Κοινωνική Πολιτική, Αυταρχικός Νεοφιλελευθερισμός και Πανδημία – Νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Τόπος

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Τόπος ο συλλογικός τόμος, με τίτλο, Κοινωνική Πολιτική, Αυταρχικός Νεοφιλελευθερισμός και Πανδημία, που επιμελήθηκαν οι Α. Καψάλης, Β. Κουμαριανός, Ν. Κουραχάνης.

 

Μεταξύ των συγγραφέων είναι και ο υποφαινόμενος, που μαζί με τον Δ. Παπανικολόπουλο, ασχοληθήκαμε με τη Συνδικαλιστική δράση  τον καιρό της πανδημίας, τους κλάδους που επλήγησαν και κινητοποιήθηκαν περισσότερο (υγειονομικοί, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό), τους περιορισμούς που έθετε η κυβέρνηση, αλλά και την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο κόσμος της εργασίας να αντιδράσει με κάθε πρόσφορο μέσο στην επίθεση των κρατούντων.

Γενικά, ο εν λόγω συλλογικός τόμος επιχειρεί να αναδείξει το πώς ο νεοφιλελευθερισμός αξιοποίησε την πανδημία για περαιτέρω αυταρχικοποίηση-καταστολή και να επισημάνει τις τραγικές επιπτώσεις που επέφερε με την προώθηση πρωτόγνωρων κοινωνικών απορρυθμίσεων, όπως ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κατάργηση του οκτάωρου, ανεπαρκής ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, των δομών υγείας και της εκπαίδευσης.

Το Ερώτημα είναι αν θα αφήσουμε αυτή την εκδοχή αυταρχικής δημοκρατίας να επικρατήσει ή θα αναπτύξουμε μια ψυχολογία της αντίστασης. Στη βάση αυτή, τον Μάρτη, θα οργανωθούν δύο μεγάλες εκδηλώσεις-συζητήσεις στην Αθήνα και έπειτα σε όλη τη χώρα. Σκοπός άλλωστε του βιβλίου είναι η συμβολή ώστε να ανοίξει η συζήτηση για τα επίδικα της περιόδου και να αναζητηθούν τρόποι υπέρβασης των κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων που η πανδημία έχει επιτείνει.

Επισυνάπτονται το  Εξώφυλλο και τα  Περιεχόμενα.

 

καλή ανάγνωση

Δημήτρης Κατσορίδας