Εκλογές ΟΛΜΕ 2013 – Προκήρυξη της Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών

ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΥΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η εφαρμογή του νέου μνημονίου εξαπλώνει παντού τη βαρβαρότητα για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η χούντα συγκυβέρνησης-τρόικας ξέρει πολύ καλά ότι τα ήδη δρομολογημένα σχέδια για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, χαράτσια, πάνω από 100.000 απολύσεις στο δημόσιο, πλήρη διάλυση της υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών δεν περνάνε χωρίς ένα κράτος έκτακτης ανάγκης: πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και διατάγματα που καταργούν ακόμα και την ίδια τη Βουλή, βιομηχανία δικαστικών αποφάσεων ενάντια στις απεργίες, επιστράτευση των εργαζομένων του μετρό και των ναυτεργατών, αστυνομική ασυδοσία και τρομοκρατία. Το κερασάκι στην τούρτα θα είναι να μας αρπάξουν τις οικονομίες μιας ζωής για να σώσουν τις τράπεζες, όπως με ωμότητα και κυνισμό ομολόγησε ο Μπαρόζο της Ε.Ε., αφού καμιά κατάθεση δεν θα είναι πια εξασφαλισμένη.

Η διαθεσιμότητα-απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων φέτος θα είναι μόνο το πρώτο κύμα από το πογκρόμ που θα ακολουθήσει. Στο χώρο της εκπαίδευσης, οι μαζικές απολύσεις θα προκύψουν με τρία «απλά» βήματα: συγχωνεύσεις-κλείσιμο χιλιάδων σχολείων, στοίβαγμα των παιδιών στις αίθουσες στην κυριολεξία σαν τα γίδια (1,5 τετραγωνικό θα αναλογεί σε κάθε μαθητή σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, λιγότερο και από τις προδιαγραφές που ισχύουν στις στάνες!), αύξηση ωραρίου. Παράλληλα, η «ανακατανομή» των οργανικών θέσεων που ετοιμάζει το υπουργείο για το 2013-2014 θα σημάνει υποχρεωτικές μεταθέσεις ανά την επικράτεια της χώρας, ενώ προβλέπονται και συμπληρώσεις ωραρίου από σχολείο σε σχολείο σε επίπεδο περιφέρειας. Επιπλέον, επιβάλλουν αυτοδίκαια την αργία (με 30% του μισθού) με απλή παραπομπή και σχεδόν για όλα τα πειθαρχικά παραπτώματα του αντιδημοκρατικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (Ν.4057 του 2012), καταργώντας το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και όλο το πλέγμα βασικών δικαιωμάτων που κατέκτησε η ανθρωπότητα από την εποχή του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης!

Η αύξηση του ωραρίου μας έχει ήδη δρομολογηθεί, λόγω της μνημονιακής δέσμευσης για απόλυση 10.000 αναπληρωτών συναδέλφων (μείωση από 12.000 φέτος σε 2.000 το 2013-2014), ενώ οι μόνιμοι διορισμοί θα είναι ελάχιστοι ως μηδενικοί. Τα πιο ήπια σενάρια μιλούν για αύξηση κατά 2 με 3 ώρες την εβδομάδα για όλους, δημιουργώντας χιλιάδες υπεραριθμίες και ανοίγοντας το δρόμο για απολύσεις. Φραγμό σε αυτή τη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων μπορούμε να βάλουμε μόνο αν παλέψουμε όλοι μαζί και σε συμμαχία με τις χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που έχουν αναπληρωτές και αδιόριστους εκπαιδευτικούς.

Με την ίδρυση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας στήνει τους μηχανισμούς για κατηγοριοποίηση και κλείσιμο σχολείων. Η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων θα γίνεται από πενταμελείς Επιτροπές Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου, που θα λειτουργούν σε κάθε διεύθυνση εκπαίδευσης. Οι αξιολογητές θα επιλέγονται από μητρώο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται υποχρεωτικά και αλλοδαποί εμπειρογνώμονες! Τα κριτήρια θα είναι: ο βαθμός ανταπόκρισης στα προγράμματα του υπουργείου, τα μαθησιακά αποτελέσματα, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του διδακτικού και εκπαιδευτικού έργου, όπως τεκμηριώνεται από την αξιολόγηση από μαθητές και γονείς, η καταλληλότητα των προσόντων(;) του διδακτικού προσωπικού, η ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών (εργαστήρια, βιβλιοθήκες κ.ά.), η επιτυχία στη μείωση της μαθητικής διαρροής καθώς και φαινομένων ρατσισμού, βίας και εκφοβισμού.

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προβλέπει περιοδική διοικητική (κάθε χρόνο από τον διευθυντή) και εκπαιδευτική (ανά τρία το πολύ χρόνια από τον σχολικό σύμβουλο) αξιολόγηση. Όσοι κριθούν «ελλιπείς» σε περισσότερα από ένα κριτήρια ανά κατηγορία κριτηρίων θα κρίνονται μη προακτέοι. Αν κάποιος κριθεί μη προακτέος για δύο διαδοχικές φορές, παραπέμπεται στο υπηρεσιακό συμβούλιο για απόλυση ή υποβιβασμό κατά έναν βαθμό. Οι κατηγορίες κριτηρίων είναι πέντε και περιλαμβάνονται η συμπεριφορά, η καλλιέργεια διαπροσωπικών σχέσεων με τους μαθητές κ.ά., που βέβαια μόνο αντικειμενικά και μετρήσιμα δεν είναι. Είναι φανερό ότι η «αξιολόγηση» επιχειρεί να φορτώσει στις πλάτες μας τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και να «δικαιολογήσει» τις μαζικές απολύσεις μας.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση των σχολείων οδηγούν στη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

στις εκλογές για τα συνέδρια των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ πρέπει να στείλουμε οριστικά στο καλάθι των αχρήστων τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ), που αφού στήριξαν την πολιτική των θυσιών για να «σωθεί η εθνική οικονομία», μας έλεγαν ότι θα παίρναμε αυξήσεις με το νέο μισθολόγιο, επέβαλαν τη διαίρεση κατά κλάδο και υπονόμευσαν τις κινητοποιήσεις, βάζουν σήμερα πλάτη με τον πιο ωμό τρόπο για να περάσουν η αξιολόγηση και οι απολύσεις. Το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) συνεχίζει τη διασπαστική πολιτική του στο κίνημα και τους αγώνες και τις συκοφαντικές επιθέσεις κατά των άλλων δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και ολόκληρων σωματείων και κινημάτων που δεν ελέγχει. Οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις (ΣΥΡΙΖΑ) καλλιεργούν την αυταπάτη ότι η λύση θα έρθει με την εκλογή μιας αριστερής κυβέρνησης. Καμιά κυβέρνηση, που απλά θα προσπαθήσει να διαχειριστεί την κρίση του συστήματος χωρίς να θίξει «τα ιερά και τα όσιά του», δεν πρόκειται να σώσει την ελληνική κοινωνία από την ανθρωπιστική κρίση ή ακόμη και να μετριάσει την επίθεση. Οι Παρεμβάσεις δεν έχουν καμία στρατηγική για την αντιμετώπιση της γάγγραινας του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που ακόμα πλειοψηφεί στις διοικήσεις των συνδικάτων, εκτός της εκλογικής τους ενίσχυσης. Επιμένοντας σε αυτή τη λογική, απορρίπτουν την αναγκαιότητα συγκρότησης επιτροπών και δομών αυτοοργάνωσης, που επιτρέπουν σε όλους εμάς να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας και έτσι συντηρούν την καταστροφική λογική της ανάθεσης.

Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και να σπάσουμε το κλίμα τρομοκρατίας, να σώσουμε τα σχολεία, την εκπαίδευση και τα εργασιακά δικαιώματά μας. Με μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, με επιτροπές αγώνα σε κάθε περιοχή και σχολείο, με δυναμικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, με ενότητα και αλληλεγγύη να σταματήσουμε τις ΕΔΕ, την αξιολόγηση, τις απολύσεις και την κατάργηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων μας. Να οργανώσουμε μαζικές κινητοποιήσεις από τα κάτω μαζί με γονείς και μαθητές ενάντια στις συγχωνεύσεις.

Με ενότητα και συντονισμό με άλλους κλάδους και κινήματα και με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας να παλέψουμε για:

Κατάργηση όλων των μνημονίων. Να φύγουν Συγκυβέρνηση – Τρόικα.

Διαγραφή του χρέους, γιατί η πληρωμή του δεν αφήνει κανέναν πόρο για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.

Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Αύξηση των δαπανών στο 5% του Α.Ε.Π.

Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Καμία αύξηση ωραρίου.

Καμία «αξιολόγηση» = απόλυση

Κατάργηση του αντιδημοκρατικού Πειθαρχικού Δικαίου.

Όχι στη διαθεσιμότητα – απόλυση και την αργία.

Όχι στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και σχολών (Σχέδιο Αθηνά).

Κατάργηση του νέου μισθολογίου. 1.400 ευρώ καθαρά πρώτο μισθό.

Έξω από τον ζουρλομανδύα του ευρώ και της Ε.Ε., γιατί το ευρώ σημαίνει μνημόνια και διάλυση της ελληνικής οικονομίας.

Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας και των τραπεζών, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Ψηφίστε – Στηρίξτε

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ