H κατάργηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών μας δικαιωμάτων δεν θα περάσει

Την Παρασκευή 1/2, στις 1μμ, πρώην εργαζόμενοι από το ψητοπωλείο «Τσιτσί- φαί» και μέλη της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το εν λόγω κατάστημα που βρίσκεται στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας επαναπρόσληψη και δεδουλευμένα δέκα εργαζομένων.

Οι εργοδότες, αφού απείλησαν τους διαδηλωτές, ειδοποίησαν την αστυνομία. Αμέσως αστυνομικοί και δύο περιπολικά εμφανίστηκαν και δείχνοντας ιδιαίτερο ζήλο προσήγαγαν 7 άτομα στο ΑΤ Πολίχνης, γιατί οι εργοδότες ήθελαν να κάνουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Το εν λόγω αδίκημα επιφέρει αυτόφωρη διαδικασία και οι 7 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Στο σημείο έσπευσαν αλληλέγγυοι που με συνθήματα ζητούσαν την άμεση απελευθέρωση των 7. Υπό την πίεση της κινητοποίησης, ο εισαγγελέας έδωσε εντολή ν’ αφεθούν ελεύθεροι. Στη συνέχεια, και αφού οι 5 αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα –προσθέτοντας τους και κατηγορία για απείθεια– ξεκίνησε νέα ταλαιπωρία, στέλνοντας τους στη ΓΑΔΘ για φωτογραφίες. Τελικά, λίγο μετά τις 11μμ, αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.

Δύο μέρες νωρίτερα, η διεύθυνση της Pizza Hut Θεσσαλονίκης, τελείως αιφνιδιαστικά απαίτησε από τους περίπου 60 εργαζόμενους να υπογράψουν άμεσα νέες ατομικές συμβάσεις με μείωση 20-40% σε κάθε εργαζόμενο, απειλώντας με κλείσιμο των 3 καταστημάτων, αν δεν υπέγραφαν. Οι εργαζόμενοι (που όλο το προηγούμενο διάστημα με τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, με συμμετοχή σε απεργίες κ.λπ. είχαν αποκρούσει παρόμοιες επιθέσεις, επιβάλλοντας να μη γίνει καμιά μείωση στους μισθούς τους και τα επιδόματα τους) δεν ενέδωσαν στον εκβιασμό και αρνήθηκαν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις.

Τελικά, η εργοδοσία την επόμενη κράτησε κλειστά τα τρία καταστήματα. Την Παρασκευή άνοιξε τα δύο (Λ. Πύργου και Χαριλάου), ενώ αποφάσισε να κλείσει οριστικά το κατάστημα της Καλαμαριάς, απολύοντας τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα, όπως αποφάσισαν στη συνέλευσή τους.

Οι δύο παραπάνω περιπτώσεις μόνο τυχαίες δεν είναι. Έρχονται να προστεθούν στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τις δικαστικές αποφάσεις ενάντια στις απεργίες, την επίταξη-επιστράτευση των απεργών του Μετρό, τις ΕΔΕ σε Εκπαιδευτικούς κ.τ.λ.

Είναι πλέον εμφανές ότι συγκυβέρνηση και εργοδότες προσπαθώντας να εφαρμόσουν το νέο μνημόνιο, που επιφέρει σειρά βάρβαρων μέτρων για τους εργαζόμενους (νέες μειώσεις μισθών, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων), επιτίθενται με λύσσα σε όσους προσπαθούν να αντισταθούν στη μετατροπή μας σε δουλοπάροικους, χρησιμοποιώντας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους (αστυνομία. ΜΑΤ, δικαστήρια).

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση απαιτείται να αντιδράσουμε άμεσα και να σπάσουμε το κλίμα τρομοκρατίας, στον δρόμο ανατροπής της Συγκυβέρνησης, των Μνημονίων, του σάπιου καπιταλισμού, για να σωθεί η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Με ενότητα και αλληλεγγύη να σταματήσουμε την κατάργηση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων μας. Όλοι μαζί, να οργανώσουμε τη Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας, τη δική μας εξέγερση, για να διώξουμε τη συγκυβέρνηση και να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις.

2/2/2013

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ