Η άποψή μας: Ανίκανοι και στις Συντάξεις

Ανίκανοι και στις Συντάξεις

 

Από τη στήλη “Η άποψή μας” της Εργατικής Πάλης Μάη

 

Από τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη την επομένη της νίκης της στις εκλογές (Ιούλιος του 2019) ήταν, αφού αναφέρθηκε στην δραματική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, να αναλάβει την βελτίωσή του και ιδιαίτερα την λύση του αίσχους των εκκρεμών συντάξεων. Η καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης, όπως είπε ο ίδιος ο Μητσοτάκης γεμάτος συμπόνια «για τα περήφανα γηρατειά», υποβάλλει τους χιλιάδες ασφαλισμένους σε δοκιμασία γραφειοκρατικού βασανισμού, μεγάλη αναμονή, αγωνία και προσφυγή σε δανεισμό για να μπορέσουν να επιβιώσουν, τρομακτική ανέχεια κ.ά. Πέρα από το επικοινωνιακό ύφος, που τον συμβούλεψαν οι πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι Αμερικανοί σύμβουλοί του, αυτή και ακόμη χειρότερη είναι η πραγματικότητα: Γιατί κανείς συνταξιούχος δεν μπορεί να αντέξει μια αναμονή ως να του αποδοθεί η σύνταξη ακόμη και 3 έτη, χωρίς να έχει στην άκρη μια ελάχιστη αποταμίευση ή χωρίς να έχει τη στήριξη της οικογένειάς του — προφανώς και τα δυο, μονάχα ένα μικρό ποσοστό τα έχει. Εξήγγειλε το τέλος αυτή της κατάστασης και υποσχέθηκε την άμεση λύση του.

 

Πρώτη αποτυχία

Η πρώτη υπόσχεση που έδωσε ήταν ότι οι νέοι που βγαίνουν στην σύνταξη θα λαμβάνουν αμέσως την σύνταξή τους, μέσα σε τρεις μήνες. Όσο για τις παλαιές συντάξεις που εκκρεμούσαν μήνες και χρόνια, υποσχέθηκε την τάχιστη εκκαθάρισή τους μέσα σε λίγους μήνες. Τίποτα βέβαια από τα δύο δεν έγινε, οι εκκρεμείς συντάξεις και ο χρόνος απονομής τους μεγάλωσαν περισσότερο σε μέγεθος και σε χρόνο, με θύμα πέρα από τους συνταξιούχους, και τον λαλίστατο αρμόδιο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γ. Βρούτση.

Δεύτερη αποτυχία

Κατόπιν ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα ο ακραίος φιλελεύθερος Χατζηδάκης, που στα μάτια των νεοφιλελεύθερων αγριάνθρωπων «λάμπει σαν χρυσός», αφού στα προσόντα του υπάρχουν η ιδιωτικοποίηση/ξεπούλημα παλαιοτέρα (2009) της «Ολυμπιακής» και πριν ένα χρόνο της ΔΕΗ, και ο ίδιος είναι άεργος σε όλη του την ζωή! Υποσχέθηκε τα ίδια με τον προηγούμενο, αλλά απέτυχε, και άρχισε να ρίχνει την δική του ευθύνη, όπως κάνουν όλοι οι νεοφιλελεύθεροι που θεωρούν τους εαυτούς τους αλάνθαστους και την πολιτική τους τη μόνη σωστή, στους εργαζόμενους. Άρχισε συστηματικά να βρίζει τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ (Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), χρησιμοποίησε κάθε είδους συκοφαντία εναντίον τους, χαρακτηρίζοντάς τους «τεμπέληδες», «βασανιστές των ασφαλισμένων» κ.λπ., για να ξεφουρνίσει αυτό που ουσιαστικά σκόπευε από την αρχή που ανέλαβε το υπουργείο: να προχωρήσει σε μια ιδιότυπη ιδιωτικοποιήση αυτού του τεράστιου οργανισμού, υποτίθεται για να απονεμηθούν οι συντάξεις τάχιστα στους δυστυχούντες συνταξιούχους! Βρήκε κάτι ημετέρους, λαμόγια δικηγόρους, λογιστές κ.ά., τους έδωσε παχυλούς μισθούς για να εξετάσουν τους φακέλους και να εκδώσουν συντάξεις. Απέτυχαν πλήρως και επέστρεψαν τους φακέλους στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ με τεράστια λάθη, προκειμένου να επανελεγχθούν και να διορθωθούν. Οι «τεμπέληδες» και «βασανιστές» – κατά τον υπουργό Εργασίας – εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ κλήθηκαν – φορτώνοντάς τους με διπλή δουλειά και υποχρεώνοντάς τους να δουλεύουν και τις αργίες – να σώσουν τον ασφαλιστικό οργανισμό από σωρεία λαθών που θα επιβάρυναν τα ταμεία με πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ίσως κάποιος, μάλλον αφελής, να περίμενε από τον Κ. Χατζηδάκη να παραδεχτεί το σφάλμα του. Για τα ολέθρια λάθη του, για τις αυταπάτες και απάτες του, για τα λαμόγια και τα ιδιωτικά μάνατζμεντ, για τις «μεταρρυθμίσεις» του που αύξησαν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, προσχώρησε σε μια ακόμη «μεταρρύθμιση», σαν και αυτές που κάνουν όλοι οι νεοφιλελεύθεροι και οδηγούν την οικονομία σε κατάρρευση και την κοινωνία σε καταστροφή. Πέρασε τροπολογία από την Βουλή, όπου οι ασφαλισμένοι θα αυτοπροσδιορίζουν την σύνταξή τους, δηλαδή κατά δήλωσή τους θα απονέμουν τη σύνταξή τους! Βέβαια, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα και πάλι – αν ήταν τόσο εύκολο θα μπορούσαν να το κάνουν και οι ιδιώτες/λαμόγια – και ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων θα μεγαλώσει περισσότερο. Ωστόσο, άλλο φαίνεται να έχει στο μυαλό του ο κουτοπόνηρος ούλτρα αντιδραστικός/εργατοκτόνος Χατζηδάκης και αυτό δεν είναι οι ασφαλισμένοι που βγαίνουν στη σύνταξη. Το πιθανό είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση προεκλογική, αδιαφορώντας για τη καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων και των συνταξιούχων, εάν έστω και κατ’ ελάχιστον εφαρμοστεί η τελευταία (;) «μεταρρύθμισή» του.

Ανίκανοι, απατεώνες, άχρηστοι

Για να δείξει ο άεργος Χατζηδάκης ότι έχει κάνει έργο στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρουσιάζει ψευδή στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις: α) Κύριες, 73.000 β) Επικουρικές 124.000 γ) Εφάπαξ, 12.000. Το ΕΦΚΑ, η πλέον κατάλληλη υπηρεσία δίνει στις 31/1/2022 τα παρακάτω στοιχεία για τις εκκρεμείς συντάξεις: α) Κύριες, 152.345 (η δαπάνη κύριων συντάξεων υπολογίζεται 449.132.000 ευρώ β) Επικουρικές, 124.300 (η δαπάνη κύριων συντάξεων υπολογίζεται 223.000.000 ευρώ γ) Εφάπαξ 45.000 δ) Από παράλληλη ασφάλιση, 55.000. Επομένως, το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων ανέρχεται σε 376.645.

Η διαφορά ανάμεσα στα στοιχεία που δίνει ο Χατζηδάκης και σε αυτά που ο δίνει ο ΕΦΚΑ είναι τεράστια και είναι βέβαιο ότι ο ασφαλιστικός οργανισμός δίνει τα πραγματικά στοιχεία και ο νεοφιλελεύθερος υπουργός λέει ψέματα όπως άλλωστε κάνουν πάντοτε όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Λένε ψέματα για να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για να μπορέσουν να παραμείνουν στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών, των πλουσίων, των ημετέρων και τα δικά τους. Λένε ψέματα γιατί είναι ανίκανοι και άχρηστοι για οτιδήποτε. Απέτυχαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, απέτυχαν στην προστασία του περιβάλλοντος, απέτυχαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, απέτυχαν στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην ανάταση της οικονομίας και τώρα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας που ροκανίζει τους μισθούς, τις συντάξεις και τα λαϊκά εισοδήματα. Δεν φτάνουν όλα αυτά, εμπλέκει όλο και περισσότερο την χώρα στην πολεμική σύγκρουση της Ουκρανίας ακολουθώντας πιστά τους ιμπεριαλιστές της Δύσης, αδιαφορώντας πλήρως τα εκφρασμένα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Αυτή την πολεμοκάπηλη κυβέρνηση των άχρηστων, των πλουσίων και των κερδοσκόπων πρέπει να την διώξουμε όσων των δυνατόν γρηγορότερα. Αυτό είναι το συμφέρον μας, γι’ αυτό πρέπει να παλέψουμε και να φέρουμε μια δική μας κυβέρνηση, μια κυβέρνηση των εργαζομένων.