ΣΣΠ: Ο κίνδυνος εγκατάστασης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας πλησιάζει

ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ

 

Στις 17/5, η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), πιο γνωστή ως πανεπιστημιακή αστυνομία ολοκλήρωσε την «εκπαίδευσή» της και έπειτα από ανακοίνωση του υπουργού «Προστασίας του Πολίτη», Θεοδωρικάκου, η εγκατάστασή τους μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα γίνει τον Ιούνιο. Επιπλέον, έχει γνωστοποιηθεί πως τα 400 μέλη της θα επιμεριστούν σε 4 πανεπιστήμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΣΟΕΕ, ΑΠΘ. Παράλληλα, από τον υπουργό έχει διαρρεύσει πως επειδή η ΟΠΠΙ δεν οπλοφορεί, μέσα στα ΑΕΙ είναι πιθανό να την συνοδεύσουν και διμοιρίες των ΜΑΤ. Η κυβέρνηση προχωράει στην «στρατηγική της έντασης», με την αστυνομία να στρατοπεδεύει στα πανεπιστήμια και οξύνοντας την κρατική καταστολή. Το καλοκαίρι αναμένεται και η τοποθέτηση καμερών, τουρνικέ, καρτών ελεγχόμενης εισόδου, η γενίκευση των Πειθαρχικών και το χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού, αλλά και κάθε εστία αυτοοργάνωσης και αγώνα των φοιτητών.

Πιο ειδικά, στο ΑΠΘ, ήδη η αστυνομία έχει στρατοπεδεύσει για αρκετές μέρες (πρόσχημα η κατασκευή βιβλιοθήκης, στο χώρο όπου επί 34 χρόνια βρισκόταν το «Στέκι στο Βιολογικό»). Σε όλο αυτό το διάστημα, εκατοντάδες φοιτητές αντέδρασαν με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις. Η απάντηση της κυβέρνησης, του «πρύτανη των ΜΑΤ» Παπαϊωάννου και της αστυνομίας ήταν η ωμή βία, τα χημικά, κρότου λάμψης, συλλήψεις στο σωρό και ένα γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας, ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών απέναντι στην νεολαία. Οι «πραιτοριανοί» του Θεοδωρικάκου δεν δίστασαν να πετάξουν δακρυγόνα και κρότου λάμψης ακόμη και μέσα στην Σχολή Θετικών Επιστημών, την ώρα μάλιστα που γίνονταν μαθήματα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φοιτητές να μην μπορούν να αναπνεύσουν. Αυτή η λυσσασμένη δολοφονική επίθεση κατά της νεολαίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν ουσιαστικά μια πρόβα τζενεράλε για τη γενικευμένη καταστολή, που θα εξαπολύσει παντού η κυβέρνηση, όσο οι επιπτώσεις της ακρίβειας, του πολέμου και της φτώχειας, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Και όσο η αποτυχία και φθορά, ως κατάρρευση, της ίδιας της κυβέρνησης όλο και ξεγυμνώνονται.

Ο ουσιαστικός λόγος της εγκατάστασης της ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ δεν είναι άλλος από την βαθιά κρίση και χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ως στρατηγικό στόχο την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και την αντικατάστασή της από το «Πανεπιστήμιο του 2030», δηλαδή ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο – εμπορευματοποιημένο πανεπιστήμιο, με διάλυση των πτυχίων και γενίκευση των διδάκτρων, ενώ η πλειοψηφία της νεολαίας θα πετάγεται εκτός σχολών και εκπαίδευσης. Αυτή η επίθεση προκαλεί την αντίδραση των φοιτητών και γενικά της νεολαίας, μαζί με την απόρριψη του πολέμου, της ακρίβειας, της καταστολής, της κυβερνητικής αθλιότητας… συνολικά, της σημερινής άθλιας κατάστασης. Τα βήματα μιας ριζοσπαστικοποίησης έχουν αρχίσει, απειλούν την κυβέρνηση με νέα κύματα αγώνων – αυτό έδειξε η κατάρρευση των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ στις εκλογές. Η απώλεια στηριγμάτων και πολιτικής, η γύμνια της ΝΔ του Μητσοτάκη (συνολικά του ελληνικού καπιταλισμού) μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, κάνουν υποχρεωτική την φυγή προς τα μπρος, προς την «ένταση», την καταστολή με ΟΠΠΙ, κάμερες, τουρνικέ, Πειθαρχικά. Προκειμένου να μεταφέρουν το κράτος έκτακτης ανάγκης μέσα στα πανεπιστήμια και να διασφαλίσουν την εφαρμογή των ακραίων νεοφιλελεύθερων νόμων της Κεραμέως.

Οι φοιτητές πρέπει άμεσα να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Η εκλογική καταδίκη της ΔΑΠ είναι καλά νέα, αλλά δεν αρκεί – πρέπει να γίνει αποφασιστική δράση. Χρειαζόμαστε άμεσα συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, ενότητα των συλλόγων μέσα από συντονιστικά, μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ΟΠΠΙ. Ενάντια στη διάλυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, για υπεράσπιση του Ασύλου. Ανοίγοντας το θέμα σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με άμεσες κινητοποιήσεις σε κάθε κίνηση καταστολής, όχι αδιέξοδες και καθυστερημένες «συμβολικές κινητοποιήσεις». Να ανοίξουμε το θέμα σε όλους τους εργαζόμενους, φτωχούς και νέους, που μισούν την κυβέρνηση της ακρίβειας και του πολέμου του Μητσοτάκη. Ο αγώνας ενάντια στην ΟΠΠΙ θα είναι διαρκείας: πρέπει να τον μετατρέψουμε σε μια νεολαιίστικη έκρηξη-εξέγερση. Για να μπλοκάρουμε αυτή τη χούντα που στήνουν μέσα στις σχολές, να ανατρέψουμε τα αντι-εκπαιδευτικά μέτρα, να διώξουμε κάθε μνημονιακό κανίβαλο και να πάρουμε επιτέλους τη ζωή μας στα χέρια μας!

 

  • ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
  • ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΠΠΙ, ΚΑΜΕΡΕΣ, ΤΟΥΡΝΙΚΕ, ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ – ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ, ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ
  • ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • ΚΑΤΩ Η ΦΙΛΟΠΟΛΕΜΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ