Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 96 ετών η παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης Ειρήνη Παππά

Γεννήθηκε το 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας και μεγάλωσε σε οικογένεια δασκάλων και καθηγητών. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής κλασικού δράματος και την έμαθε να διαβάζει τους αρχαίους κλασικούς.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τις τέχνες σε ηλικία 15 ετών αρχικά με την μουσική και τον χορό. Στη συνέχεια παρακολούθησε υποκριτική στη δραματική σχολή του  εθνικού θεάτρου με σπουδαίους δασκάλους όπως τον Γιώργο Γληνό, Πέλο Κατσέλη κ.α.

Στο θέατρο εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1948 στη λυρική σκηνή στην επιθεώρηση «Άνθρωποι…άνθρωποι» με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής (Μίμης Φωτόπουλος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Νίκος Ρίζος κ.α.). Την ίδια χρονιά θα εμφανιστεί και στον κινηματογράφο στην ταινία «Χαμένοι Άγγελοι» του Νίκου Τσιφόρου με πρωταγωνιστές τον τροτσκιστικών καταβολών Χρήστο Τσαγανέα και την Σμαρούλα Γιούλη. Το 1951 ξεκίνησε η διεθνή της φήμη με την ελληνική ταινία «Νεκρή Πολιτεία» που θα πρωταγωνιστήσει μαζί με τον Γιώργο Φούντα. Η ταινία προβλήθηκε αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα   στο Φεστιβάλ των Καννών. Εκ τότε η φήμη της θα διαδοθεί συμμετέχοντας σε πολλές παραγωγές του κινηματογράφου και του θεάτρου ανά την υφήλιο. Πρωταγωνίστησε σε τρείς ταινίες που προτάθηκαν για Όσκαρ καλύτερης ταινίας , οι δύο ήταν μεταφορές αρχαίας τραγωδίας η «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη και η «Αντιγόνη» του Γιώργου Τζαβέλλα και η τρίτη είναι το «Ζ» του Κώστα Γαβρά (με θέμα την δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη) που κέρδισε και το Όσκαρ.

Πέρα από ηθοποιός η Ειρήνη Παππά ήταν και μια εξαίρετη ερμηνεύτρια που συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες ( Βαγγέλη Παπαθανασίου, Μίκη Θεοδώράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Aphrodite’s child κ.α.)

Η Ειρήνη Παππά παρά την εκθαμβωτική της παρουσία και το διεθνές της εκτόπισμα , κρατούσε πάντα έναν ταπεινό για την φήμη της χαρακτήρα χωρίς να έχει απασχολήσει έντονα  την κοινωνία πέρα από την τέχνη της. Πολιτικά άνηκε στην αριστερά στηρίζοντας αρχικά το ΚΚΕ  και στα   πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ.

Η Ειρήνη Παππά είναι μια απώλεια για τον καλλιτεχνικό κόσμο και η ΟΚΔΕ  εκφράζει ειλικρινά  τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και στους φίλους της.

 

https://www.youtube.com/watch?v=uEklgepsVhw

Ταινία: Dead state 1951