Μαθητική αντεπίθεση: 9000 λιγότερες θέσεις εισακτέων ανακοίνωσε η Κεραμέως

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΛΑΟΜΙΣΗΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ακόμα χαμηλότερος αριθμός εισακτέων ανακοινώθηκε φέτος από το Υπουργείο παιδείας για το έτος 2022-2023. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε αριθμός 68.394. Πέρσι ο αριθμός των εισακτέων ήταν 77.415, με αποτέλεσμα να έχει γίνει μείωση της τάξης του 11,6%.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο παιδείας μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά αυτή την φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά τα δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω της πανδημίας, η απόλυτα αποτυχημένη «τηλεκπαίδευση» που άφησε τεράστια μαθησιακά κενά, η αύξηση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων για γυμνάσιο και τις δύο τάξεις του λυκείου, η διαβόητη τράπεζα θεμάτων με την τεράστια ύλη η οποία σε μεγάλο ποσοστό έμεινε αδίδακτη ή «ολοκληρώθηκε» κακήν κακώς και τα απαιτητικά θέματα , για αυτό ήρθε ένα ακόμα χτύπημα για τους χιλιάδες τελειόφοιτους και τις οικογένειες τους.

Γιατί είναι προφανές ότι με όλες αυτές τις αποφάσεις του Υπουργείου χιλιάδες νέοι, θα βρουν κλειστή την πόρτα των ΑΕΙ και δεκάδες τμήματα ή θα συγχωνευθούν ή θα βάλουν λουκέτο. Αλλά και για αυτούς που τελικά θα καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποια σχολή τα πράγματα είναι δύσκολα. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης αφορά τα AEI των μεγάλων αστικών κέντρων, στα οποία η πρόσβαση γίνεται ακόμα δυσκολότερη. Μικρότερη είναι η μείωση στα περιφερειακά ΑΕΙ, πόσοι όμως από αυτούς που θα εισαχθούν θα καταφέρουν όντως να σπουδάσουν; Πόσες οικογένειες έχουν την δυνατότητα να συντηρήσουν επιπλέον ένα φοιτητικό νοικοκυριό με τις τιμές των ενοικίων στα ύψη, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να καλπάζει; Την ίδια στιγμή που οι φοιτητικές εστίες είναι πολύ υποβαθμισμένες, αφού δεν συντηρούνται και αφήνονται να ρημάζουν, ενώ επιπρόσθετα ελάχιστοι φοιτητές γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο!

Αλλά όχι ας μην είμαστε άδικοι, το Υπουργείο για όλους νοιάζεται! Δεν κατάφερες να πετύχεις σε κάποια σχολή; Δεν μπορείς να σπουδάσεις σε άλλη πόλη; ΔΕΝ πειράζει, υπάρχουν τα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ, στα οποία το υπουργείο παιδείας έχει εξασφαλίσει τα ίδια εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα με τα ΑΕΙ. Αυτό συμβαίνει λόγω της εξίσωσης πτυχίων ΑΕΙ-Κολλεγίων με τροπολογίες σε διάφορους νόμους, κάτι το οποίο είναι αντισυνταγματικό αφού καταπατά το άρθρο 16 του Συντάγματος, για το οποίο έχουν γίνει σημαντικοί φοιτητικοί και πανεκπαιδευτικοί αγώνες διαχρονικά.

Είναι φανερό λοιπόν, ότι το δικαίωμα στην γνώση και την μόρφωση παραβιάζεται κατάφορα και γίνεται προνόμιο μόνο για λίγους και για όσους μπορούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Οι υπόλοιποι που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα ,δεν έχουν άλλο δρόμο από το να οδηγηθούν στην φτηνή εργασία χωρίς κανένα σχεδόν δικαίωμα, χωρίς προοπτική για κάποια βελτίωση, χωρίς να μπορούν ούτε καν να επιβιώσουν, πολύ περισσότερο να ανεξαρτητοποιηθούν, τελικά χωρίς αύριο. Δεν έχουμε να πληρώσουμε ρεύμα, φαί, βενζίνη ,και γενικότερα τα στοιχειώδη, αλλά θα πρέπει να βρει κάθε οικογένεια χιλιάδες ευρώ για την εκπαίδευση των παιδιών της.

Αυτό είναι το «μέλλον» που σχεδιάζει για τους νέους ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, στις επιταγές του οποίου υπακούει πιστά η κυβέρνηση. Για όσους αντιδρούν υπάρχει άγρια καταστολή. Ένα παράδειγμα είναι η αστυνομοκρατία που επικρατεί στο ΑΠΘ με τους άγριους ξυλοδαρμούς φοιτητών, με ασφαλίτες να κυκλοφορούν στους πανεπιστημιακούς χώρους και να τραμπουκίζουν, αποφασισμένοι να τσακίσουν κάθε φωνή αντίστασης. Εξάλλου, έπεται μέσα στον Ιούνιο να μπει η πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές για να συνεχιστεί η οικοδόμηση ενός όλο και πιο σκληρού κράτους έκτακτης ανάγκης με πανεπιστήμια και σχολεία φυλακές.

Απέναντι σε όλα αυτά, δεν τους επιτρέπουμε να περάσουν τα αντεκπαιδευτικά τους σχέδια που θα μετατρέψουν την παιδεία σε προνόμιο. Η οργή και η δυσαρέσκειά μας πρέπει να βρει συλλογική διέξοδο αγώνα, σε κάθε γειτονιά, σχολείο, σχολή. Να παλέψουμε για την ανατροπή της ανίκανης και επικίνδυνης κυβέρνησης, που κυβερνά με τις συμμορίες των ΜΑΤ.Από κοινού, μαθητές, φοιτητές καθηγητές και εργαζόμενοι πρέπει να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα μας με κινητοποιήσεις και ενότητα στις δράσεις μας, με καταλήψεις, με αυτοοργάνωση (συνελεύσεις, επιτροπές) παντού!

  • Ανατροπή όλων των νόμων Κεραμέως. Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης.
  • Κατάργηση της ΕΒΕ- Τράπεζας Θεμάτων- Διαγωνισμού PISA ,όχι στην μετατροπή των σχολείων σε εξεταστικό κάτεργο
  • Κατάργηση των αξιολογήσεων των εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων
  • Έξω η αστυνομία από τα σχολεία και τις σχολές
  • Λεφτά για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικές Ανάγκες – Όχι για εξοπλισμούς, καταστολή, πλούσιους.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ 

math-antepithesi.blogspot.com     email: [email protected]