Όχι στην συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις – Πέμπτη 12/5 όλοι στις διαδηλωσεις

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ – ΚΑΤΩ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

 

Αθήνα: 18:30, Πλ. Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 18:30, Καμάρα

Πάτρα: 18:30, Παράρτημα 

 

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή στις 12/5 η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία «Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας». Μια συμφωνία που επεκτείνει σε πρωτοφανή βαθμό την εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Με τη συμφωνία αυτή, επεκτείνεται και αναβαθμίζεται η παραχώρηση στον αμερικανικό στρατό βάσεων και στρατοπέδων για εκπαίδευση αλλά και για επιχειρησιακά σχέδια. Τη Σούδα, τον Άραξο, την Ανδραβίδα, την Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο έρχονται να συμπληρώσουν η Ξάνθη, το Λιτόχωρο, η Λάρισα και ο Βόλος. Από άκρη σε άκρη, η χώρα μετατρέπεται σε απέραντο αμερικανο-νατοϊκό στρατόπεδο.

Η συμφωνία αυτή δεν έχει ημερομηνία λήξης (!). Δίνει τη δυνατότητα –και επίσημα– στις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση στη χώρα, για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων. Ήδη η Αλεξανδρούπολη έχει μετατραπεί στην πιο σημαντική βάση και ορμητήριο του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Ανατολική Ευρώπη, για μεταφορά στρατευμάτων και όπλων και για επιχειρήσεις (π.χ. μη επανδρωμένων αεροσκαφών) προς την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Μητσοτάκης και τα ΜΜΕ της αυλής του πανηγυρίζουν για «αναβάθμιση» της χώρας μας, για την «ασφάλεια» που μας παρέχει η συμφωνία και η παρουσία των πανίσχυρων Αμερικανών «φίλων» μας, για τις αμερικάνικες επενδύσεις και τη βροχή δολαρίων που θα ακολουθήσουν. Από κοντά η αντιπολίτευση (ΚΙΝΑΛ) σπεύδει να στηρίξει τη συμφωνία, ή όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να πει ένα χλιαρό και κάλπικο «όχι», ενώ επί των ημερών τους απογειώθηκαν οι σχέσεις με τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές!

Καμία «αναβάθμιση» δεν συμβαίνει! Καμία ασφάλεια ή «άμυνα» δεν παρέχει αυτή η κατάπτυστη συμφωνία! Πρόκειται για άκρως επιθετική συμφωνία, που εξασφαλίζει μόνο την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή στη δίνη του πολέμου.

Την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί έντρομος την ιμπεριαλιστική σύγκρουση, φοβούμενος τη μετατροπή της σε έναν 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ακόμα και με πυρηνικά όπλα, ο Μητσοτάκης μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών, βάζοντάς μας σε τρομαχτικό κίνδυνο. Είναι δεδομένο ότι πολύ γρήγορα (ίσως και στο επερχόμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ), στο οποίο θα σπεύσει να παρουσιάσει ως «δώρο» την ψηφισμένη Συμφωνία, θα ζητηθεί η ακόμα εντονότερη συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας, στέλνοντας βαρύ οπλισμό και τεθωρακισμένα.

Η εμπλοκή αυτή δεν φέρνει μόνο κινδύνους: Φέρνει και νέα οικονομική αιμορραγία για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η Ελλάδα είναι ήδη στην πρώτη θέση των χωρών του ΝΑΤΟ σε εξοπλιστικές δαπάνες, και αναμένεται νέο κρεσέντο εξοπλισμών, την ώρα που οι εργαζόμενοι ματώνουν από την ακρίβεια, τη φτώχεια, τους πενιχρούς μισθούς και την ανεργία.

Η Συμφωνία αποτελεί πραγματική πρόκληση για το εργατικό κίνημα. Μία πρόκληση που δεν είναι η πρώτη, αλλά ακολουθεί τα Rafale, τις φρεγάτες, την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Δείχνει ότι οι Έλληνες καπιταλιστές και τα πολιτικά τους επιτελεία έχουν επιλέξει τον δρόμο στον οποίο θα πορευτούν: πλήρης και άνευ όρων στοίχιση πίσω από το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς ιμπεριαλιστές. Το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς, που ποτέ δεν ερωτηθήκαμε γι’ αυτή την επιλογή, θα είναι δυσβάσταχτο και τα «οφέλη» ανύπαρκτα.

Οφείλουμε εδώ και τώρα να σηκώσουμε το γάντι σε αυτή την πρόκληση. Να απαντήσουμε με ένα μαζικό και μαχητικό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που θα βάλει τέλος στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή / συνενοχή των ελληνικών κυβερνήσεων και αστικών δυνάμεων. Να παλέψουμε για τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Για να μην παρασυρθεί όλη η περιοχή μας στον κυκλώνα του πολέμου. Παλεύοντας πρώτα-πρώτα ενάντια στη δική μας κυβέρνηση και σε κάθε επόμενη, που θέλει να μας μετατρέψει σε κρέας για τα κανόνια προκειμένου να σώσει το χρεωκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα.

 

Να ακυρωθεί εδώ και τώρα η κατάπτυστη Συμφωνία

Έξω από ΝΑΤΟ και ΕΕ – Καμία εμπλοκή στον πόλεμο

Λεφτά για υγεία – παιδεία – μισθούς, ΟΧΙ για τον πόλεμο και τους εξοπλισμούς

Κάτω η πολεμοκάπηλη κυβέρνηση της ΝΔ