Ενημερωτικό Δελτίο Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό για Υποχρεωτική Κλαδική ΣΣΕ

Ενημερωτικό Δελτίο

Προς όλους τους σερβιτόρους, μάγειρες, λαντζιέρηδες, διανομείς, μπουφετζήδες, ταμίες κ.α.

Από τις 29 Ιουνίου 2022, η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που αφορά όλους τους εργαζόμενους της εστίασης και του τουρισμού, έχει κηρυχτεί υποχρεωτική. Τι σημαίνει αυτό για εμάς τους πάνω από 400 χιλιάδες εργαζομένους του κλάδου; Ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μισθολογικό και εργασιακό, που οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τηρούν.

Με την ψήφιση του 2ου Μνημονίου, καταργήθηκαν στην πράξη οι κλαδικές συμβάσεις και αντικαταστάθηκαν από την ζούγκλα της αγοράς εργασίας (ατομικές συμβάσεις, όπου κυριαρχεί  το «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη», δηλαδή σε πληρώνω όσο θέλω, όποτε θέλω και σε αναγκάζω να δουλεύεις όποτε σε χρειάζεται η επιχείρηση). Τώρα με την απόφαση της αντεργατικής κυβέρνησης ΝΔ να κηρύξει υποχρεωτική την συγκεκριμένη Κλαδική Σύμβαση, προφανώς για προεκλογικούς λόγους, μπαίνουν ορισμένοι κανόνες και δικαιώματα που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν οι εργοδότες  στους χώρους εργασίας μας.

Πιο αναλυτικά κάποια από τα δικαιώματα της Κλαδικής Σύμβασης :

1)  Κηρύσσει υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους την 5ήμερη – 8ωρη εργασία.

2)  Χορηγούνται τα εξής επιδόματα: Γάμου, εποχικής απασχόλησης ,τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας, επίδομα ταμειακού λάθους.

3)  Είναι υποχρεωτική η επαναπρόσληψη των εποχικώς απασχολούμενων.

4)  Είναι υποχρεωτική η παροχή γεύματος και τα καταστήματα που δεν θα την παρέχουν πρέπει να καταβάλουν το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο. Επίσης είναι υποχρεωμένοι οι εργοδότες να δίνουν την ανάλογη στολή εργασίας και να την αντικαταστήσουν όταν φθείρεται.

6)  Πέρα από τις προβλεπόμενες αργίες, καθιερώνεται και η Καθαρά Δευτέρα, όπου πρέπει να πληρώνεται με προσαύξηση 75% αν και εφόσον εργαστεί κάποιος.

7)   Στους διανομείς φαγητού δίνεται  επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.

Δυστυχώς από την συγκεκριμένη σύμβαση σίγουρα λείπουν, γιατί είναι και μια τεράστια αναγκαιότητα, οι γενναίες αυξήσεις στους μισθούς,  που να ανταποκρίνονται στην σημερινή πραγματικότητα με την τεράστια ακρίβεια που ζούμε όλοι. Ακόμα και έτσι όμως η υπογραφή και η υποχρεωτικότητα της σύμβασης είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους μας και επιβάλλεται να εφαρμοστεί για να μην αφήνουμε τους εργοδότες να μας κάνουν λάστιχο και να μας δίνουν ψίχουλα (στην καλύτερη περίπτωση που πληρώνουν).

Εμείς οι εργαζόμενοι του κλάδου ξέρουμε πολύ καλά, γιατί το ζουμε κάθε μέρα, ότι ο κλάδος μας είναι μια ατελείωτη ζούγκλα, ότι η εργατική νομοθεσία είναι ένα κουρελόχαρτο στα χέρια των εργοδοτών, που πάντα είναι τρομερά ευρηματικοί όταν είναι να την παραβιάσουν. Μην περιμένουμε ότι  η σύμβαση θα εφαρμοστεί με έναν αυτόματο τρόπο ακόμα και αν είναι νόμος του κράτους. Η οργάνωση στο σωματείο μας (ΣΕΤΕΠΕ), η δημιουργία  επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς και ο μαχητικός αγώνας μας οργανωμένα και συλλογικά,  είναι ο μόνος τρόπος για να επιβάλουμε την Κλαδική Σύμβαση  στην πράξη.

Για οποιαδήποτε εργοδοτική αυθαιρεσία, απορία ή ερώτηση επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλ. 6982268508

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Τηλ. επικοινωνίας: 6982 268 508  antepithesistonepisitismo.blogspot.com