ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Οι τραμπουκισμοί, η βία και ο φασισμός μέσα στην Ε΄ΕΛΜΕ-Θ δεν θα περάσουν!

Η Γ.Σ. αποφάσισε τη ΔΙΑΓΡΑΦΗ από μέλος της ΕΛΜΕ του Χ. Βαϊτσίδη

Στις 4/5/22 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση(ΓΣ) της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ με μοναδικό θέμα την ομόφωνη πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου(ΔΣ) προς τη Γ.Σ  διαγραφής του Χ.  Βαϊτσίδη, λόγω παραβίασης άρθρων του καταστατικού που προέκυψαν από την εκπροσώπηση εκ μέρους του της ΕΛΜΕ στο Δίκτυο Άλφα χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΔΣ και για αυταρχική και αντισυναδελφική συμπεριφορά προς τις εργαζόμενες του Δικτύου Άλφα. Πριν ακόμα ξεκινήσει η ΓΣ αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια της ο ίδιος και μέλη της ΔΑΚΕ με προκλητική, βίαιη, προσβλητική και αντισυναδελφική  συμπεριφορά προσπαθούσαν να προκαλέσουν τα μέλη του ΔΣ και να φοβίσουν τους συναδέλφους με προφανή στόχο να διαλύσουν τη Γ.Σ. Δεν δίσταζαν να διακόπτουν τους ομιλητές και ιδιαίτερα τις εργαζόμενες του Δικτύου Άλφα, μέλη της ΔΑΚΕ κινήθηκαν απειλητικά προς αυτές (μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν ήταν καν μέλη της ΕΛΜΕ) θέλοντας να τις εμποδίσουν να μιλήσουν, λέγοντάς τες ότι δεν είναι μέλη της ΕΛΜΕ. Έκαναν συνεχώς υβριστικά και ειρωνικά σχόλια και έρχονταν απειλητικά πρόσωπο με πρόσωπο κυρίως με τα μέλη του Δ.Σ. αλλά και με συναδέλφους όταν αυτοί προσπαθούσαν να προφυλάξουν τους ομιλητές και τις διαδικασίες της ΓΣ. Η πλειοψηφία της ΓΣ απαίτησε να ακουστούν οι εργαζόμενες στο Δίκτυο Άλφα και να απαντήσουν στις ψευδείς κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον τους στην ομιλία του ο Χ. Βαϊτσίδης. Βέβαια ο Χ. Βαϊτσίδης δεν είπε κουβέντα για τον αυτοδιορισμό του στο Δίκτυο Άλφα εδώ και 11 χρόνια, ούτε φυσικά για τις προσπάθειες του να πετάξει έξω από το ΔΣ του Δικτύου Άλφα την Ε΄ ΕΛΜΕ όταν όρισε τη νέα εκπρόσωπό της.

Όταν ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία ψηφοφορίας με κάλπη και δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη(όπως προβλέπεται από το καταστατικό) ο Χ. Βαϊτσίδης και μέλη της ΔΑΚΕ επιτέθηκαν βίαια και τραμπούκικα προς τα μέλη του ΔΣ με στόχο να αρπάξουν τους εκλογικούς καταλόγους, την κάλπη και να εμποδίσουν τη διαδικασία όπως ό ίδιος ο Χ.  Βαϊτσίδης φώναζε ωρυόμενος. Παρόλα αυτά το  ΔΣ κατάφερε να ξεκινήσει τη ψηφοφορία. Ο Χ.Βαϊτσίδης και οι παρατρεχάμενοί του αρκετές φορές προσπάθησαν να εισβάλουν βίαια στην αίθουσα της ψηφοφορίας με αποτέλεσμα να χτυπήσουν συναδέλφους και να τραυματίσουν σοβαρά το μέλος του ΔΣ Πόπη Σαραϊδαρη, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι επιθέσεις αυτές συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Έφτασαν στο σημείο η σύζυγός του Χ. Βαϊτσίδη, προσποιούμενη ότι πάει να ψηφίσει, να αρπάξει και να σκίσει τους καταλόγους ψηφισάντων.

ΚΑΜΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

Το θράσος τους και η αλαζονεία δεν έχει όρια. Όταν διαπίστωσαν ότι το σχέδιο τους να διαλύσουν τις διαδικασίες δεν πέτυχε γιατί οι συνάδελφοι παρέμειναν και συνέχιζαν να ψηφίζουν παρ΄ όλους τους τραμπουκισμούς τους δεν δίστασαν να καλέσουν την αστυνομία παριστάνοντας τους απειλούμενους. Εντυπωσιακή και η «επιχειρησιακή ετοιμότητα» της αστυνομίας που με πλήθος αστυνομικών (ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ κ.α) μπήκαν στην αυλή του σχολείου και επιχείρησαν να εισβάλουν μέσα στο σχολείο. Όμως πλήθος συναδέλφων τους εμπόδισαν διασφαλίζοντας τις εσωτερικές διαδικασίες του σωματείου μας.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ

Αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά διαδραματίζονταν μπροστά στα μάτια εκλεγμένων στελεχών της ΔΑΚΕ που είχαν σπεύσει ακόμα και από την Αθήνα, οι οποίοι δεν έκαναν το παραμικρό για να σταματήσουν τα έκτροπα των μελών της παράταξης τους και για να απομακρύνουν την Αστυνομία. Μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος και ταμίας της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, ο πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ-Θ, ο γραμματέας της Δ΄ ΕΛΜΕ-Θ, ο γραμματέας της Α΄ ΕΛΜΕ-Θ και πολλά άλλα στελέχη τους.

Με τη στάση τους αποδεικνύεται ότι όλες αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι ατομικές συμπεριφορές, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίο δρουν  ή και εκπαιδεύονται να δρουν τα μέλη της παράταξης τους. Να κάνουν όποια λαθροχειρία χρειάζεται για να καταλαμβάνουν αξιώματα, να εκμεταλλεύονται τις θέσεις αυτές και να ασκούν εξουσία για ίδιον όφελος, να πουλούν εκδούλευση στους εργαζόμενους παρουσιάζοντας ως ρουσφέτια αυτά που είναι δικαιώματά τους, να υποτιμούν και να στρέφονται εναντίον των σωματείων και των συμφερόντων των εργαζόμενων. Αυτό είναι ο συνδικαλισμός για αυτούς. Μάλιστα όταν όλα αυτά δεν γίνονται αποδεκτά λασπολογούν, ασκούν βία και χρησιμοποιούν τις δυνάμεις καταστολής μέσα στα σωματεία. Αυτό είναι το κατάντημα του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που βάζει φρένο στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εκπαιδευτικών και σταματά τους αγώνες. Αυτοί είναι οι άριστοι του Μητσοτάκη. Αυτοί μαζί με δημάρχους, διευθυντές, προϊσταμένους, διοικητές κ.ά. είναι το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτοί  είναι που σε συντεταγμένο μέτωπο με την κυβέρνηση της ΝΔ θέλουν να διαλύσουν τα σωματεία. Από την μια η κυβέρνηση με το νόμο Χατζηδάκη θέλει να επιβάλει τον πλήρη έλεγχο στο εσωτερικό των σωματείων(ηλεκτρονική καταγραφή των μελών τους, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες) αλλά και την απαγόρευση στην ουσία της κήρυξης και διεξαγωγής της απεργίας θέτοντας πολλαπλές προϋποθέσεις. Και από την άλλη ο κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΔΑΚΕ του παροπλισμού, του εφησυχασμού, του ρουσφετιού και της βίας.

Στην Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ τα φαινόμενα αυτά είναι η κορύφωση μιας χρόνιας προσπάθειας της ΔΑΚΕ για εκφυλισμό του σωματείου

Ξεκίνησαν τη  διετία της πανδημίας που είχαν και το προεδρείο, όταν προσπάθησαν να αφυδατώσουν όλες τις διαδικασίες της ΕΛΜΕ. Όταν το υπουργείο ψήφιζε το ένα αντεργατικό- αντιεκπαιδευτικό πίσω από το άλλο αυτοί δεν καλούσαν ΔΣ, ΓΣ, δεν έστελναν στα σχολεία τις αποφάσεις του ΔΣ τις οποίες μάλιστα έγραφαν τα άλλα μέλη του ΔΣ και όχι αυτοί ως όφειλαν, δεν εξέδιδαν βεβαιώσεις μετακίνησης για τα μέλη του ΔΣ στην περίοδο του αντεργατικού lockdown, δεν υλοποιήσουν αποφάσεις του ΔΣ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και για την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση, ούτε φυσικά οργάνωναν- συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις. Σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μέσα στην ΕΛΜΕ επιχείρησαν να τη βάλουν στο γύψο. Αρνήθηκαν να γίνουν οι εκλογές της ΕΛΜΕ τον Ιούνιο του 2021 και φοβούμενοι την εκλογική τους κατρακύλα δεν συμμετείχαν στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2021(με πρόσχημα τον κορονοϊό) ενώ παράλληλα καλούσαν τον κόσμο να μην γραφτεί στο σωματείο. Τώρα μετά τις αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα του Πρόεδρου της ΔΑΚΕ Θεσσαλονίκης δεν δίστασαν να ασκήσουν βία σαν μπράβοι σε μέλη του ΔΣ και συναδέλφους προκειμένου να διαλύσουν τις διαδικασίες της ΓΣ. Να τους χαίρετε η παράταξη και το κόμμα τους.

Δεν τους πέρασε!

Η Γ.Σ. ήταν πολύ μαζική. Καταλυτική ήταν η επιμονή των συναδέλφων να μένουν επί ώρες για να υπερασπιστούν το σωματείο και τις διαδικασίες τους και από τις απαράδεκτες ενέργειες κάποιων μελών της ΔΑΚΕ αλλά και από την αστυνομία. Εξίσου συγκλονιστική ήταν και η παρουσία, η επιμονή και η αξιοπρέπεια των εργαζομένων του Δικτύου Άλφα που έμειναν και υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα ήταν 90 υπέρ της διαγραφής του Χ. Βαϊτσίδη για ένα χρόνο από την Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ και 21 κατά. Ο κόσμος της εκπαίδευσης και της εργασίας απομόνωσε τους τραμπουκισμούς και τη βία, υπερασπίστηκε την ΕΛΜΕ και έδωσε το μήνυμα προς όλους ότι μόνο μέσα από το δρόμο της συμμετοχής στο σωματείο θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα του. Έδειξε ότι η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο των εργαζομένων για να απαντήσουμε στην βαρβαρότητα που μας ετοιμάζουν. Η πάλη μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην αξιολόγηση αλλά και οι αγώνες μας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των δικών μας εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να έχουν αποτελέσματα μόνο αν ξεπεράσουνε αυτού του είδους τον συνδικαλισμό. Αν μέσα από συλλογικές μαζικές διαδικασίες αναζωογονήσουμε τα σωματεία μας. Αν κόντρα στις διαιρέσεις που συνεχώς μας επιβάλουν επιδείξουμε αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. Ένα πρώτο βήμα έγινε….

8/5/2022

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

(τηλ: 2310265730 ,  email: [email protected]