Χωρίς τέλος τα εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες εν ώρα εργασίας

Ένας 45χρονος εργάτης σε ξενοδοχείο της Κρήτης, στην Σταλίδα Χερσονήσου, κατά την διάρκεια οικοδομικών εργασιών έπεσε από μεγάλο ύψος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, αλλά δεν άντεξε και ξεψύχησε.

Ο θάνατος του 45χρονου δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός, προστίθεται στην μαύρη λίστα θανάτων εργαζομένων εν ώρα εργασίας. Η έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας, η εντατικοποίηση και οι συνεχείς υπερωρίες δημιουργούν τις συνθήκες για τα εργατικά δυστυχήματα-δολοφονίες, όπως και αυτό.

Οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες, που είναι πλήρως συνυφασμένες με τα αντεργατικά νομοσχέδια που έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα (ειδικότερα του Χατζηδάκη που ουσιαστικά νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες), δεν έχουν τέλος. Η νεοφιλελεύθερη εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ, το μόνο που κάνει είναι πλάτες απέναντι στην εργοδοσία για να αυξήσει τα κέρδη της, οδηγώντας μας όλο και πιο βαθιά σε έναν εργασιακό μεσαίωνα. Οι μισθοί πείνας, η τεράστια αύξηση τιμών ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, η έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας μέσα στους χώρους εργασίας, η εντατικοποίηση, τα ελαστικά ωράρια και η μαύρη εργασία που έχει γίνει μια κανονικότητα, όχι απλά δεν μας αφήνουν να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, αλλά μας στερούν και την ίδια μας τη ζωή, οδηγώντας μας στον θάνατο. Για τους εργοδότες η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία σημασία, μπροστά στον βωμό του κέρδους. Μια ακόμα τραγική επιβεβαίωση των παραπάνω, αποτελεί και ο θάνατος του 45χρονου.

Στη θέση του 45χρονου θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς! Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βρεθεί άλλος εργαζόμενος στο χώμα, για να γεμίζουν οι τσέπες των εργοδοτών. Είναι χρέος μας πλέον να οργανωθούμε μέσα στους χώρους εργασίας, να διεκδικήσουμε συμβάσεις, ασφάλεια, μέτρα προστασίας και υγιεινής, ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς μισθούς. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε σαν σύγχρονοι δούλοι!

Η διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς να γίνει η αρχή μαχητικών, ανυποχώρητων, εργατικών αγώνων και μαζικών κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων κανίβαλων της ΝΔ.  Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας, να παλέψουμε για να πάρουμε πίσω το δικαίωμα για Ζωή!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

email: [email protected]