Η άποψή μας: Η κοροϊδία τους δεν έχει όρια

 

Η κοροϊδία τους δεν έχει όρια

 

Από την στήλη “Η άποψή μας” της Εργατικής Πάλης Απρίλη

 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης την άλλη μέρα (17/3), είναι σαν όλα τα μέτρα «ανακούφισης και ενίσχυσης των αδυνάτων ή ευπαθών ομάδων» που έχουν πάρει μέχρι τώρα οι νεοφιλελεύθεροι για την καταπολέμηση της ακρίβειας της φτώχειας κ.λπ.: κοροϊδία και φιλοδωρήματα. Μπορεί να μην φτάνουν, είπε ο Μητσοτάκης, «αλλά είναι το καλύτερο δυνατό ρεαλιστικά», προσπαθώντας να δικαιολογηθεί για τα 14 ευρώ επιπλέον επιδότηση στους τρομακτικά αυξημένους λογαριασμούς του ρεύματος των εκατοντάδων ευρώ και τα 13 ευρώ για τη βενζίνη, με τα οποία πλέον δεν γεμίζει ούτε μηχανάκι. Άλλωστε, αυτά τα φιλοδωρήματα προέρχονται κυριολεκτικά από την φοροαφαίμαξη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, από αυτή που έχει προκύψει από την αύξηση των κρατικών εσόδων λόγω αύξησης του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου των καυσίμων –εκτός από τη γενική– ένεκα της αύξησης των τιμών. Και βέβαια με αυτά τα φιλοδωρήματα η αντιδραστική κυβέρνηση της ΝΔ, κανέναν δεν μπορεί να ξεγελάσει, ούτε να καλμάρει τη διογκούμενη λαϊκή οργή απέναντι σε μια πολιτική που βυθίζει ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ακόμη, θα δοθούν 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα (φορολογικού έτους 2020) έως 7.200 ευρώ, δηλαδή 600 ευρώ το μήνα ή ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Ενώ επίσης 200 ευρώ θα λάβουν 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες και άνθρωποι με αναπηρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα χρήματα είναι πολύ λιγότερα από το ΕΚΑΣ που έπαιρναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι πριν την κατάργησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ακόμη λιγότερα από την 13η και 14η σύνταξη πριν την καταργήσει η ΝΔ. Επιπλέον, 2-3 ακόμη μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ασήμαντα σε βαθμό που δεν χρειάζεται να αναφερθούν.

Κόλαση η ζωή των εργαζομένων

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ η ακρίβεια έχει δραματικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Συγκεκριμένα στην παραπάνω έρευνα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δήλωσαν:

– το 74% ότι η άνοδος των τιμών τους οδήγησε να μειώσουν τις δαπάνες θέρμανσης.

– το 60% ότι μείωσε τα βασικά καταναλωτικά αγαθά

– το 80% ότι μείωσε τις δαπάνες ψυχαγωγίας

Αυτά τα στοιχεία κάνουν τους εργαζόμενους: α) να δηλώνουν σε ποσοστό 61% απογοητευμένοι για το μέλλον, β) να θεωρούν σε ποσοστό μόνο 3%, ως λύση τα φιλοδωρήματα της κυβέρνησης, γ) το 49% να ζητάει μείωση των ειδικών φόρων και των φόρων κατανάλωσης, δ) το 43% να ζητάει αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όμως, όσο και αν περιορίσουν τις δαπάνες τους οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις απώλειες που υφίσταται το γλίσχρο εισόδημά τους λόγω της ακρίβειας. Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχής (Eurostat) ο πληθωρισμός τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 8% (κάνοντας ένα σημαντικό άλμα από το 7,2% του Φεβρουαρίου) και θεωρείται βέβαιο πως όταν ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ μπορεί να είναι και 8,5%! Σε ακόμη χειρότερη θέση θα βρεθούν οι συνταξιούχοι αν λάβει κανένας υπόψη ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία: α) 1.038.277 συνταξιούχοι (42,28%) έχουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από τα 700 ευρώ μεικτά, και β) 937.014 κύριες συντάξεις (34,06% του συνόλου) είναι μέχρι τα 500 ευρώ μεικτά, που δείχνει ότι τουλάχιστον το 1/3 των συνταξιούχων βρίσκονται κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας! Με τέτοιες συντάξεις και με την ακρίβεια να μεγαλώνει όλο και περισσότερο, τα ψίχουλα του Μητσοτάκη είναι κοροϊδία. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση των ανέργων, που ο αριθμός τους άρχισε πάλι να αυξάνει, και ήδη ξεπέρασε το 1,2 εκατ.

Την ίδια περίοδο που οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα χαρακτηρίζουν ζοφερή την κατάσταση με τα χειρότερα να έρχονται –ακόμη και η απειλή επισιτιστικής κρίσης– άλλοι έχουν τεράστια κέρδη και υπερκέρδη και ξοδεύονται τεράστια ποσά για πολεμικές δαπάνες. Ενώ τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος και η αντιδραστική νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση τους επιδοτεί μόνο με 14 ευρώ, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο δίμηνο είχαν υπερκέρδη 1,4 δισ. ευρώ που μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος του 2022 τα 4 δισ. ευρώ! Για να «καλύψει» αυτά τα προκλητικά υπερκέρδη ο Μητσοτάκης –υποκρινόμενος ότι δεν το γνώριζε– υποσχέθηκε, εάν πράγματι υπάρχουν, να τα φορολογήσει με 90%. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι δεν πρόκειται να επιβάλει κανένα φόρο και το πιθανότερο είναι να ανακοινώσει και άλλες φοροαπαλλαγές.

Φτάνει πια η κοροϊδία

Όλο και πιο συχνά ο Μητσοτάκης μιλάει για την «ανηφόρα», την «αστάθεια και την αβεβαιότητα» που έχουμε μπροστά μας. Όμως, όπως πάντα, λέει ψέματα και προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Όπως έχει αποδείξει αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, η «ανηφόρα» και οι «δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας» δεν αφορούν όλους. Αφορούν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όλους τους «από κάτω», που αν και δουλεύουν περισσότερο, κάτω από όλο και χειρότερες συνθήκες, βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται και επιπλέον να ροκανίζεται από την ακρίβεια και στον ορίζοντα να έρχεται η επισιτιστική κρίση. Δεν αφορούν τους καπιταλιστές που για την αύξηση της κερδοφορίας τους χρηματοδοτούνται από τα κρατικά ταμεία και το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, ψηφίζονται δήθεν «αναπτυξιακοί νόμοι» κ.λπ.

Για να σωθούμε από αυτούς τους αντιδραστικούς κανίβαλους πρέπει να οργανωθούμε και να ξεκινήσουμε διαρκείς κινητοποιήσεις για να τους ανατρέψουμε και να τους στείλουμε εκεί που πραγματικά αξίζουν, στο καλάθι των αχρήστων. Η γενική απεργία της 6ης Απριλίου πρέπει να είναι μαζική, δυναμική και μόνο η αρχή των διαρκών κινητοποιήσεών μας. Είμαστε η δύναμη και μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου, όλων των αγαθών και μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε εμείς, αρκεί να το πιστέψουμε και να οικοδομήσουμε τις δικές μας οργανώσεις, κοινωνικές και πολιτικές. Κατά την περίοδο που έχει ανοίξει, με την κρίση να χειροτερεύει, τον πόλεμο να επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, κάθε εφησυχασμός και αδράνεια βλάπτει εμάς τους ίδιους.