Οι εκδόσεις Εργατική Πάλη, κυκλοφορούν τρία κείμενα και το Μαρξισμό και την κρίση του περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια, η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται και έχει μετατραπεί σε καλπάζουσα κρίση, σε μια περιβαλλοντική καταστροφή με επικίνδυνες διαστάσεις για την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας. Αυτό κάνει αναγκαία τη βαθύτερη κατανόηση του φαινομένου. Την ανάδειξη των αιτιών στο καπιταλιστικό σύστημα και την κρίση του, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που γίνονται όλο και πιο ακραίες, στις συνέπειες που ξεσπάνε όλο και πιο ανεξέλεγκτες.
………………….
Το κείμενο του Ερνέστ Μαντέλ είναι μια από τις πρώτες μαρξιστικές αναλύσεις του «οικολογικού ζητήματος». Δείχνει με εξαιρετικό και προσιτό τρόπο, με απλά και συγκεκριμένα παραδείγματα τη Μαύρη Βίβλο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής στη λεηλασία της φύσης. Ότι οι ρίζες της καταστροφής του περιβάλλοντος βρίσκονται στην εμπορευματική οικονομία και ιδιαίτερα στη γενικευμένη εμπορευματική παραγωγή (καπιταλισμός) και την «ελεύθερη αγορά». Η «αγορά» που λίγα χρόνια αργότερα από τότε που γράφτηκε αυτό το κείμενο (1972), θα επικρατούσε ως απόλυτο δόγμα των νεοφιλελεύθερων και της αστικής τάξης.
Το δεύτερο κείμενο, του βέλγου μαρξιστή Ντανιέλ Τανούρο (απόσπασμα από διάλεξή του), δίνει συνοπτικά κάποιες σημαντικές αναφορές και πρώτες βάσεις για μια θεωρητική τεκμηρίωση της μαρξιστικής κριτικής / απάντησης, με χρήσιμες παραπομπές στο ίδιο το Κεφάλαιο του Μαρξ.
………………………..
Τέλος, στο τρίτο κείμενο, ο Τανούρο δείχνει με συντριπτικά στοιχεία την υποκρισία και τον κυνισμό της διεθνούς ελίτ, των αστικών κρατών και κυβερνήσεων, των καπιταλιστών βιομηχάνων και τραπεζιτών, όπως αποτυπώθηκαν στην εκκωφαντική αποτυχία της πρόσφατης συνόδου COP26. Ακόμα και τώρα, στο «παρά πέντε» μιας ασύλληπτης καταστροφής, που απειλεί σαν κατακλυσμός να παρασύρει τα πάντα, ως και την επιβίωση του ανθρώπινου είδους, κερδοσκοπούν ασύστολα, κάνοντας τους μηχανισμούς της «ελεύθερης αγοράς» όλο και πιο αχαλίνωτους στην εμπορευματοποίηση και λεηλασία κάθε φυσικού και ανθρώπινου πόρου.