Η άποψή μας: Ακρίβεια ή πως ληστεύεται των εισόδημα των εργατικών και λαϊκών μαζών

Ακρίβεια ή πως ληστεύεται των εισόδημα των εργατικών και λαϊκών μαζών

 

Από τη στήλη “Η άποψή μας” της Εργατικής Πάλης Δεκεμβρίου

 

Το τελευταίο κύμα ακρίβειας έχει δραματικές επιπτώσεις πάνω στους κόπους, τους μόχθους και το εισόδημα των εργαζομένων. Για την διαπίστωση αυτής της κατάστασης δεν αρκεί μόνο να μείνει κάποιος στους επίσημους στατιστικούς δείκτες (ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat), που άλλωστε μικρή μόνο αξία έχουν –και συνήθως διαστρεβλωτική και παραπλανητική– αλλά να δει τί γίνεται στην καθημερινή πραγματικότητα: στο σούπερ μάρκετ, στον μανάβη, στα μαγαζιά, στην αγορά και τις συναλλαγές γενικότερα. Είναι απάτη για τους μισθοσυντήρητους, τους εργαζόμενους των 300 ευρώ και τους συνταξιούχους, όταν οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες ανακοινώνουν ότι ο τιμάριθμος αυξήθηκε 1 ή 2 ή 3% τη στιγμή που πληρώνουν 10, 20 ή και 50% όταν αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες. Ακόμη είναι απάτη, γιατί ο τιμάριθμος που ανακοινώνει η κυβέρνηση και η ΕΕ δεν είναι ο αληθινός καθρέπτης της πραγματικής κατανάλωσης, αλλά μόνο η μέση σταθμική άνοδος στις τιμές ορισμένων ειδών και υπηρεσιών, που πολλά από αυτά δεν είναι είδη που καταναλώνει μια μέση οικογένεια εργαζομένων. Και για του λόγου το αληθές αρκεί να αναφερθεί ότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή 0,6% για το 2021 και 0,8% για το 2022!

Οι ανατιμήσεις προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών

Από τα τέλη του 2020 και ιδίως από τις αρχές του 2021 ακριβαίνει διαρκώς το κόστος ζωής των εργαζομένων. Παρά τα όσα λέει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα ΜΜΕξαπάτησης ότι οι αυξήσεις είναι προσωρινό φαινόμενο, το κύμα ακρίβειας δεν πρόκειται να κοπάσει και θα συνεχιστεί, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη. Ήδη έχει σχεδόν ανακοινωθεί ότι είναι έτοιμες οι ανατιμήσεις χιλιάδων νέων προϊόντων με το νέο έτος, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα. Δεν είναι μόνο οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης 45,9%+, τα καύσιμα 22,3%+, του φυσικού αερίου 132%+ και του ηλεκτρικού ρεύματος 18,95%, οι οποίες πραγματικά έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και για τις οποίες συνήθως γίνεται λόγος. Είναι και μια σειρά άλλων προϊόντων από βασικά καταναλωτικά αγαθά που επηρεάζουν τη διατροφή, την υγεία και το βιοτικό επίπεδο των εργατικών και λαϊκών μαζών. Για παράδειγμα και ενδεικτικά αναφέρουμε: Λαχανικά +21%, Ελαιόλαδο +19%, Ηλιέλαιο +30%, Τυριά +15%, Ζυμαρικά +13%, Αρνί – Κατσίκι +18%, Κοτόπουλο +10%, Ψάρια +8%, Αυγά +4%, Γαλακτοκομικά +5%, Δημητριακά +4%, Όσπρια +5%, Ζάχαρη +5%, Σοκολάτα +5%, Ψωμί 17%.

Έρχονται ακόμη χειρότερες μέρες

Το μεγάλο κύμα των αυξήσεων των τιμών των διαφόρων αγαθών έρχεται σε μια εποχή όπου οι μισθοί των εργαζομένων είναι σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα λόγω των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις πάνω από δέκα χρόνια. Σύμφωνα με μια μελέτη της ΕΝΥΠΕΚ –στηρίχθηκε σε στοιχεία του ΕΦΚΑ του 2020– για τον ιδιωτικό τομέα: α) 1.579.441 εργαζόμενοι εργάζονταν με πλήρη απασχόληση και ο μέσος μισθός ήταν 1.187,45 ευρώ μεικτά. β) 693.381 εργαζόμενοι εργάζονταν με μερική απασχόληση και ο μέσος μισθός τους ήταν 413,33 ευρώ μεικτά. Πράγμα που σημαίνει ότι 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβονταν με τον παραπάνω μισθό, δηλαδή με 372 ευρώ καθαρά!

Αυτές οι ανατιμήσεις θα μεγαλώσουν την φορολογία των προϊόντων που είναι ήδη αρκετά υψηλή. Σύμφωνα με μια μελέτη του ΚΕΦίΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών) ο μέσος Έλληνας εργάζεται 75 ημέρες για να πληρώσει τους έμμεσους φόρους (βασικά ΦΠΑ).

Έτσι, η βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων και η αναδιανομή του πλούτου που έγινε υπέρ των καπιταλιστών και των κερδοσκόπων με τα μνημόνια, θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο με την ακρίβεια. Αν σε αυτά λάβει κάποιος υπόψη, ότι στον προϋπολογισμό του 2022 δίνονται λιγότερα χρήματα για την υγεία (σε εποχή πανδημίας), την παιδεία και τις κοινωνικές ασφαλίσεις, είναι βέβαιο ότι έρχονται πολύ χειρότερες μέρες από την απάνθρωπη κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων αγριάνθρωπων. Αλλά και χρυσές μέρες για τους καπιταλιστές, τους κερδοσκόπους και τους αργυρώνητους πολεμοκάπηλους πατριώτες — 10 δισ. ευρώ θα ριχτούν για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών! Για του λόγου το αληθές, το πρώτο εξάμηνο του 2021, 147 εισηγμένες εταιρείες είχαν καθαρή κερδοφορία, ύψους 1,639 δισ. ευρώ, (χωρίς να περιλαμβάνονται οι 5 συστημικές τράπεζες, μόνο η ΕΤΕ ανακοίνωσε αύξηση κερδών 66%)!

…και τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2020 στην Ελλάδα η φτώχεια απειλεί το 31,5% των παιδιών (κάτω των 18 ετών) έναντι ποσοστού 24,2% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Αυτό το ποσοστό είναι ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ όσον αφορά τον κίνδυνο της φτώχειας που διατρέχουν τα παιδιά, μετά τη Ρουμανία (41,5%), τη Βουλγαρία (36,2%) και την Ισπανία (31,8%). Τέλος, η συνολική εικόνα του ελληνικού καπιταλισμού δείχνει την ολοκληρωτική χρεοκοπία του. Η Ελλάδα σήμερα έχει 400 δισ. δημόσιο χρέος, πάνω από 100 δισ. προβληματικά/κόκκινα δάνεια, 110 δισ. οφειλές προς το δημόσιο και εφορίες και 36 δισ. οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή, συνολικά (χωρίς να υπολογίσουμε τα χρέη μεταξύ πολιτών ή και σε άλλους φορείς), περίπου 640 με 650 δισ. ευρώ, δηλαδή 3,5 φορές υψηλότερα είναι τα προαναφερόμενα χρέη από το ΑΕΠ όλης της χώρας.

Η μοναδική λύση για τους μισθωτούς, για τους εργαζόμενους των 300 ευρώ, για τους σκλάβους των καπιταλιστών και του αστικού κράτους, αν θέλουν να γλυτώσουν από τις χειρότερες μέρες που έρχονται, είναι να στηριχτούν στις δικές τους δυνάμεις, να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους μέσα στους αγώνες πάνω σε μια αντικαπιταλιστική πολιτική προτείνοντας τις δικές τους λύσεις. Εκείνο που χρειάζονται οι εργαζόμενοι είναι μια άλλη αριστερά σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, η αστική μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και των ομοίων του σε όλη την Ευρώπη, είναι για ακόμη μια φορά ένα οδυνηρό μάθημα. Μια αντικαπιταλιστική αριστερά, που δεν συμβιβάζεται, που δεν υποχωρεί, που δεν ψάχνει «δημοκρατικούς και ειρηνικούς δρόμους», όπως κάνουν τα ρεφορμιστικά ΚΚ. Μια αντικαπιταλιστική αριστερά που μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά, αυξήσεις, πολιτικές, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες χτυπάει καθημερινά τους καπιταλιστές και το βάρβαρο σύστημά τους και προετοιμάζει τη σοσιαλιστική επανάσταση.