Απόσυρση τώρα του νομοσχέδιου-εκτρώματος για την δημόσια υγεία

AtE-Logo

Είναι γνωστή σε όλους πια η λύσσα και η μανία των α(χ)ρήστων της επιτελικής κυβέρνησης της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσουν και να μετατρέψουν σε εμπόρευμα ότι ανήκει στον λαό, κάθε δημόσιο αγαθό. Ο τομέας της Δημόσιας Υγείας δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτή τους την μανία. Ένας τομέας που γλύτωσε από τα νύχια τους εξαιτίας της πανδημίας, η οποία ανέδειξε περίτρανα την διαχρονική απαξίωση και συρρίκνωσή του, την υποστελέχωση και έλλειψη υποδομών. Ένας τομέας που εδώ και καιρό με νομοσχέδια και διατάξεις κομμάτι κομμάτι περνά στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του.

Με περίσσιο θράσος και παρά τις αντιδράσεις όλων των συνδικαλιστικών φορέων γιατρών και υγειονομικών – ακόμα και κυβερνητικών – κατατέθηκε στην βουλή την 1η Δεκεμβρίου το νομοσχέδιο-έκτρωμα που αμφισβητεί και επί της ουσίας καταργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Το δικαίωμα για Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό. Πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης όπως οι ίδιοι αναφέρουν και είναι αποφασισμένοι στο κύκνειο άσμα τους, να το περάσουν.

Το Νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια του «Νέου ΕΣΥ». Σε συνέχεια των πολιτικών συγχωνεύσεων και κατάργησης νοσοκομείων, σε συνέχεια των ΣΔΙΤ – εκχώρησης των υπηρεσιών και δομών των δημόσιων νοσοκομείων σε ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιώτες, σε συνέχεια της θεσμοθέτησης των απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία τα οποία θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς προκειμένου να χειρουργηθούν άμεσα -παρακάμπτοντας την πρωινή μεγάλη λίστα αναμονής, κ.λπ.. Δηλαδή της μετατροπής των «δημόσιων» μονάδων υγείας σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και έσοδα από την οικονομική αφαίμαξη των ασθενών και το τσαλαπάτημα των εργαζομένων σε αυτό.

Αφού πέρασαν τον νόμο για το «Νέο ΕΣΥ» επανέρχονται με στόχο να καταργήσουν την θεμελιώδη αρχή σύστασης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Δίνουν τη δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας και σε ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με μερική απασχόληση στα Νοσοκομεία. Παγιώνουν τα τεράστια κενά και τις ατέλειωτες λίστες αναμονής, καταργούν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος. Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η κάλυψη των κενών και η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Αν αυτός ήταν πραγματικά ο στόχος τους, θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις και να αυξήσουν τους μισθούς! Πραγματικός τους σκοπός είναι να στηρίξουν απόλυτα τους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας, να ιδιωτικοποιήσουν πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, να μετατρέψουν την υγεία σε ακόμη πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και να καταδικάσουν την συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Το νομοσχέδιο αυτό, δεν αντιμετωπίζει τις παθογένειες του ΕΣΥ, τις νομιμοποιεί!

Πρόκειται για έναν ξεκάθαρο εκβιασμό.

Εκβιάζονται οι ασθενείς να ματώσουν ακόμα περισσότερο, να χώσουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν για την υγεία τους. Κι αν δυσκολεύονται, υπάρχει πάντα η επιλογή του δανείου ή του επίσημου εράνου για συγκέντρωση του χρηματικού ποσού που θα χρειαστεί!!! Το πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών ενισχύεται και νομιμοποιείται, με την εξωφρενική δήλωση εκ μέρους του υπουργείου ότι δίνουν την «ελευθερία» σε όσους το επιθυμούν και δεν τσιγκουνεύονται να πληρώσουν από την τσέπη τους, να το κάνουν!!

Εκβιάζονται και οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, των οποίων οι εργασιακές σχέσεις καταργούνται. Το υπουργείο τους εξαναγκάζει να βγουν στην πιάτσα της αγοράς και να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες, αν και εφόσον θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους!!!

Το νέο αυτό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε ήδη από τους βουλευτές της ΝΔ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ καταψήφισαν, ενώ οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην ολομέλεια..

Το νέο αυτό νομοσχέδιο το απορρίπτουν όλοι οι φορείς στον χώρο της δημόσιας υγείας και όχι μόνο. Σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, ιατρικοί σύλλογοι, ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικά Κέντρα και ομοσπονδίες εργαζομένων. Όλοι ζητούν να αποσυρθεί άμεσα αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα!

Δεν αποτελεί καμία λύση το πισωγύρισμα της κοινωνίας στον Μεσαίωνα. Δεν υπάρχουν λύσεις με θύματα τους εργαζόμενους. Δεν θα πληρώσουμε εμείς και πάλι την ζημιά τους. Δεν θα δώσουμε ούτε ένα ευρώ για την κρίση την οποία οι ίδιοι δημιούργησαν.

Πρέπει και μπορούμε οι εργαζόμενοι να ανατρέψουμε την ζοφερή πραγματικότητα στην οποία μας καταδικάζουν. Στην κοινωνία έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα σημαντικοί και ελπιδοφόροι αγώνες. Μαζική και ελπιδοφόρα και η Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη. Η πανελλαδική και μαζική κινητοποίηση στην Υγεία την 1η Δεκεμβρίου δείχνει πως υπάρχουν αντανακλαστικά, πως η Δημόσια Υγεία δεν διαπραγματεύεται, αποτελεί βασικό αγαθό για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Χρειάζεται όμως να κάνουμε πιο αποφασιστικά βήματα. Να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας με την οργάνωση μας στους χώρους δουλειάς, σε σωματεία, και σε επιτροπές αγώνα. Να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας μέσα από την πραγματική ενότητα των αγώνων, αγώνων μαχητικών και ανυποχώρητων. Για να επιβάλλουμε την δική μας λύση.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Απόσυρση τώρα του νομοσχεδίου!!! Όχι στο «νέο» ΕΣΥ!
  • Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους χωρίς προϋποθέσεις
  • Πλήρης, επαρκής, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων υγείας για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό.
  • Αυξήσεις μισθών – ένταξη στα ΒΑΕ
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, εκδίωξη εργολάβων
  • Ενιαίος κλάδος νοσηλευτικού προσωπικού
  • Άρση αναστολών
  • Κάτω τα χέρια από την απεργία

 

«ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ  ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» στην ΥΓΕΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στα:

e-mail: [email protected]              τηλ.: 2310265730

https://antepithesitonergazomenon.blogspot.com