Πυραύλους Patriot στέλνουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο

Aνοιχτή η αποστολή S300 από την ελληνική κυβέρνηση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και κοντεύει να κλείσει έναν χρόνο (ξεκίνησε τον Φλεβάρη του 2022). Ήδη έχει φανεί ο τεράστιος κίνδυνος για την ανθρωπότητα από την κλιμάκωση και γενίκευση του πολέμου, που συμπεριλαμβάνει τον κίνδυνο των πυρηνικών όπλων. Μια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός φαίνεται τρομερά δύσκολη, καθώς οι δυτικοί ιμπεριαλιστές και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συνεχιστεί ο πόλεμος μέχρι να γονατίσει η Ρωσία, ενισχύοντας διαρκώς τον ουκρανικό στρατό.

Ειδικά μετά την πρόσφατη συνάντηση Ζελένσκι – Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε σημαντική πρόσθετη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία, με ένα νέο «πακέτο» ύψους 1,85 δισ. δολαρίων. Το 1 δισ. αφορά όπλα και εξοπλισμό από τα αποθέματα του αμερικάνικου στρατού, ενώ τα 850 εκατ. δολάρια χρηματοδότηση προς την αμερικανική πολεμική βιομηχανία για την παραγωγή νέων όπλων και την αποστολή τους στην Ουκρανία. Με αυτό το νέο πακέτο, το συνολικό ύψος της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το καθεστώς του Κιέβου φτάνει το τεράστιο ποσό των 21,9 δισ. δολάριων (είναι ακόμα μεγαλύτερο αν πάμε πίσω στην περίοδο από το πραξικόπημα του Μαϊντάν το 2014). Επίσης, συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι Patriot, με ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη μετατροπή μη κατευθυνόμενων βομβών σε «έξυπνες», καθώς και επιπλέον ρουκέτες για συστήματα HIMARS, άγνωστο αριθμό πυραύλων HARM, 500 βλήματα πυροβολικού ακριβείας και τεθωρακισμένα οχήματα.

Είναι σίγουρο πως αυτές οι προκλητικές ενέργειες των ΗΠΑ πυροδοτούν μια μεγάλη και επικίνδυνη κλιμάκωση. Όσο για την Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την αρχή συνεχώς αυξάνει την εμπλοκή στον πόλεμο, λέγοντας ότι «είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», στηρίζοντας άμεσα το καθεστώς Ζελένσκι. Η ελληνική οικονομική ενίσχυση στον ουκρανικό στρατό φτάνει στα 16 εκ. ευρώ: παροχή πυρομαχικών, στρατιωτικού εξοπλισμού και πλατφορμών σχεδιασμένων να εξασφαλίζουν τη μεταφορά δυνάμεων, φύλαξη, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού. Μετά και από τις δηλώσεις πρόθεσης για την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού στην Ελλάδα, ανοιχτή παραμένει η πιθανότητα αποστολής από την Ελλάδα αντιαεροπορικών μέσων στην Ουκρανία, συγκεκριμένα των ρωσικού σχεδιασμού TORM-1 και S-300, συστήματα με τα οποία είναι εξοικειωμένος ο ουκρανικός στρατός. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε απέραντη βάση και ορμητήριο των «συμμάχων» μας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, από τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη μέχρι τον Άραξο (ο οποίος μπορεί πλέον να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα).

Οι κίνδυνοι του πολέμου και της καταστροφής μεγαλώνουν για τον ελληνικό λαό – και είναι σίγουρο ότι γι’ αυτή την άθλια φιλοϊμπεριαλιστική πολιτική αυτοί που θα πληρώσουν θα είναι μόνο η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.