Έφυγε από την ζωή ο Κώστας Καζάκος

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από την ζωή ο σημαντικός ηθοποιός Κώστας Καζάκος με σπουδαία συνεισφορά στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας. Στα 18 του, ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει παιδαγωγός, αλλά δεν μπόρεσε λόγω αριστερών φρονημάτων της οικογενείας του και επομένως δεν είχε το απαραίτητο πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων που έπρεπε να έχει για την εγγραφή του στη σχολή. Έτσι, αποφάσισε και φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (1953-1956) και στην Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957).

Στο θέατρο συμμετείχε σε σημαντικές παραστάσεις με έντονο πολικό και κοινωνικό περιεχόμενο όπως «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» που παίχτηκε κατά την περίοδο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το έργο ήταν του σπουδαίου Ιάκωβου Καμπανέλη ανέβηκε στις 22/6/1973 στο θέατρο «Αθηναίων» στην οδό Πατησίων που βρίσκονταν απέναντι από το Πολυτεχνείο. Τον Οκτώβριο του 1973 λίγο πριν το πολυτεχνείο η παράσταση διακόπηκε βίαια από την χούντα, ο Κώστας Καζάκος μαζί με την σύντροφο του και συμπρωταγωνίστρια Τζένη Καρέζη συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στο ΕΑΤ-ΕΣΑ ενώ συνελήφθησαν εκ νέου κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το έργο μετά τις συλλήψεις και την εξέγερση του Πολυτεχνείου θα συνεχίσει και μετά τη πτώση της χούντας το 1974 ολοκληρωμένο, δηλαδή μαζί και με τις σκηνές που είχαν λογοκριθεί.

Σημαντικές ήταν και οι παραστάσεις που συμμετείχε σαν ηθοποιός αλλά και σαν σκηνοθέτης: «Η μικρή μας πόλη, Η αυλή των θαυμάτων, Η κυρία δεν με μέλλει, Ασπασία, Το μεγάλο μας τσίρκο, Πάπισσα Ιωάννα, Η Παναγία των δολαρίων, Πολίτες δεύτερης κατηγορίας, Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;, Jogging, Τα σέβη μας, δόκτωρ Τσέχωφ, Οι μικροαστοί, Ήταν όλοι τους παιδιά μου». Στον κινηματογράφο θα πρωταγωνιστήσει σε σημαντικές ελληνικές ταινίες κυρίως την δεκαετία του ’60 όπως «Το μπλόκο, Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω, Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα κ.α.», στη συνέχεια θα εμφανιστεί και στην τηλεόραση με επιλεγμένες εμφανίσεις σε σειρές όπως στο «Τμήμα Ηθών».

Στην πολιτική άνηκε στην αριστερά, εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το ΚΚΕ, το 2007 και το 2009, υπήρξε πάντα σεμνός και υποστηρικτικός στους αγώνες των φτωχών και καταπιεσμένων. Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια της στους συγγενείς και στους φίλους του.

 

Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω (1967)