Ο αγώνας των εργολαβικών στο ΑΠΘ συνεχίζεται

Από τις 20 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου σε καθαριότητα, φύλαξη και τεχνική υπηρεσία έχουν προχωρήσει σε απεργία διαρκείας και κατάληψη του κτηρίου διοίκησης (πρυ-τανεία). Οι Απεργοί δεν είχαν μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας με το ΑΠΘ (παρόλο που οι περισσότεροι δουλεύουν για πάνω από δέκα χρόνια) αλλά απασχολούνταν διαμέσου εργολάβων. Ενώ τους τελευταίους 5 μήνες ήταν απλήρωτοι από τον εργολάβο, εδώ και ένα μήνα έληξε και η σύμβασή τους και έχουν απολυθεί οι μισοί ενώ οι άλλοι μισοί θα απολυθούν τον Απρίλη. Μόνο για φέτος το κόστος της εργολαβίας ανέρχονταν σε 16 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία μόνο τα 10,4 εκ. πήγαιναν στην πληρωμή των εργαζομένων-εργολαβικών και τα υπόλοιπα 5,5 εκ. περίπου στην τσέπη του εργολάβου. Για το 2013, και λόγω του μνημονίου, το κόστος της εργολαβίας περιορίζεται στα 10 εκ. Γι’ αυτό ο εργολάβος τούς πρότεινε να προσλάβει μόνο τους μισούς (για να βγάζουν διπλάσια δουλειά;) και μόνο με τον βασικό μισθό της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή 480 ευρώ καθαρά, όταν οι εργαζόμενοι πληρώνονταν μέ-χρι σήμερα με 800-1.000 ευρώ. Όλα αυτά για να εξακολουθήσει να βγάζει τα ίδια κέρδη με πριν, αν όχι και περισσότερα. Επιπλέον, μέσα στον Δεκέμβρη, πρόκειται να απολυθεί άμεσα το 10% των διοικητικών υπαλλήλων, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, και το 2013 πρόκειται να ακο-λουθήσουν μαζικές απολύσεις και των υπόλοιπων 1.000 εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο (μόνιμων και με σύμβαση αορίστου χρόνου). Την ίδια στιγμή, λόγω του 3ου Μνημονίου που απαιτεί απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μόνο μέσα στο 2012, πρόκειται να απολυθεί

Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια οι λειτουργικές δαπάνες του ΑΠΘ έχουν μειωθεί κατά 60% ενώ το 2013 πρόκειται να μειωθούν ακόμη περισσότερο.

Είναι προφανές ότι ο στόχος της τρικομματικής κυβέρνησης είναι να «κατεδαφίσει» το ΑΠΘ και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να διώξει τα 2/3 των φοιτητών, να επιβάλλει υπέρο-γκα δίδακτρα και να απασχολεί εργαζόμενους-δούλους με 480 ευρώ τον μήνα (αν είναι τυ-χεροί να δουλεύουν 8ωρο). Και όλα αυτά για να ξεπληρώνονται οι διεθνείς και εγχώριοι το-κογλύφοι τραπεζίτες και να θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες-εργολάβοι.

Γι’ αυτό και έχουν λυσσάξει όλοι τους (η κυβέρνηση, ο υπουργός Παιδείας, οι πληρωμένοι δημοσιογράφοι, ο πρύτανης και η κουστωδία του, οι διάφοροι εργολάβοι του ΑΠΘ και οι εισαγγελείς, για να σπάσουν την ηρωική απεργία των εργολαβικών. Γι’ αυτό και το Σάββατο 17 Νοέμβρη τα ΜΑΤ επεμβαίνουν στο ΑΠΘ για να σπάσουν την κατάληψη της Πρυτανείας και την απεργία. Αποτυγχάνουν και αποχωρούν έχοντας συλλάβει και ξυλοκοπήσει άγρια 16 φοιτητές που συμπαραστέκονταν στην απεργία των εργολαβικών και υπερασπίζονταν το άσυλο. Γι’ αυτό την Παρασκευή 30 Νοέμβρη τα ΜΑΤ ξαναεισβάλουν στις 4 τα ξημερώματα στο Πανεπιστήμιο και συλλαμβάνουν 11 απεργούς εργολαβικούς και τους οδηγούν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Το πρωί της επόμενης μέρας, και ενώ οι συλληφθέντες εργαζόμενοι κρατούνται ακόμη, ο πρύτανης μαζί με μια αλήτικη απεργοσπαστική συμμορία καθηγητών και με την χρησιμοποίηση της ιδιωτικής εταιρείας καθαριότητας ISS, προσπαθούν να σπάσουν την απεργία μαζεύοντας σκουπίδια. Δεν τα κατάφεραν!

Όλοι οι εργαζόμενοι και νέοι της Θεσσαλονίκης να συμπαρασταθούμε και να αγωνιστούμε μαζί με τους εργολαβικούς του Αριστοτελείου, για:

― Να προσληφτούν όλοι οι εργολαβικοί άμεσα από το Πανεπιστήμιο, με σύμβαση αο-ρίστου χρόνου, με τον ίδιο μισθό και τα ίδια δικαιώματα. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος του Πανεπιστημίου.

― Να υπερασπιστούμε το πανεπιστημιακό άσυλο, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων και των φοιτητών, ενάντια στην τρομοκρατία και στο κράτος έκτακτης ανάγκης που αναπτύσσει η κυβέρνηση. Να αθωωθούν οι 11 συλληφθέντες εργολαβικοί.

― Να σώσουμε το δημόσιο-δωρεάν πανεπιστήμιο και την μόρφωση των παιδιών μας από τα μνημόνια, την κυβέρνηση, την τρόικα, τους εργολάβους-επιχειρηματίες

3/12/2012

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ