«Αύξηση» κατώτατου μισθού: Ο εμπαιγμός των εργαζομένων δεν έχει όρια!

«Αύξηση» κατώτατου μισθού: Ο εμπαιγμός των εργαζομένων δεν έχει όρια!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4, 10:30, πλ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Στα σκαριά βρίσκεται ακόμα η υποτιθέμενη «αύξηση του κατώτατου μισθού» που ετοιμάζει η κυβέρνηση να παρουσιάσει στις 29 Απριλίου στο υπουργικό συμβούλιο. Η «βοήθεια» που προτίθεται να δώσει ο Μητσοτάκης μπροστά στο τεράστιο κύμα ακρίβειας στους εργαζόμενους, κινείται μεταξύ 3%-5% από 1η Μαΐου. Σε απλή μετάφραση, άλλη μια κοροϊδία εις βάρος των εργαζομένων, των νέων και των φτωχών.

Καταρχάς, το ποσοστό που συζητούσαν ήταν μια αύξηση κοντά στο 5,6% ώστε ο κατώτατος να φτάσει τα 700 ευρώ πάνω-κάτω. Το 3%-5% προκύπτει από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει κάτσει κουτί στην κυβέρνηση για να ρίχνει σε αυτόν την ευθύνη της δικής της ανικανότητας, της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, που ξεπουλάει μία μία τις επιχειρήσεις σε ιδιώτες – αρπακτικά, καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα, σπέρνει φτώχεια.

Σαφώς ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία δημιουργεί μια όξυνση της ακρίβειας που τσακίζει καθημερινά τους εργαζόμενους και αποτελεί εφαλτήριο για μια βαθύτερη σκλήρυνση της αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης. Ωστόσο, η ακρίβεια σε συνδυασμό με τους μισθούς πείνας και την μεγάλη ανεργία, που με τη «σφραγίδα» Μητσοτάκη πλήττει τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στερούμαστε βασικά αγαθά, οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε για να πληρώσουμε το ρεύμα, η τιμή του οποίου έχει διπλασιαστεί (η Ελλάδα είναι η χώρα με το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ), κρυώνουμε μέσα στα ίδια μας τα σπίτια! Ο πληθωρισμός καλπάζει, σπάζοντας ρεκόρ 25ετίας (έφτασε στο 7,2%), η βενζίνη έχει πλησιάσει τα 2,5 ευρώ/λίτρο και η κυβέρνηση της καταστροφής, μας κοροϊδεύει κατάμουτρα με ψευτοεπιδοτήσεις 0,22 ευρώ για κάθε λίτρο βενζίνης ή με πενιχρές αυξήσεις στους μισθούς που δεν φτάνουν ούτε για ένα κουλούρι τη μέρα! Η φιλοπόλεμη κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δεν παραλείπει να ενισχύει με δισεκατομμύρια την αστυνομία, τον στρατό και τους διάφορους ημέτερους, διατυμπανίζοντας κυνικά τις προτεραιότητές της.

Παράλληλα, με την ψήφιση του ν/σ Χατζηδάκη ήδη από το καλοκαίρι του 2021, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να επιτίθεται με λύσσα στους εργαζομένους, επιχειρώντας να διαλύσει όποιο συνδικαλιστικό δικαίωμα έχει απομείνει μετά από 10 χρόνια μνημονίων. Χτυπά το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, την Κυριακάτικη αργία, επιβάλλει την ελαστική εργασία με 4ωρα ή 10ωρα, κυνηγά την λειτουργία και εσωτερική δημοκρατία των σωματείων, βάζει μπρος το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Ο μόνος τρόπος για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτήν την κατάσταση είναι η οργάνωση και ο αγώνας μας στους χώρους δουλειάς. Πλέον είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβιώσουμε ως εργαζόμενοι, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Να πετάξουμε στον καλάθι  των αχρήστων της ιστορίας τους νεοφιλελεύθερους κανίβαλους που μας εμπαίζουν με «αυξήσεις» – ελεημοσύνες και μας λιώνουν στη δουλειά με αντεργατικά νομοσχέδια. Να επιβάλουμε επιτέλους το δικό μας δίκιο.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων