ΣΣΠ: Όλοι στη Γενική Απεργία την Τετάρτη 9/11

ΑΘΗΝΑ: 10:30, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 10:30, ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΕ ΕΓΝΑΤΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ: 10:30, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΠΑΤΡΑ: 10:00, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ – ΚΑΤΩ Η ΚΛΙΚΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σκληρή. Η ακρίβεια έχει τσακίσει τα λαϊκά νοικοκυριά, με τις τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης να είναι απαγορευτικές. O μισθός δεν φτάνει για να βγει ο μήνας. Η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη εδώ και τρία χρόνια και μετά τη διάλυση εργασιακών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τη συμμετοχή της στον πόλεμο και την ακρίβεια έχει οδηγήσει την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής. Είναι ξεκάθαρο το ποιος θα πληρώσει την χρεοκοπία τους. Αυτοί προφανώς δεν είμαστε άλλοι από τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που εδώ και 12 χρόνια ζούμε μέσα στον μεσαίωνα των μνημονίων. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει περάσει μια σειρά αντεργατικά νομοσχέδια που διαδέχονται το ένα το άλλο, όπως το έκτρωμα Χατζηδάκη που χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία και τον συνδικαλισμό, στον ΟΑΕΔ που καταργεί στην ουσία το επίδομα ανεργίας, για την ασφάλιση και τις συντάξεις που ετοιμάζει να καταθέσει. Άλλα και για το ΕΣΥ με την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου-δωρεάν χαρακτήρα του, με το ξεπούλημα και τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και δημόσιων υποδομών. Όλη αυτή η κατάσταση γυρνάει αιώνες πίσω την κοινωνία μας, μετατρέποντας τους εργαζόμενους και την νεολαία σε σύγχρονους δούλους.

Η κυβέρνηση της φτώχειας, του πολέμου και των παρακολουθήσεων του Μητσοτάκη, από την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη, επιχειρεί να επιβάλλει μια άνευ προηγουμένου αστυνομοκρατία μέσα και έξω από τις σχολές. Επιστρατεύοντας τις δολοφονικές συμμορίες καταστολής των ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ-ΟΠΚΕ εξαπολύει απανωτά ρεσιτάλ καταστολής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συλλήψεις και άγριο ανθρωποκυνηγητό φοιτητών, ακόμη και μέσα στις σχολές. Η κυβέρνηση δεν δίστασε να πνίξει στα χημικά συναυλία 5.000 ατόμων στο ΑΠΘ, ενώ μάλιστα έστειλε μπάτσους στο ΕΜΠ για να εισβάλουν σε δωμάτια εστιακών φοιτητών, φτάνοντας στο σημείο να πυροβολήσουν εντός του ιδρύματος και να τραυματίσουν 1 άνθρωπο! Την ίδια στιγμή που αφήνουν ελεύθερους βιαστές που ανήκουν στα σώματα ασφαλείας και γαλάζιους παιδεραστές-μαστροπούς να δρουν ανενόχλητοι, χτυπάνε την «ανομία» των πανεπιστημίων, δηλαδή τους φοιτητές και τους αγώνες τους.

ΚΑΤΩ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Η χρόνια υποχρηματοδότηση των τμημάτων και των ιδρυμάτων μας οδηγεί στην υποβάθμιση των σπουδών μας και των πτυχίων μας. Τα τμήματά μας είναι υπεράριθμα, λείπουν καθηγητές, φοιτητές πέφτουν από τα παράθυρα των αιθουσών λόγω του συνωστισμού που επικρατεί σε αυτές, όπως συνέβη και στην Νομική του ΑΠΘ με φοιτητή να πέφτει από τον 3ο όροφο (!) του κτηρίου. Η κυβέρνηση και το υπουργείο απαντούν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ούτε 1 ευρώ για την δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενώ επιλέγουν να δώσουν 50 εκατ. για την ΟΠΠΙ (παραπάνω δηλαδή από τα μισά που δίνουν συνολικά για την τριτοβάθμια) και άλλα τόσα για τα ΜΑΤ που έχουν μονιμοποιηθεί στα ιδρύματά μας.

Μιμούμενοι την Χούντα, απαγορεύουν πορείες και επιτίθενται με αύρες, χημικά και άγριους ξυλοδαρμούς. Οι εικόνες από τους τραυματισμένους φοιτητές μιλάνε από μόνες για την λύσσα και την βαρβαρότητα των αστυνομικών επιθέσεων, που από καθαρή τύχη δεν έχουμε ακόμη θύματα. Το δικαίωμα στη διαδήλωση κατακτήθηκε με αίμα και αγώνες ολόκληρων δεκαετιών, δεν θα καταργηθεί από καμία κυβέρνηση. Η προσφυγή της κυβέρνησης στην ακραία καταστολή δεν δείχνει παρά τον πανικό της. Ο Μητσοτάκης και η κλίκα του βρίσκονται σε μεγάλη κρίση. Υπό το βάρος της τεράστιας οικονομικής και πολιτικής κρίσης (ακρίβεια, ενεργειακή κρίση, διαρκή σκάνδαλα, παρακολουθήσεις κ.ά.), επιχειρούν μια «φυγή προς τα εμπρός», επενδύοντας στην πολιτική της έντασης. Το πόσο επικίνδυνοι είναι φαίνεται και από αυτό που είπε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, ότι «Είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία» αλλά και από το γεγονός ότι η κυβέρνησή του φαίνεται όλο και πιο διατεθειμένη να εμπλακεί σε ένα στρατιωτικό «επεισόδιο» με τον τουρκικό καπιταλισμό, στα πλαίσια του αντιδραστικού ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Σε αυτή την πορεία, αξιοποιούν το μόνο «χαρτί» που τους μένει, την καταστολή, για να αποπροσανατολίσουν και να τρομοκρατήσουν. Με απώτερο στόχο να παραμείνουν λίγο παραπάνω στην εξουσία για να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο τους – και να εκβιάζει ο Μητσοτάκης, ως «κυβερνήτης της χώρας», για να διατηρήσει κάποια ποσοστά στις επερχόμενες εκλογές.

Η δυσκολία επιβολής της ΟΠΠΙ οφείλεται κυρίως στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και της νεολαίας, στις αυθόρμητες αντιδράσεις απέναντι στην προσπάθεια επιβολής του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης στις σχολές. Οι αγώνες και νόημα έχουν και νίκες μπορούν να πετυχαίνουν! Αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μαύρη επίθεση που ξεδιπλώνει η κυβέρνηση σε εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις (νόμος Χατζηδάκη, απαγόρευση διαδηλώσεων, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.), οι νεοφιλελεύθεροι του Μητσοτάκη (αλλά και άλλοι «πρόθυμοι προοδευτικοί» συνεχιστές των μνημονιακών πολιτικών), δεν μπορούν παρά να οξύνουν την κοινωνική και ταξική πόλωση. Να γεννούν αντιδράσεις, εξεγέρσεις και εκρήξεις, χάνοντας διαρκώς κοινωνικά ερείσματα. Έχουν μετατραπεί σε μια αυτονομημένη κλίκα, μακριά από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

Όμως δεν έχουμε καμία πολυτέλεια εφησυχασμού ή θριαμβολογιών. Οι κίνδυνοι για το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες της νεολαίας παραμένουν μεγάλοι. Γιατί μια απομονωμένη κυβέρνηση ή κλίκα είναι ικανή για κάθε είδους τυχοδιωκτισμό. Και κυρίως γιατί το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που οικοδομούν, δεν αντιμετωπίζεται με απάτες και αυταπάτες για επιστροφή σε μια «δημοκρατική ομαλότητα» και μια «προοδευτική αλλαγή κυβέρνησης» ή με μια ψήφο στις κάλπες. Αντίθετα, αποτελεί στρατηγική επιλογή του αστικού καθεστώτος στην Ελλάδα καθώς:

  • Μόνο έτσι μπορούν να επιβάλουν την εφαρμογή των Νόμων Κεραμέως και του νέου Νόμου – Πλαίσιο
  • Μόνο έτσι μπορούν να επιβάλουν την κατάργηση της δημόσιας – δωρεάν παιδείας και την υποκατάσταση της από την «Αγορά της Εκπαίδευσης»
  • Μόνο έτσι μπορούν να καταστείλουν τις κοινωνικές εκρήξεις, που και οι ίδιοι παραδέχονται ότι έρχονται!

ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η προσπάθεια επιβολής της ΟΠΠΙ μέσα στις σχολές μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από πολλές εισβολές των ΜΑΤ μέσα στις σχολές και την επιβολή συντριπτικών ηττών στο φοιτητικό κίνημα (διάλυση δομών του, ξερίζωμα αγωνιστικών δυνάμεων κ.α.). Συνεπώς, οι προσπάθειες εισβολών της αστυνομίας στις σχολές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και παρά τις όποιες διακοπές, αυτό θα αποτελεί μια μόνιμη πληγή για το φοιτητικό κίνημα. Οι αυθόρμητες και αποφασιστικές κινητοποιήσεις μετά την εμφάνιση της ΟΠΠΙ είναι σημαντικές, ιδιαίτερα οι πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, και αποτελούν μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση. Η μεγάλη πολιτική φθορά της δεν έχει αφήσει περιθώρια «ομαλής» εγκατάστασης της αστυνομίας στις σχολές. Όμως για να νικήσουμε και να διώξουμε την ΟΠΠΙ, όπως και τους Νόμους Κεραμέως, πρέπει να αναπτύξουμε αυτούς τους αγώνες σε έναν Αγώνα Διαρκείας, οργανώνοντας την σύγκρουση κάθε φορά που η αστυνομία προσπαθεί να εισβάλει στις σχολές μας.

Η πανικόβλητη εικόνα της κυβέρνησης της ΝΔ δεν σημαίνει ότι δεν θα έρθει μια επόμενη, πιο επικίνδυνη και με καινούργιο «αέρα», επιδιώκοντας να ολοκληρώσει το «έργο» της. Αυτή είναι η σύγκρουση που οδηγεί η τεράστια κρίση του ελληνικού καπιταλισμού. Και δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε με απάτες τύπου ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βοηθάνε γι’ αυτό οι «συμβολικές κινήσεις», τα παχιά λόγια ότι «νικήσαμε» ή «θα τους σαρώσουμε», ούτε σπασμωδικές αντιδράσεις. Αντιμετωπίζοντας το κεντρικό πρόβλημα της έλλειψης ενοποίησης του κινήματος, που δεν λύνεται με υποκατάστατα που διαιρούν (όπως οι «συσκέψεις των ΔΣ», δηλ. μαζέματα των «μυημένων»), αλλά με συντονιστικά, με ενεργό συμμετοχή της μεγάλης μάζας των φοιτητών. Με στόχο να ρίξουμε εμείς τον Μητσοτάκη μια ώρα αρχύτερα, για να αρχίσει μια γενική αντεπίθεση του κινήματος.

Οι φοιτητές και οι νέοι πρέπει να στρατευθούμε με τους εργαζόμενους, καθώς είμαστε οι αυριανοί εργαζόμενοι, όσοι δεν αναγκαζόμαστε ήδη να δουλεύουμε για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε. Οι εργαζόμενοι είναι οι κύριοι σύμμαχοί μας στη μάχη για την ανατροπή των αντεργατικών-αντιεκπαιδευτικών νόμων, για να κατευθυνθούμε μαζί τους προς μια γενική πολιτική απεργίας διαρκείας, τη δική μας εξέγερση, οργανώνοντας απεργίες, διαδηλώσεις, επιτροπές και συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σχολείο, σχολή, να πολεμήσουμε για να διώξουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΝΑΤΟ και όλες της μνημονιακές δυνάμεις, επιβάλλοντας μια δική μας Κυβέρνηση των Εργαζομένων, ανοίγοντας τον δρόμο σε Ελλάδα και Ευρώπη για μια άλλη κοινωνία! Μια κοινωνία σοσιαλιστική!

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ    

sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com           e-mail:[email protected]