Νέες μπροσούρες από τις εκδόσεις Εργατική Πάλη

Νίκος Κτενάς – Δημήτρης Γκιώργκας
Η Διαρκής Επανάσταση στην Ιστορία και το Σήμερα

 

Σελίδες: 96

Τιμή: 2,5 ευρώ

 

Οι Εκδόσεις Εργατική Πάλη, κυκλοφορούν την εκτεταμένη ανάλυση της Διαρκούς Επανάστασης στην Ιστορία και το Σήμερα των Ν. Κτενά και Δ. Γκιώργκα. Στην ανάλυση αυτή υπάρχουν όλες οι απόψεις των κλασικών του μαρξισμού και βέβαια του Τρότσκι όπου υπήρξε ο θεμελιωτής της θεωρίας της Διαρκούς Επανάστασης. Ωστόσο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτής της ανάλυσης η εφαρμογής  της Διαρκούς επανάστασης στην Ελλάδα Ιστορικά και στο Σήμερα.

[………………….]

Η τελική μορφή της Διαρκούς Επανάστασης διαμορφώνεται από τον Τρότσκι το 1928, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι την εποχή του ιμπεριαλισμού έχει καθολική εφαρμογή: όχι μόνο στη Ρωσία αλλά παγκόσμια, έχοντας επιβεβαιωθεί στην πράξη κι από την τραγική κατάληξη του επαναστατικού κύματος του 1917-23 στην Ευρώπη και της Κινέζικης Επανάστασης του 1925-27. Συγκεκριμένα:

Το πρώτο μέρος της θεωρίας ασχολείται με το πρόβλημα της μετάβασης από τον καπιταλισμό στη σοσιαλιστική επανάσταση, που είναι στην ουσία η ιστορική καταγωγή της θεωρίας.

Το δεύτερο μέρος της Διαρκούς Επανάστασης αφορά τη μετάβαση από την σοσιαλιστική επανάσταση στο σοσιαλισμό. Η ίδια η σοσιαλιστική επανάσταση δεν την μετατρέπει άμεσα σε μια σοσιαλιστική κοινωνία αλλά είναι μια μακροχρόνια-διαρκής διαδικασία που μπορεί να πάρει και αρκετά χρόνια όσο πιο καθυστερημένη οικονομικά είναι μια χώρα.

Το τρίτο μέρος της Διαρκούς Επανάστασης αφορά το διεθνικό χαρακτήρα της. «Η κατάχτηση της εξουσίας από το προλεταριάτο δεν ολοκληρώνει την επανάσταση, αλλά μόνο την αρχίζει. Η σοσιαλιστική οικοδόμηση μπορεί να νοηθεί μόνο στη βάση της ταξικής πάλης, σε εθνική και διεθνή κλίμακα». Με αυτήν την πρόταση ο Τρότσκι απαντούσε και στην αντιδραστική-αντιμαρξιστική θεωρία που ανέπτυξε ο Στάλιν, του «σοσιαλισμού σε μια χώρα» και της «θεωρίας των σταδίων».

 

 

 

Καζλάρη Σοφία – Ιωαννίδης Μάριος
1922: 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

 

Σελίδες: 68

Τιμή: 2 ευρώ

 

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, την ήττα της ιμπεριαλιστικής Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922 του ελληνικού καπιταλισμού. Η Εκστρατεία και η ήττα έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του ελληνικού καπιταλισμού, του εργατικού κινήματος και γενικότερα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ακόμη είχαν σαν αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, εκατομμύρια πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από της εστίες καταγωγής τους ή που ανταλλάχθηκαν κατόπιν συμφωνίας των κυβερνήσεων Ελλάδας-Τουρκίας και άλλων βαλκανικών χωρών. Όλα αυτά και πολύ περισσότερα, που υπέφεραν οι λαοί της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, οφείλονται στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών εκείνης της εποχής, κυρίως Αγγλίας και Γαλλίας και δευτερευόντως Ιταλίας και Γερμανίας.  Αυτό δε σημαίνει ότι οι αστικές τάξεις κάποιων χωρών της περιοχής είναι ανεύθυνες για ότι έγινε, και κυρίως της ελληνικής αστικής τάξης η οποία ανέλαβε εργολαβικά να εκτελέσει-προσδοκώντας να αρπάξει ένα κομμάτι από την λεία- ένα μέρος από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών με την «κωδική» ονομασία: Διαμελισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Από τα τέλη περίπου του 17ου αιώνα θα αρχίσει η κρίση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα μείνει στην ιστορία σαν Ανατολικό Ζήτημα. Ωστόσο αυτή η κρίση θα σέρνεται μέσα στην ιστορία σαν εκκρεμότητα για πολλά-πολλά χρόνια, χωρίς να βρίσκεται «λύση». Ο «μεγάλος Ασθενής», όπως ονομάστηκε αργότερα, παρήκμαζε και σάπιζε αλλά παρόλα αυτά επιζούσε. Ο λόγος που ο «Μεγάλος Ασθενής» κατόρθωνε να επιβιώνει δεν οφείλονταν στις δικές του ικανότητες, αντοχές ή δυνάμεις αλλά επειδή δεν συμφωνούσαν στο μοίρασμα οι τότε μεγάλες δυνάμεις. Από τα τέλη του 18ου αρχές του 19ου αιώνα θα αρχίσουν να δημιουργούνται κάποιες προϋποθέσεις για συμφωνία..και ο «Μεγάλος Ασθενής» θα πάρει το δρόμο για το χειρουργείο της Ιστορίας. Οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής (Αυστροουγγαρία, Τσαρική Ρωσία, Γαλλία και Αγγλία), μετά από πολλές διαμάχες και συγκρούσεις θα δουν τα συμφέροντας τους να συγκλίνουν στο διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όχι όμως και στο μοίρασμα μεταξύ τους.

Από τον πρόλογο της έκδοσης