Δεν μεταφέρουν όπλα για το ΝΑΤΟ οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Εργαζόμενοι ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Διαδηλωτές Θεσσαλονίκης: ΟΧΙ μεταφορά όπλων για το ΝΑΤΟ!

 

Πριν από λίγες μέρες, εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είπαν ένα γενναίο, υποδειγματικό ΟΧΙ στις πολεμικές προετοιμασίες του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενοι από το μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης αρνήθηκαν να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη, όπου καλούνταν να βοηθήσουν την τεχνική προετοιμασία της μεταφοράς αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ.

Εδώ και πάνω από 2 βδομάδες, η διοίκηση έχει ασκήσει πίεση για να σπάσει την αντίστασή τους. Αρχικά αναζητώντας «εθελοντές» ή βάζοντας τους εργαζόμενους «να τα βρουν», δηλαδή να φαγωθούν μεταξύ τους. Στη συνέχεια προσπαθώντας να επιβάλλει τη συμμετοχή τους, με διαταγές σε ύφος «διευθυντικού δικαιώματος». Λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι δουλειά των εργαζομένων να ενδιαφέρονται τι μεταφέρουν τα βαγόνια.

Το παγκόσμιο εργατικό κίνημα, και μάλιστα στις χώρες των «δυτικών» ιμπεριαλιστών, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, έχει γράψει λαμπρές αντιπολεμικές και διεθνιστικές σελίδες στην ιστορία του, όταν σωματεία και εργάτες σε λιμάνια, τρένα και αεροδρόμια έχουν αρνηθεί να βοηθήσουν στη μεταφορά όπλων και στρατευμάτων για τα σχέδια των αποικιακών και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Δύο μόνο παράδειγματα ανάμεσα σε πολλά: α) Τον Μάρτιο του 2021, σε υποστήριξη των Παλαιστινίων, ιταλοί λιμενεργάτες στο Λιβόρνο είχαν αρνηθεί να φορτώσουν όπλα που προορίζονταν για το Ισραήλ. β) Την Πρωτομαγιά του 2008, χιλιάδες λιμενεργάτες στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ προχώρησαν σε πολιτική απεργία ενάντια στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ, με σύνθημα «Όχι Ειρήνη, Όχι Δουλειά! Σταματήστε τον Πόλεμο, Φέρτε πίσω τα στρατεύματα!». Το συνδικάτο τους, το Διεθνές Συνδικάτο Λιμενεργατών και Αποθηκών (ILWU), ένα από τα πιο δημοκρατικά και μαχητικά, ήταν το 1964 το πρώτο που είχε αντιταχθεί στον πόλεμο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Βιετνάμ. Ενώ τη δεκαετία του 1980 είχε επίσης αντιταχθεί στην αντεπαναστατική επέμβασή των ΗΠΑ ενάντια στο λαό του Ελ Σαλβαδόρ και στο καθετώς απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Μπράβο στους συναδέλφους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ – όλη η υποστήριξή μας, ώστε κάθε πίεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης πάνω τους να πέσει στο κενό. Αυτός είναι ο δρόμος για να επιβάλλουμε την «ειρήνη των λαών», για να μπλοκάρουμε έμπρακτα τη μηχανή του πολέμου με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις. Για να σταματήσουμε την εγκληματική πολεμοκαπηλεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ολοένα ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά και εκθέτει τον ελληνικό λαό στους μεγαλύτερους κινδύνους, όπως π.χ. με την απέλαση των 12 ρώσων διπλωματών.

Την Τετάρτη 6/4, στην Αθήνα, μετά την απεργιακή διαδήλωση ένα τμήμα (με συμμετοχή και της ΟΚΔΕ) προχώρησε μέχρι τα κεντρικά γραφεία της Τραινοσέ, ώστε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους. Ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν: Όπλο για το ΝΑΤΟ δεν θα φορτωθεί, τρένο και πλοίο δεν θα κουνηθεί!

Την ίδια μέρα, η αστυνομία επιτέθηκε άγρια σε απεργούς διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη και συνέλαβε 8 απ’ αυτούς, σέρνοντας τους με χειροπέδες στο νοσοκομείο, όταν η κινητοποίηση κατευθύνθηκε στο λιμάνι της πόλης σε διαμαρτυρία για τη μεταφορά ΝΑΤΟϊκού πολεμικού υλικού. Να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωση τους και την πλήρη απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία!

Και μετά απ’ όλα αυτά, σήμερα 7/4 το μεσημέρι, στη Βουλή όχι μόνο μίλαγε η αμερικανονατοϊκή μαριονέτα Ζελένσκι, που τον καλοδέχονταν και τον χειροκροτούσαν ως «ήρωα» και σε «ένδειξη αλληλεγγύης στο λαό της Ουκρανίας» σχεδόν όλα τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Μερα25 κ.ά.) – αλλά στην πορεία της φιέστας εμφανίστηκε να μιλήσει, σε σύνδεση, και μέλος του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ!

Εργαζόμενοι και νεολαία με αγώνες θα σταματήσουμε αυτό το αίσχος, της συμμετοχής της χώρας μας στον πόλεμο, όπου μας σέρνει η κυβέρνηση, όλη η αστική ελίτ και οι «πάμε πόλεμο» που έχουν λυσσάξει γύρω της.