Έφυγε από την ζωή ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Νότης Μαυρουδής

Τραγικό θάνατο βρήκε νωρίς το βράδυ της Τρίτης, ο διεθνούς φήμης μουσικός και κιθαρίστας ενώ βρισκόταν για διακοπές στο σπίτι του στην Κουκουράβα Μαγνησίας, όταν έπεσε από ύψος τριών μέτρων και χτύπησε σε πέτρα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλιτο ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί απλά διαπίστωσαν τον θάνατό του.  

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1945 και πέρασε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του μέσα στη φυλακή, καθώς η μητέρα του ήταν πολιτική κρατούμενη, μετά τον εμφύλιο πόλεμο.«Η μητέρα μου καταδικάστηκε, γιατί έκρυβε η οικογένεια έναν αντιστασιακό στα Δεκεμβριανά του ’44 και τη μάνα μου την άφησαν να με γέννησε στο σπίτι, με συνοδεία Αστυνομίας βέβαια. Γεννήθηκα και μετά από μερικές μέρες ξαναμπαίνει στο κελί και με παίρνει μαζί της για να με θηλάσει, για τα πρώτα βοηθήματα. Δεν είχα και δεν έχω κανέναν λόγο να εκμεταλλευτώ τον ηρωισμό της μητέρας μου», όπως είχε δηλώσει ο ίδιος.  

Το 1958 άρχισε μαθήματα κλασικής κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1969. Το 1970 μετακόμισε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Cicivadi Milano, στην οποία δίδαξε ως το 1975. Το 1970 επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα της Ακαδημίας Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Πέντε χρόνια αργότερα, εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και κατευθείαν ξεκίνησε να διδάσκει κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Τα έτη 1975, 1977 και 1979 έδωσε ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Esztergom της Ουγγαρίας. Το 1978 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο και στο 11ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Αβάνα της Κούβας. Ως συνθέτης και σολίστ έδωσε πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα). Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας, είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος. Από το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας (από το 1999 τη θέση κατέχει ο Αλέξανδρος Μυράτ). Ο Νότης Μαυρουδής βραβεύτηκε σε αρκετά φεστιβάλ στην Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Βραζιλία.  

Ο Νότης Μαυρουδής συνεργάστηκε με σπουδαίους ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, Αλέκος Παναγούλης με συνθέτες όπως ο Μίκης Θεωδοράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, η Μαρίζα Κωχ,  και τραγουδιστές όπως Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργος Ζωγράφος, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Νένα Βενετσάνου, Πέτρος Πανδής, Κώστας Θωμαΐδης, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Μητσιάς, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.α. Παρόλη την φήμη πάντα ήταν σεμνός και σεβαστός στην αριστερά και συμμετείχε σε πολλούς  αγώνες.  

Η Ο.Κ.Δ.Ε. εκφράζει ειλικρινά τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και στους φίλους της. 

https://www.youtube.com/watch?v=FsKLPEiCrgQ

https://www.youtube.com/watch?v=g6QbddzC7MM