάμου, εποχικής απασχόλησης ,τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας, επίδομα ταμειακού λάθους.

3)    Είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψη των εποχικώς απασχολούμενων.

4)   Είναι υποχρεωτική η παροχή γεύματος και τα καταστήματα που δεν θα την παρέχουν πρέπει να καταβάλουν το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο. Επίσης είναι υποχρεωμένοι οι εργοδότες να δίνουν την ανάλογη στολή εργασίας και να την αντικαταστήσουν όταν φθείρεται.

6)  Πέρα από τις προβλεπόμενες αργίες, καθιερώνεται και η Καθαρά Δευτέρα, όπου πρέπει να πληρώνεται με προσαύξηση 75% αν και εφόσον εργαστεί κάποιος.

7)   Στους διανομείς φαγητού δίνεται  επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.

Όλοι υποχρεωτικά δικαιούμαστε δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα άδειας και αποδοχές αδείας.

  • Το δώρο Χριστουγέννων για όσους δούλεψαν χωρίς διακοπή το διάστημα από την 1 Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους είναι 25 ημερομίσθια η ένας μισθός. Όσοι δεν εργάστηκαν ολόκληρο το παραπάνω διάστημα δικαιούνται για Δ.Χ. 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες της εργασιακής τους σχέσεις.
  • Το δώρο Πάσχα για όσους δούλεψαν χωρίς διακοπή από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους, είναι 15 ημερομίσθια ή μισός μισθός. Όσοι δεν εργάστηκαν όλο το παραπάνω διάστημα δικαιούνται για Δ.Π. 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες της εργασιακής σχέσης.
  • Το επίδομα άδειας είναι 13 ημερομίσθια ή μισός μισθός σε όλο το έτος. Όσοι δεν εργάστηκαν ολόκληρο το έτος δικαιούνται 2 ημερομίσθια για κάθε μήνα με ανώτερο τα 13.
  • Οι αποδοχές αδείας είναι τα μεροκάματα που δικαιούμαστε και πρέπει να πληρωνόμαστε όταν παίρνουμε άδεια. Αν δεν πάρουμε άδεια πρέπει να αποζημιωθούμε και με 100% προσαύξηση. Η άδεια είναι 2 ημερομίσθια για κάθε μήνα.

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Ο μόνος τρόπος για να υπερασπίσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας είναι μαζί με το σωματείο μας. Το σωματείο σημαίνει ενότητα, συναδελφικότητα και υπεράσπιση της αξιοπρέπειας μας. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και όχι ο κάθε ένας μόνος του απέναντι στους εργοδότες μας, που μας εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο.

Σας καλούμε να έρθετε σε επαφή με το σωματείο, για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ

            Τηλ. επικοινωνίας: 6982 268 508                    antepithesistonepisitismo.blogspot.com