Εκδικητική απόλυση εργαζομένων στα STARBUCKS στις ΗΠΑ

TA STARBUCKS ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

Στην απόλυση εφτά υπαλλήλων από υποκατάστημα στο Μέμφις των ΗΠΑ προχώρησε στις 8/2/2022, η εταιρεία Starbucks. Η πρόφαση για τις απολύσεις αυτές είναι ότι οι εργαζόμενοι παραβίασαν τον εσωτερικό κανονισμό της εταιρείας με το να αφήσουν δημοσιογράφους να εισέλθουν στο χώρο μετά το τέλος του ωραρίου λειτουργίας ώστε να δώσουν συνέντευξη. Στη πραγματικότητα όμως πρόκειται για αντίποινα της εταιρείας απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων το τελευταίο διάστημα για να ενταχθεί το υποκατάστημα τους στο νεοσύστατο συνδικάτο Starbucks Workers United(SWU).

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που έχουν αρχίσει να ανθίζουν στις ΗΠΑ τρομοκρατούν την αμερικάνικη αστική ελίτ, ειδικά τώρα που ο αμερικάνικος καπιταλισμός διανύει την μεγαλύτερη κρίση του. Τα αφεντικά γνωρίζουν πολύ καλά πως όταν οι εργαζόμενοι οργανώνονται οι αγώνες τους γίνονται πολύ πιο αποτελεσματικοί και άρα επικίνδυνοι. Για αυτό κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν κάτι τέτοιο, είτε με απολύσεις και εκφοβισμούς είτε με μια ιδεολογική επίθεση ώστε να δυσφημίσουν τον συνδικαλισμό και τις δυνατότητες του. Εταιρείες κολοσσοί όπως η Amazon, προσλαμβάνουν μέχρι και ειδικούς Αντί-συνδικαλισμού στη προσπάθεια τους να αποτρέψουν τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να παλέψουν ενωμένα για τα δικαιώματα τους.

Στη χώρα μας, κυβέρνηση ΝΔ και εργοδότες ακολουθούν την ίδια αντεργατική και νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Ο εργατοκτόνος νόμος Χατζηδάκη έχει έρθει να τσακίσει τον συνδικαλισμό και να ξαναγράψει το εργατικό δίκαιο στα μέτρα των αφεντικών. Απεργίες κηρύσσονται παράνομες και καταχρηστικές, εργαζόμενοι μέλη συνδικάτων βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που το αστικό κράτος ανοιχτά παρεμβαίνει στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος διορίζοντας διοικήσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών κλπ. Παράλληλα καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αντικαθίστανται από ατομικές, καταργείται το 8ωρο και επιβάλλονται οι απλήρωτες υπερωρίες. Επίσης εσωτερικοί κανονισμοί βγαλμένοι από τον μεσαίωνα όπως αυτοί των Jumbo, δίνουν μια πρόγευση των επόμενων αντεργατικών επιθέσεων που προετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε ΗΠΑ, Ελλάδα και σε όλο το κόσμο τα αφεντικά κάνουν ότι μπορούν για να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από το να οργανώσουν τον αγώνα τους γιατί ξέρουν το πόσα μπορούν να πετύχουν μέσα από αυτόν. Μέσα από σωματεία και επιτροπές να οργανωθούμε και να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Αλληλεγγύη στους εργαζομένους των Starbucks!

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ