Ακρίβεια: Εφιάλτης για εργαζόμενους και φτωχούς

Εφιάλτης για εργαζόμενους και φτωχούς

Ήρθε για να μείνει η ακρίβεια

 

Από την Εργατική Πάλη Δεκεμβρίου

 

Ξέφρενη πορεία παίρνει το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη, ξεκινώντας από τις αρχές Σεπτέμβρη, δίχως να έχει «σταθεροποιηθεί» η αύξηση μέχρι και σήμερα και χωρίς να ξέρει κανείς μέχρι που μπορεί να φτάσει, ειδικά μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» που ξαναταράζει την καπιταλιστική οικονομία. Η ακατάπαυστη ροή χρήματος προς επιχειρήσεις και τράπεζες μέσω της «ποσοτικής χαλάρωσης», όχι μόνο δεν ενίσχυσε τις επενδύσεις, την παραγωγή κ.τ.λ. αλλά φούντωσε κι άλλο τα χρέη και τις παρασιτικές δραστηριότητες. Για την αντιμετώπιση των χρεών, που έχει άμεση σύνδεση και με την πτώση των κερδών, οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε αυξήσεις τιμών. Οι κύριοι κλάδοι που, μέσα στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, έχουν καταφέρει να επιβάλλουν τέτοιες αυξήσεις είναι της ενέργειας (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.), των τροφίμων, της κτηματομεσιτικής και των οικοδομικών υλικών.

Πληθωριστικό ρεκόρ δεκαετιών

Το άλλοτε «φωτεινό παράδειγμα» της Ευρωζώνης στην σταθερότητα των τιμών (που χτίστηκε με σκληρές πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης σε βάρος των εργαζομένων) αποτελεί παρελθόν. Τα κριτήρια του Μάαστριχτ (χαμηλά ελλείμματα, χρέη, πληθωρισμός), που ήταν «απαραβίαστοι κανόνες», έχουν τιναχτεί στον αέρα, απειλώντας τα ήδη σαθρά θεμέλια της ΕΕ. Ο πληθωρισμός τον Νοέμβρη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,9% σε ετήσια βάση για τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 30 χρόνων. Η Γερμανία καταγράφει μεγαλύτερο ποσοστό από τον μέσο όρο (6%), ενώ η Ελλάδα σημειώνει γοργή αύξηση φτάνοντας από 2,8% τον Οκτώβριο σε 4,3% τον Νοέμβριο και προβλέπεται να ξεπεράσει το 5% τον Δεκέμβριο.

Ένας χαμηλός ή ελεγχόμενος πληθωρισμός, πέρα από βασικό επιχείρημα των νεοφιλελεύθερων εδώ και χρόνια για να «παγώνουν» ή να μειώνουν τους μισθούς των εργαζομένων, αποτελεί έναν δείκτη «ομαλότητας» της καπιταλιστικής οικονομίας. Η ισοτιμία του ευρώ καθορίζεται από την ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια βάσει ενός σταθερού πληθωρισμού της τάξεως του 2-3%. Μια μόνιμη ανατίμηση (όπως δήλωσε πρόσφατα και ο διοικητής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Fed) θα έθετε σε κίνδυνο τις εμπορικές συναλλαγές και τα συναλλαγματικά ισοζύγια, απειλώντας με γενικό ξεχαρβάλωμα της παγκόσμιας οικονομίας. Επακόλουθο θα είναι η αύξηση των επιτοκίων, κόβοντας τη «μορφίνη» του φτηνού δανεισμού προς τις επιχειρήσεις και αφήνοντας τον «καρκίνο» του χρέους να καλπάσει, εκτοξεύοντας το κόστος εξυπηρέτησής του, προκαλώντας ανεξέλεγκτο ντόμινο χρεωκοπιών και ακόμα πιο βαθιά κρίση.

Στο τέλος, τα σπασμένα της ακρίβειας θα πληρώσουν και πληρώνουν ήδη οι εργαζόμενοι! Ενέργεια, τρόφιμα και ενοίκια έχουν φτάσει σε εξωφρενικές τιμές, καθιστώντας αβίωτη τη ζώη όλο και πλατύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

 

Ενέργεια

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις τον Οκτώβριο σε σύγκριση με 1 χρόνο πριν, είναι σε φυσικό αέριο (132%), πετρέλαιο θέρμανσης (22,3%), καύσιμα και λιπαντικά (22,3%) και ηλεκτρικό ρεύμα (18,9%). Αυτές οι αυξήσεις όχι μόνο δεν εξομαλύονται από τις (ιδιωτικοποιημένες) εταιρείες παροχής ενέργειας, αλλά γίνονται πεδίο μαυραγοριτισμού, ωστέ να βγάλουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως 4η πιο ακριβή χώρα στην χονδρική τιμή μεγαβατώρας, 14% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (γύρω στα 280 ευρώ μέχρι τέλος Νοέμβρη). Η ΔΕΗ, ξεπουλημένη και κομματιασμένη σε κάθε λογής αρπακτικό, επιχειρεί στα κρυφά να περάσει αύξηση έως και 80% στο πάγιο των λογαριασμών, καταργώντας την ρήτρα αναπροσαρμογής που σταθεροποιούσε την τιμολόγηση, μάλιστα ενώ έχουν εκτοξευτεί τα κέρδη της τα τελευταία 2 χρόνια (από 336 εκ. ευρώ το 2019 σε 626 το 2021).

 

Τρόφιμα

Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα έχουν προκαλέσει αύξηση του κόστους μεταφοράς και διακίνησης των προϊόντων και έτσι αυξάνονται ραγδαία οι τιμές στα βασικά είδη τροφίμων, απ’ όπου εξαρτάται άμεσα η επιβίωση των εργαζόμενων και πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ελαιόλαδο (22,1%), αρνί-κατσίκι (16,3%), λαχανικά (9,3%) και πατάτες (9,1%) έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση, ενδεχόμενα σε κάποιες μάρκες και πάνω από 25%.

Και ακόμα μέχρι σήμερα, σχεδόν το 1/4  αυτών των τιμών είναι έμμεσοι φόροι! Η κυβέρνηση δεν συζητάει για πραγματικά μέτρα προστασίας, όπως πλαφόν σε τιμές και μειώσεις φόρων, βλέπει μάλιστα άλλη μια «ευκαιρία»: ο προϋπολογισμός θα φέρει αύξηση στα φορολογικά έσοδα κατά 3,5 δισ. εκ των οποίων τα 2,3 είναι έμμεσοι φόροι.

Ενοίκια

Χαρακτηριστική κερδοσκοπική δραστηριότητα οι επενδύσεις στα ακίνητα, όπου παγκόσμια συγκεντρώνεται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία (χωρίς οι αντίστοιχες αυξήσεις τιμών να οφείλονται σε πραγματικές επενδύσεις που έχουν γίνει). Η αύξηση της ζήτησης ακινήτων προκαλεί «έκρηξη» σε τιμές πώλησης και ενοίκια.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν πανελλαδικά κατά 7,9% το γ΄ τρίμηνο του 2021, με τη μεγαλύτερη αύξηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (9,8% και 8,7% αντίστοιχα). Αετονύχηδες απο το εξωτερικό έρχονται και αγοράζουν ολόκληρες περιοχές, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας (Εξάρχεια, Παγκράτι, Πετράλωνα κ.ά.). Στον αντίποδα, εργαζόμενοι αναγκάζονται να νοικίαζουν πανάκριβα υπόγεια, φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν σ’ άλλη πόλη λόγω των εξόδων ή οικογένειες χάνουν τα σπίτια τους από τους επικείμενους πλειστηριασμούς.

Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε την αλματώδη αύξηση των τιμών, για να μην πεθάνουμε της πείνας. Τώρα να μπει πλαφόν στις τιμές και να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα βασικά είδη (τρόφιμα, ενέργεια, ενοίκια κ.ά.), να εθνικοποιηθούν οι βασικοί τομείς της οικονομίας υπό εργατικό έλεγχο, να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις (που μειώνονται διαρκώς) πολύ πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό. Πρέπει να βάλουμε φρένο στο φαγοπότι μιας ισχνής ελίτ, που πατάει επί πτωμάτων για να ζει πλουσιοπάροχα και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, επιβάλλοντας με τους αγώνες μας μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων.

Χάρης Μ.