Υποχρεωτική Αργία 25 – 26/01: Τα Εργασιακά μας Δικαιώματα

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» που ξεκίνησε με έντονη χιονόπτωση το πρωί της Δευτέρας 24/01 βρήκε τόσο «έτοιμο» τον κρατικό μηχανισμό (του οποίου η ετοιμότητα διακηρύσσεται εδώ και μία εβδομάδα), που αναγκάστηκε να κηρύξει δύο ημέρες γενικής αργίας σε 4 Νομούς (Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη), προκειμένου να μπορέσουν να αποκατασταθούν η κυκλοφορία, η ηλεκτροδότηση και οποιεσδήποτε τυχόν άλλες βλάβες μπορεί να προκάλεσε το χιόνι. Άξιο απορίας το σε τι κατάσταση θα ήμασταν αν δεν ήταν και «προετοιμασμένοι»!

Η υποχρεωτική γενική αργία στους Νομούς αυτούς αφορά τον δημόσιο τομέα με εξαίρεση των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με εξαίρεση των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με ότι ισχύει από το νόμο για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας και οφείλει να μεταφερθεί, με εξαίρεση εφαρμογής προγράμματος εργασίας με σταθερές ημέρες ρεπό ανά εβδομάδα, ή λόγω εφαρμογής κυκλικού συστήματος καθορισμού ρεπό, όπου ο εργοδότης δεν υποχρεούται στην μεταφορά του. Όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν δικαιούνται προσαύξηση στις απολαβές τους ως εξής:

  • αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
  • αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό και σε επιχειρήσεις που αργούν κανονικά κατά τις Κυριακές και μέρες αργίας και εκτάκτως εξαιρούνται από τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν
  • αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τονίζεται πως η υποχρεωτική αργία δεν σηκώνει εξαιρέσεις πέρα από τις προκαθορισμένες, ισχύει για ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους και δεν ορίζεται καμία εξαίρεση ή πρόβλεψη για τηλεργασία, όπως ισχύει και στις σταθερές ημέρες υποχρεωτικής αργίας. Πολλά σωματεία καταγγέλλουν αυθαιρεσίες εργοδοτών που πιέζουν τους εργαζόμενους να προσέλθουν στο χώρο δουλειάς παραβλέποντας την αργία αλλά και τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες (Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων Vodafone, Συνδικάτο Τύπου – Χάρτου Αττικής, Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Αττικής,  Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής κ.α.).

Σε αυτές τις συνθήκες, όπου φάνηκε η πλήρης αποτυχία του επιτελικού κράτους των α(χ)ρίστων να διασφαλίσουν την ελάχιστη ασφάλειά μας απέναντι στην κακοκαιρία, αντιστεκόμαστε στην αναλγησία των εργοδοτών που εν όψει του κέρδους τους καμία ανησυχία δεν έχουν για την ασφάλειά μας. Όπως την Τρίτη 25/01 έτσι και την Τετάρτη 26/01 ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ!

Αντεπίθεση των Εργαζομένων