ΣΣΠ: Ανακοίνωση για τις εκλογές στις νέες φοιτητικες εστίες του ΕΜΠ (ΝΦΕΕΜΠ)

ΓΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ, ΜΑΖΙΚΕΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ– ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ (ΣΣΠ)

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ:

Σάββατο 09/04 8:00-20:00, Κυριακή 10/04 12:00-20:00, 11/04 Δευτέρα 7:00-19:00

 

Ως νεολαία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα τεράστια προβλήματα της εποχής μας (πόλεμος, οικονομική κρίση, εγκληματική διαχείριση πανδημίας, ακρίβεια, περιβαλλοντική κρίση κ.ά.) και μπροστά σε αυτά πρέπει να πάρουμε θέση, να αγωνιστούμε, αν θέλουμε να έχουμε μέλλον. Ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου (ακόμα και με πυρηνικά) είναι πλέον υπαρκτός, με την κυβέρνηση της ΝΔ να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, να μας εμπλέκει στους κινδύνους από τα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΕΕ, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε απέραντη βάση του ΝΑΤΟ.

Τα δις που δίνονται στα εξοπλιστικά προγράμματα, την αστυνομία και τους επιχειρηματίες είναι λεφτά που κόβονται από υγεία, παιδεία, φοιτητική μέριμνα και κοινωνικές ανάγκες. Οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν οδηγήσει σε συνειδητή υποβάθμιση των δημοσίων δομών και στην ιδιωτικοποίησή τους, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, οι λογαριασμοί ρεύματος να έχουν τριπλασιαστεί και η ακρίβεια βασικών αγαθών να «χτυπάει κόκκινο».

Μοναδικό τους μέλημα η διάσωση του χρεοκοπημένου Ελληνικού καπιταλισμού και κάθε αρπακτικού-επιχειρηματία. Έτσι ψήφισαν αντεργατικά-αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια (νόμοι Κεραμέως, Χατζηδάκη κ.α.), χουντονομοσχέδια όπως της απαγόρευσης διαδηλώσεων και η πρόσφατη τροπολογία λογοκρισίας του τύπου! Το αστυνομοκρατούμενο κράτος είναι βασικό συστατικό αυτής της επίθεσης.

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ: ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

Δύο χρόνια, με κλειστές σχολές και την πανδημία να καλπάζει, η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των φοιτητών. Στόχος τους είναι να καταργήσουν τη δημόσια – δωρεάν παιδεία και μέριμνα, με την επιβολή ενοικίων στις εστίες και διδάκτρων στις σχολές, για να σπουδάζει μόνο όποιος έχει χρήματα στην τσέπη και να κερδοσκοπούν πάνω στις ανάγκες μας οι μεγάλοι επιχειρηματίες-φίλοι της κυβέρνησης. Οι υπόλοιποι φοιτητές θα πρέπει να πεταχτούν εκτός εκπαίδευσης και να συμβιβαστούν με έναν τίτλο σπουδών υποβαθμισμένο, χωρίς εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα. Γι’ αυτό ετοιμάζουν να φέρουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσα στις σχολές και στα δωμάτια των εστιών μας, τις διαγραφές, τα πειθαρχικά, τους ελέγχους εισόδων και τις κάμερες! Επιπλέον, φέρνουν προς ψήφιση το επόμενο διάστημα έναν νέο Νόμο–Πλαίσιο, που θα επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στα δημόσια πανεπιστήμια, με την εγκαθίδρυση Συμβουλίων Ιδρύματος(μάνατζερ), μαζικά λουκέτα σε σχολές, διάλυση των πτυχίων μας!

Οι εστίες έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, χωρίς χρηματοδότηση. Το ζεστό νερό και η θέρμανση σε πολλά κτήρια βρίσκονται εκτός, το φαγητό είναι παρακμιακό, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις (πλυντήρια, φώτα κ.ά.), η συγκοινωνία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Τα δωμάτια δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση. Η επίθεση προχωρά με τη θέσπιση «ενιαίων κριτηρίων» στέγασης σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Στόχος τους είναι να λειτουργούν σαν επιχείρηση real estate εντός του πανεπιστημίου. Τα «ενιαία κριτήρια» αποτελούν το απαραίτητο πλαίσιο για να επεκταθεί το καθεστώς των «συμπράξεων» (ΣΔΙΤ) πανελλαδικά – δηλαδή όλα να παραδοθούν στους εργολάβους. Αυτά τα αντιδραστικά κριτήρια είναι: α) Επίδοση σπουδών. β) Αποπληρωμή ενοικίων-διδάκτρων. γ) Όριο v+2 έτη σπουδών. δ) «Καλή διαγωγή»(!) κ.ά. Αυτό το νέο καθεστώς, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε μαζικές εξώσεις φοιτητών από τις εστίες.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ & ΝΟΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας απαγορεύσουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση με την πλήρη εμπορευματοποίηση των εστιών. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας ανυποχώρητος αγώνας διαρκείας, με συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο, σε αγωνιστική συμμαχία με εργαζομένους, μαθητές, για την υπεράσπιση της Φοιτητικής Μέριμνας, της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, για να εμποδίσουμε τα ΣΔΙΤ και τα «ενιαία κριτήρια». Ως ΣΣΠ, σε αυτή την κατεύθυνση, οργανώσαμε μαζί με τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μια Πανελλαδική Ημέρα Δράσης των Εστιών, με κατά τόπους κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις (29/3). Σε μια τέτοια αγωνιστική κατεύθυνση, πρέπει και από εδώ, απ’ τις ΝΦΕΕΜΠ, να πάρουμε τον Σύλλογο στα χέρια μας, για να αποτελέσει ένα πραγματικό εργαλείο μέσω του οποίου θα οργανώσουμε την αντίστασή μας.

Ποια είναι όμως η τωρινή κατάσταση του Συλλόγου μας;;

Ο σύλλογος μας βρίσκεται σε κατάσταση ουσιαστικής παράλυσης ή και διάλυσης: τα ΔΣ συχνά γίνονται ηλεκτρονικά και λαμβάνονται αποφάσεις, χωρίς καν να ενημερώνονται όλα τα μέλη του ΔΣ (εκτός όσα πρόσκεινται στην ΠΚΣ / ΚΝΕ). Οι γενικές συνελεύσεις έχουν καταλήξει διακοσμητικές και άμαζες, αφού συνειδητά τις σαμποτάρουν οι δυνάμεις της ΠΚΣ, με κωλυσιεργίες και χουλιγκανισμούς που αποτρέπουν τους φοιτητές/τριες να τοποθετηθούν και να κινητοποιηθούν. Προωθείται η λογική της ανάθεσης των δράσεων του συλλόγου στην πλειοψηφία του ΔΣ (ΠΚΣ), λες και είναι «σωτήρες». Με αποτέλεσμα αποφασισμένες δράσεις να ακυρώνονται με το έτσι θέλω ή να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών (π.χ. κινητοποιήσεις σε Πρυτανεία). Λύση για όλα τα προβλήματα των εστιών κατά την ΠΚΣ είναι η τριμερής συνάντηση (Πρυτανείας, ΙΝΕΔΙΒΙΜ, Διοίκησης Εστιών) – και όχι ένας ανυποχώρητος αγώνας, όπως π.χ. με τις επιτυχίες που καταγράφουν οι συνάδελφοι-οικότροφοι στις Εστίες των Ιωαννίνων!

Ο σύλλογός μας έχει μετατραπεί σε «σφραγίδα», εμφανίζεται στις κομματικές παρελάσεις του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ, χωρίς καν αυτό να είναι εν γνώσει των φοιτητών. Τελευταίο επεισόδιο αυτής της εκφυλιστικής κατάστασης: το ίδιο το θέμα των εκλογών, όπου η ΠΚΣ με το έτσι θέλω αποφάσισε μια ημερομηνία για τις εκλογές στα κομματικά της γραφεία και θυμήθηκε να ενημερώσει το ΔΣ 10 ημέρες πριν. Εμείς αναρωτιόμαστε: πόσοι φοιτητές του Συλλόγου έχουν ενημερωθεί έγκαιρα για τις εκλογές, ώστε να αποτελέσουν μια ζωντανή δημοκρατική-πολιτική διαδικασία και όχι κυνήγι «καρέκλας»; Πρόκειται για «πραξικοπηματική» ενέργεια, επειδή η ΠΚΣ θεωρεί τον Σύλλογο τσιφλίκι της!

ΓΥΡΝΑΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΚΝΕ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΣΠ, ΤΗ ΜΟΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ως ΣΣΠ, εδώ και χρόνια, παλεύουμε για την αναζωογόνηση του συλλόγου, των συνελεύσεων κ.λπ. και για την ανάπτυξη μαχητικών αγώνων. Πάνω σ’ αυτή τη βάση, έχουμε επανειλημμένα αντιπαρατεθεί με πολιτικά επιχειρήματα, όχι με βρισιές και συκοφαντίες, σε όλες τις γενικές συνελεύσεις. Παλεύουμε για:

  • να ζωντανέψει και να γίνει κέντρο οργάνωσής του συλλόγου η Γενική Συνέλευση και όχι το ΔΣ. Μέσα από ουσιαστικές Γενικές Συνελεύσεις, που θα λειτουργούν με βάση τις αρχέςτης εργατικής δημοκρατίας, δηλ. την πολιτική αντιπαράθεση μέσω πολιτικών επιχειρημάτων και όχιτη λασπολογίας και βία
  • με την ενίσχυση της αυτοοργάνωσης, δηλ. με δημιουργία δομών(συντονιστικά, επιτροπές), μέσω των οποίων θα παίρνουμε τις αποφάσεις του συλλόγου μας στα χέρια μας και θατις υλοποιούμε οι ίδιοι.
  • με την πρόταξη ενός κινηματικού σχεδιασμού, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φοιτητών
  • με εξωστρεφείς δράσεις ενημέρωσης των εστιακών συμφοιτητών μας για την περαιτέρωμαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων και την ενεργή συμμετοχή τους στους αγώνες μας
  • με την πραγματοποίηση μαχητικών αγώνων διαρκείας και την υιοθέτηση μαχητικών μέσωνπάλης (καταλήψεις δημοσίων κτιρίων), ενάντια σε συμβολικές δράσεις και ηλεκτρονικές «κινητοποιήσεις»
  • με συντονισμό με άλλους συλλόγους εστιακών, καθώς και με άλλους φοιτητικούς συλλόγους,μαθητές και εργαζόμενους για να ενώσουμε τις φωνές μας και να παλέψουμε μαζί για τα δικαιώματαμας.

Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα καλούμε κάθε οικότροφο να μαζικοποιήσει την εκλογική διαδικασία, να μας στηρίξει με την ψήφο του και να οργανωθεί – παλέψει μαζί μας. Ψήφος στην ΣΣΠ δεν σημαίνει συμβόλαιο με τη νίκη, αλλά συμβόλαιο με έναν ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας ενάντια στην προοπτική του πολέμου, τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και τη διάλυση της Μέριμνας.

  • Κάτω ο πόλεμος – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας – Να κλείσουν ΤΩΡΑ οι βάσεις του θανάτου
  • Κάτω η εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ – ΑΜΕΣΑ μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
  • Κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο – Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης – ΟΧΙ στις διαγραφές φοιτητών και τις μειώσεις εισακτέων.
  • ΕΞΩ η αστυνομία από τις σχολές – Κάτω οι νόμοι Κεραμέως και ο νέος Νόμος – Πλαίσιο.
  • Επινοικίαση ξενοδοχείων – Άμεση ανέγερση εστιών υπό την ευθύνη του κράτους
  • Συντήρηση κτιρίων – Αναβάθμιση υλικοτεχνικών υποδομών
  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους / όλες, όχι σε νοίκια και δίδακτρα
  • ΕΞΩ οι εργολάβοι & τα ΣΔΙΤ από τις Εστίες – Μόνιμο και σταθερό προσωπικό
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης (θέρμανση, ζεστό νερό, αξιοπρεπές φαγητό)
  • Λεφτά για υγεία- παιδεία, όχι για εξοπλισμούς, ΝΑΤΟ και αστυνομία