ΗΠΑ-ΕΕ στέλνουν μαζικά τανκς στο Κίεβο

Σχεδόν έναν χρόνο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία (Φεβρουάριος 2022), πλησιάζουμε όχι στο τέλος αλλά μάλλον σε επικίνδυνη νέα κλιμάκωση. Το μέτωπο έχει μετατραπεί σε «βάλτο», χωρίς καμία πλευρά να κάνει ξεκάθαρη πρόοδο.

Οι ΗΠΑ και μαζί τους η ΕΕ προχωρούν σε όλο και πιο προκλητικές κινήσεις. Με την Ουκρανία να συνεχίζει να ζητά ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων (αιτούμενη άμεσα 300 άρματα μάχης), η ΕΕ δηλώνει πως ετοιμάζεται «για μακροχρόνιο πόλεμο» και θα υποστηρίξει το Κίεβο «όσο χρειαστεί», ενώ μια σειρά χωρών σπεύδουν να επιβεβαιώσουν τη μαζική αποστολή όπλων το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά:

– Η Γερμανία στέλνει 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου Marder.

– Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή 50 ομοίων οχημάτων Bradley.

– Η Βρετανία στέλνει 14 τανκς τύπου Challenger 2.

 – Η Γαλλία προμηθεύει την Ουκρανία με 30 τεθωρακισμένα αναγνώρισης ΑΜΧ–10RC και ισχυρά πυροβόλα.

 – Την ίδια στιγμή, η Πολωνία ετοιμάζεται να στείλει τανκς Leopard.

 – Η Ιταλία έστειλε ακόμη 10 εκ. ευρώ σαν οικονομική «βοήθεια», αλλά και 50 τόνους υλικού για την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου, ενώ δεσμεύτηκε την αποτολή επιπλέον οπλικών συστημάτων το επόμενο διάστημα.

 Μετά από την αποστολή στο Κίεβο των πυραύλων Patriot από τις ΗΠΑ (βλ. Πυραύλους Patriot στέλνουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο – ΟΚΔΕ), η μαζική αποστολή και τεθωρακισμένων σημαίνει ότι η σύγκρουση σκληραίνει διαρκώς. Και βέβαια μεγαλώνει το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, όπως π.χ. πρόσφατα με τα δεκάδες θύματα από πύραυλο στο Ντνίπρο, για την οποία οι δύο πλευρές κατηγορούν η μια την άλλη.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη (και όλος ο ελληνικός καπιταλισμός) πρωταγωνιστεί στην αθλιότητα της στοίχισης με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Δεν φτάνει ότι, μετά τη Σούδα, η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει νευραλγικός κόμβος και ορμητήριο για τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Σε αυτά τα σχέδια προστίθεται όλο και περισσότερο και η Θεσσαλία: όπως δείχνει σειρά δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ, οι βάσεις της αεροπορίας, των drones κ.λπ. των ΗΠΑ που βρίσκονται εκεί ενισχύονται και επεκτείνονται διαρκώς.