Ο Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα! Ενάντια σε κυβέρνηση, μνημόνια & Κράτος Έκτακτης Ανάγκης!

Συγκέντρωση – Διαδήλωση Κυριακή 9 Ιανουαρίου

 ΠΑΤΡΑ: 18:00 Στο σχολικό συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ» (ΒΟΥΔ – ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ)

Στις 8 Ιανουάριου συμπληρώνονται 31 χρόνια από την δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. Με επικεφαλή τον Γ. Καλαμπόκα, δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ και επικεφαλή της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, εισέβαλαν και πέτυχαν την αντι-κατάληψη του 3ου Λυκείου Πάτρας. Το βράδυ μαθητές, γονείς και καθηγητές γύρισαν για να καταλάβουν το Λύκειο και εκεί τους επιτέθηκαν ΟΝΝΕΔίτες με λοστούς, καδρόνια και πέτρες. Μετά την επίθεση, ο Νίκος Τεμπονέρας βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος με σιδερολοστό στο κεφάλι. Υπεύθυνοι για τη δολοφονία αυτοί ήταν ο Γ. Καλαμπόκας και ο Α. Μαραγκός. Ο δεύτερος απαλλάχθηκε με βούλευμα και στο εδώλιο κάθισε ως βασικός αυτουργός ο Καλαμπόκας. Οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος!! Η επίθεση αυτή δεν ήταν τυχαία, ήταν μια από τις πολλές που πραγματοποιούσαν την περίοδο εκείνη τα τάγματα εφόδου της ΟΝΝΕΔ, τα οποία οργανώνονταν από τη ΝΔ για να σπάνε αγώνες, να χτυπάνε αγωνιστές και να διαλύουν κινήματα. Σε αυτά συμμετείχαν πολλοί μετέπειτα “δημοκρατικοί” βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Βουλγαράκης κ.α.

 O Τεμπονέρας στήριξε το μαθητικό κίνημα του ’90-’91 και είχε βοηθήσει τους μαθητές του να πραγματοποιήσουν καταλήψεις στα σχολεία τους. Την περίοδο αυτή πραγματοποιούνταν καθημερινά κινητοποιήσεις ενάντια στη ψήφιση του νόμου του υπουργού Παιδείας, Κοντογιαννόπουλου. Με το νομοσχέδιο αυτό “ρυθμίζονταν” θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, 15μελών συμβουλίων, σχολικών περιπάτων και εκδρομών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά. Το νομοσχέδιο αυτό προσπαθούσε να επιβάλει αρκετές πτυχές της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας στο χώρο της παιδείας, που σήμερα η κυβέρνηση τις ΝΔ λίγο πολύ έχει περάσει (κατάργηση ΤΕΙ, κατάργηση Ασύλου) και με τα νέα νομοσχέδια διαλύουν την δημόσια εκπαίδευση (επαγγελματική εκπαίδευση, όριο φοίτησης, βάση εισαγωγής κ.α.), την μέριμνα και το δικαίωμα μας να σπουδάζουμε.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια περίοδο που μαστίζεται από τις καταστροφικές συνέπειες της εγκληματικής διαχείρισης της κυβέρνησης ΝΔ στην πανδημία και την οικονομική κρίση, με ρεκόρ κρουσμάτων πάνω από 40.000 ημερησίως, με ασθενής να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και με την ακρίβεια να έχει βαρέσει κόκκινο, χωρίς ούτε ένα μέτρο για την στήριξη των φτωχών νοικοκυριών. Σήμερα μετράμε πάνω από 18.000 νεκρούς, ενώ έχουν τσακίσει την δημόσια υγεία, αδιαφορούν για τις ανθρώπινες ζωές και χρηματοδοτούν μόνο τους επιχειρηματίες και τους προστάτες τους (την αστυνομία και τον στρατό). Η κυβέρνηση, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χρησιμοποίησε την πανδημία ως ευκαιρία για να περάσει σωρεία αντεργατικών μέτρων, όπως το έκτρωμα Χατζηδάκη, με εργασιακές συνθήκες δούλου, με τους μισθούς των 200 ευρώ να γίνονται κανόνας. Η πραγματική ανεργία βρίσκεται σταθερά στο 25%, οι νεόπτωχοι εργαζόμενοι με μισθούς 200-300 ευρώ πολλαπλασιάζονται και περίπου 3 εκ. συνάνθρωποί μας οριακά μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά (σίτιση, στέγαση κ.λπ.), πόσο μάλλον με την καλπάζουσα ακρίβεια. Για να «διαχειριστούν» την κρίση χωρίς να χάσουν από τα κέρδη τους, διαλύουν αμείλικτα τις κοινωνικές δαπάνες (νοσοκομεία, σχολεία, πρόνοια, μέριμνα κ.ά.) – αυτή είναι η ταξική «μείωση του κράτους».

Πρέπει να παραδειγματιστούμε από το κίνημα του ’90-’91, που το 70% των σχολείων βρισκόταν υπό κατάληψη, με καθημερινές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις. Με τους αγώνες μας να τσακίσουμε την καταστολή και να διώξουμε την επικίνδυνη εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενάντια στο δόγμα “Νόμος και Τάξη”, με όπλο μας την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση, να αγωνιστούμε για την ανασυγκρότηση του νεολαιίστικου κινήματος, τη μαχητική υπεράσπιση και έμπρακτη επιβολή των δημοκρατικών μας ελευθεριών. Ενάντια στην κυβέρνηση, στα μνημόνια και στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Αυτό είναι το χρέος μας προς τον αγωνιστή Ν. Τεμπονέρα και τόσους άλλους αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους για τον αγώνα.

  • Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες μας!
  • Έξω η αστυνομία από τις σχολές – Κάτω τα χεριά από το άσυλο!
  • Κάτω ο νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος-πλαίσιο και οι νόμοι Κεραμέως
  • Να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη – να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι.