Nίκη στον αγώνα των εργαζόμενων και του λαού της Κύπρου

ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΣΙΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το ΑΚΕΛ πριν και τώρα η κυβέρνηση Αναστασιάδη του ΔHΣΥ έβαλαν την Κύπρο στον δρόμο των Μνημονίων, οδηγώντας στην απόλυτη καταστροφή. Σαν αιτία αναφέρουν την χρεοκοπία των κυπριακών τραπεζών, αλλά πίσω απ’ αυτή βρίσκεται η ίδια η κρίση του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, του κυπριακού καπιταλισμού καθώς και οι πολιτικές που ακολουθούνταν από τα κυπριακά κόμματα εξου-σίας και βέβαια το παρασιτικό–κερδοσκοπικό μοντέλο «ανάπτυξης».

Έτσι, για να μην χρεοκοπήσει η Κύπρος, χρειάζεται 17,5 δις (7,5 δις για την αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος χρέους της και την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού της – 10 δις για να διασώσει τις τράπεζές της). Αυτό σημαίνει ένα ολόκληρο κυπριακό ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα μπήκε στο πρώτο Μνημόνιο ζητώντας μόνο το 1/3 του ελληνικού (πολύ μεγαλύτερου) ΑΕΠ. Έτσι, Μνημόνιο σημαίνει απόλυτη εξαθλίωση και καταστροφή των εργαζομένων, νέων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου.

Το κυπριακό Μνημόνιο

Το Μνημόνιο που θέλει να επιβάλει στην Κύπρο η Ε.Ε. περιλαμβάνει:

(α) Καταστροφή των μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, που θα πρέπει να πέσουν στο 20–30% των σημερινών. Κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε δουλικές. Απόλυτη κατα-στροφή της υγείας, της παιδείας και των συντάξεων.

(β) Ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα όλου του δημόσιου πλούτου, δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Ληστεία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Αρπαγή από τους ιμπεριαλιστές του φυσικού πλούτου, του φυσικού αερίου και των πετρελαίων.

(γ) Κούρεμα των καταθέσεων. Τώρα οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές λένε ότι… δεν θέλουν να πειράξουν τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ, αλλά οι πραγματικές τους προθέσεις φάνηκαν με το αρχικό σχέδιο, που απορρίφθηκε από την κυπριακή βουλή (κούρεμα 6,75% για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 9,9% όσων είναι πάνω απ’ αυτό το ποσό). Με απλά λόγια: θέλουν να δημεύσουν, ν’ απαλλοτριώσουν ό,τι βρουν μπροστά τους και βέβαια όλες τις καταθέσεις.

(δ) Τοποθέτηση στην Κύπρο ευρωπαίων επιτρόπων, συμβούλων κ.α. δηλαδή μετατροπή της σε προτεκτοράτο, σε νέου τύπου αποικία και δουλοποίηση του πληθυσμού.

Αυτό το σχέδιο εξόντωσης οι ευρωπαίοι χασάπηδες παρουσιάζουν ως «διάσωση»!

Ο ανταγωνισμός Ε.Ε. και Ρωσίας πάνω στην Κύπρο

Οι ευρωπαίοι απατεώνες και ληστές, ειδικά οι αποικιοκράτες γαλλογερμανοί, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα το «μαύρο χρήμα» των κυπριακών τραπεζών. Οι πραγματικοί τους στόχοι, όμως, είναι: α) Να διαλύσουν εντελώς τις κυπριακές τράπεζες. β) Να διώξουν από την Κύπρο τους ρώσους ολιγάρχες, ώστε η Κύπρος και το φυσικό της αέριο να πέσουν πλήρως στα χέρια τους. γ) Αυτά τα «μαύρα κεφάλαια» να μεταφερθούν σε άλλους φορολογικούς παραδείσους (Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν κ.α.), που οι ίδιοι ελέγχουν πλήρως. Γι’ αυτό και εκβιάζουν με διακοπή της ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Από την άλλη, οι ρώσοι ιμπεριαλιστές θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία το κούρεμα των καταθέσεών τους στην Κύπρο και ταυτόχρονα, αν είναι δυνατόν, να την δορυφοριοποιήσουν και ν’ αρπάξουν όσο περισσότερο μπορέσουν από το φυσικό της αέριο.

Αυτός ο ανταγωνισμός γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος, καθώς απειλείται έκρηξη στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα με τις ανανεωμένες απειλές για ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Συρία και Ιράν.

Η δοσίλογη ελληνική κυβέρνηση

Η τρικομματική συμμορία όχι μόνο  υπερψήφισε στο Γιούρογκρουπ αυτή την καταστροφή και δουλοποίηση του κυπριακού λαού, αλλά υποστήριξε και τον άθλιο εκβιασμό των Ευρωπαίων απέναντι στην Κύπρο. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης και Στουρνάρας, αυτός ο γελοίος και επικίνδυνος θίασος γερμανοτσολιάδων, που δεν τόλμησε να πει ποτέ ΟΧΙ στην Τρόικα, που προσπαθεί να μας πείσει ότι τα καταστροφικά Μνημόνια είναι μονόδρομος, δεν διστάζει να ξεπουλά τον κυπριακό λαό, για να είναι αρεστός στα μάτια της Ε.Ε.

Αυτός ο τρισάθλιος θίασος έχει τρομοκρατηθεί από το κυπριακό ΟΧΙ και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάμψει την αντίστασή της, για ν’ «αποδείξει» ότι κανένας δεν αντιστέκεται στην Ε.Ε. Ευρωπαίοι «κηδεμόνες» και δοσίλογη τρικομματική, μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι μειώνονται μι-σθοί, συντάξεις κ.λπ. αλλά δεν θα πειραχθούν οι καταθέσεις ― τώρα δεν διστάζουν να τις βάλουν κι αυτές στο χέρι, σήμερα των Κυπρίων αύριο των ελλήνων και ευρωπαίων εργαζομένων!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ: ΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ–ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Κύπρου, να αγωνι-στούμε ενάντια στο σφαγείο της ιμπεριαλιστικής Ε.Ε., στην ελληνική και κυπριακή αστική τάξη, μ’ ένα Πρόγραμμα Σωτηρίας:

― Να φύγουν τώρα από την Κύπρο όλοι όσοι ευθύνονται για την χρεοκοπία της: επιχειρηματί-ες, τραπεζίτες, εκκλησία, πολιτικοί, κόμματα που κυβέρνησαν (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ).

Άμεση διαγραφή του χρέους της Κύπρου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα καταστραφεί πλήρως ο κυπριακός λαός.

― Όχι σε κάθε είδους Μνημόνια. Να μην πειραχτούν καθόλου μισθοί, εργασιακές σχέσεις, πολιτικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, υγεία, παιδεία και ασφάλιση. Ούτε εμείς ούτε οι κύπριοι εργαζόμενοι δεν θα πληρώσουμε για την κρίση του συστήματός τους.

― Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αρπαγή του δημόσιου πλούτου. Αυτός ο πλούτος έγινε από τον ιδρώτα των κυπρίων εργαζομένων και δεν ανήκει ούτε στους κύπριους επιχειρηματίες ούτε στους ευρωπαίους καπιταληστές.

Όχι στην επαναποικιοποίηση της Κύπρου, από ευρωπαίους ή ρώσους ιμπεριαλιστές.

Δήμευση των περιουσιών και των καταθέσεων των κυπρίων, ελλήνων, ευρωπαίων και ρώσων πλουσίων και ολιγαρχών. Αυτοί και το σύστημά τους οδήγησαν την Κύπρο στην χρεοκοπία και αυτοί είναι οι μόνοι που πρέπει να πληρώσουν.

Εθνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων της Κύπρου, πρώτα απ’ όλα του τραπεζικού συστήματος, χωρίς αποζημίωση. Λειτουργία τους κάτω από εργατικό έλεγχο, για να μπορέσουν οι κύπριοι εργαζόμενοι να διασώσουν ό,τι μπορούν από το βιοτικό τους επίπεδο.

Άμεση έξοδος από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποφευχθεί ο ωμός και βάρβαρος εκβιασμός της Κύπρου αλλά και για να μπορέσουν ο κυπριακός λαός να κυβερνήσει τη χώρα του και να μην μετατραπούν σε μια εξαθλιωμένη αποικία.

Μόνο έτσι μπορούν να πουν ένα πραγματικό και σταθερό ΟΧΙ οι εργαζόμενοι, η νεολαία και ο λαός της Κύπρου, ενάντια στον φασιστικό εκβιασμό της Ε.Ε. και στα Μνημόνια. Μόνο με τους αγώνες και την εξέγερσή τους, τη Γενική Πολιτική Απεργία, θα μπορέσουν να σώσουν τη χώρα τους από τα γαμψά νύχια της Ε.Ε. Αν παραμερίσουν τα ανεπαρκή και έτοιμα να τους προδώσουν πολιτικά κόμματα, τους κύπριους καπιταλιστές, που μπορεί να λένε «όχι» στην απόλυτη δική τους υποβάθμιση, αλλά λένε καθαρό, ταξικό ΝΑΙ στα Μνημόνια, στην καταστροφή του λαού και των εργαζομένων της Κύπρου.

Κύπριοι, Έλληνες και Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, αν θέλουμε να σώσουμε τις ζωές μας, πρέπει να ενωθούμε και να παλέψουμε ενωμένοι, ενάντια στους ιμπεριαλιστές, στην Ε.Ε., στις αστικές τάξεις των χωρών μας. Μόνο αν ανατρέψουμε το καπιταλιστικό σύστημα μπορούμε να σωθούμε από την κρίση του. Μόνο αν επιβάλλουμε την εργατική εξουσία, αν οικοδομήσουμε τον σοσιαλισμό, μπορούμε να προστατέψουμε και ν’ αναπτύξουμε το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματά μας.

Αλληλεγγύη στο λαό και τους εργαζόμενους της Κύπρου σημαίνει πρώτα και πάνω απ’ όλα να ξεσηκωθούμε άμεσα για συντρίψουμε την δοσίλογη τρικομματική κυβέρνηση και τα Μνημόνιά της. Εξέγερση Παντού – Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, για σώσουμε όχι μόνο τη ζωή μας αλλά και τη ζωή των κυπρίων συναδέλφων μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ